operaatio äiti - Banneri
Kirjoitin aikanaan postauksen tupakasta. Pisti niin vihaksi katsella äitejä, jotka savuttavat lapsiaan. Aion nyt nostaa tämän postauksen uudelleen esille. (Kirjoitettu 13.09.2013)

Kaduilla, pysäkeillä ja puistoissa kävelee vastaan äitejä sätkä suussaan ja lapsi vierellä. Tulee usein mietittyä, että onko niillä äideillä aivoja tai minkäänlaista ymmärrystä siitä mitä he oikeasti tekevät.
Passiivinen tupakointi on melkein pahempaa kuin se, että itse polttaisi. Ensinnäkin passiivinen tupakoija ei ole valinnut myrkyllistä savua, joka nostaa riskejä huimasti. Mietin itseänikin. Haluan elää terveellisesti ilman haittoja tai muita kauheita tauteja. Inhoan tupakan savua ja siitä tulevaa ällöttävää oloa, mutta miljoonien muiden ihmisten takia joudun sietämään tuon kaiken. Kiva, kiitos vaan teille.
Ymmärrän, että jokaisella on tapansa ja halunsa. Tästä maailmasta ei ikinä saataisi kitkettyä tupakointia, vaikka tupakka-askin kylkeen tungettaisiin aasin takapuoli. Voitaisiinko siis tehdä diili? Minä en valita ja mulkoile teitä sätkän sytyttäjiä, mutta voisitteko te sitten ottaa huomioon sen, etten halua hengittää sitä tupakan savua? Ärsyttää suunnattomasti kauppakeskusten ovilla norkoilevat ihmiset, joiden takia ulos astuessa likipitäen hukkuu tupakansavuun. Onko se OIKEASTI niin vaikeaa kävellä vaikka 100 metriä pidemmälle ja pitää ovien edusta savuttomana? Onko se tupakka pakko sytyttää juuri liikennevaloissa? Onko pakko vetää keuhkot täyteen röökiä ja hypätä bussiin viime tinkaan samalla saastuttaen hajullaan koko linja-auton? Ilmeisesti on.
Jos tupakoijat eivät halua ajatella sitten muita ihmisiä, niin entä sitten lapset? Nuo pienet viattomat sielut, jotka eivät ymmärrä maailman vaaroista ja haitoista. Topi hengitti tänä päivänä tupakkaa, kun astuin Kampin ovista ulos. Topi sai uuden annoksen liikennevaloissa ja kolmannen bussipysäkillä. Onneksi joku ystävällinen henkilö muisti antaa Topille myös iltatupakan polttaen meidän edessämme samalla, kun kävelimme kotiinpäin. Keskimäärin lapseni saa siis 4 tupakkaa päivässä. Valitseeko hän sitä? Ei. Saanko minä valita hänen puolestaan? No en todellakaan. Pistää niin vihaksi.
Mennään vielä asteen syvemmälle asiassa. Ehkä ulkopuolista ihmistä ei siis kiinnosta ollenkaan muiden ”kauheat kakarat” ja heidän raitis ilmansa, mutta onneksi jokainen äiti tajuaa suojella omia lapsiaan viimeiseen hengenvetoonsa saakka ja turvata heidän elämänsä. NOT. Nostakaa kätenne ylös te, jotka olette nähneet edes jonkun äidin polttavan rattaiden vieressä? Uskoisin, että jokaisen handu on nyt pystyssä.
Itselleni pojan terveys, onnellisuus ja hyvinvointi on etusijalla. En kestäisi ajatusta siitä, että tekemisilläni aiheuttaisin haittaa lapselleni. En kestäisi, jos Topille tapahtuisi jotain. Kuolisin tuskaan ja vihaan, jos joku juoppo ajaisi kalleimman aarteeni päälle. Näin varmasti ajattelee jokainen äiti. Mitä sitten tapahtuu, kun 20 vuoden päästä jonkun tytöllä tai pojalla todetaan keuhkosyöpä. ”V***n maailmankaikkeus!” ”Miksi juuri me?!”  EHKÄ joku näistä tapauksista voikin olla itseaiheutettu? Tai naapurin aiheuttama? 
Ihmiset eivät tunnu tajuavan, että moni kurjista ja hengenvievistä sairauksista voi johtua nykyään tästä ympäröivästä maailmasta. Joku lapsi kuolee syöpään siksi, että sinä vedit sitä ah niin ihanaa nikotiini annosta vitutukseen Prisman edessä. Näin äärimmäisen kärjistettynä. Ei ehkä se yksi kerta aiheuta mitään, mutta entäs sitten tuhat kertaa se yksi kerta?
Jos olisin rohkea tai jos asia YHTÄÄN kuuluisi minulle, tekisin asialle jotakin. Sanoisin savua lapsen naamalle hönkivälle äidille pari valittua sanaa, sakottaisin raskaana polttavaa tai kertoisin enemmän aiheesta tietämättömälle.
Mielestäni tupakka on perseestä. Tupakka saisi kadota maan päältä. Näin ei ole tapahtumassa, joten ehkä kannattaa mielummin toivoa lisää järkeä ihmisiin. 
HUOMIOIKAA EDES MUUT. Muistakaa, että lapsi on pieni viaton ihmisenalku eikä oikeasti halua sitä moskaa sisäänsä. Myrkyt siirtyvät raskauden aikana suoraan sikiöön, savu siirtää tappavan vaaralliset aineet taaperon kroppaan ja parvekkeella polttaminenkaan ei ole sen parempi. Äitin hengityksestä leviää myrkkyä pitkään ja tupakansavu menee ilmastointia pitkin kämppään suoraan lapsen luokse.
En tiedä kuinka moni liikuttuu ajattelemaan kuinka väärää on, kun pieni viisi vuotias poika kuolee osastolla johonkin. Ihmiset eivät tunnu käsittävän elämän julmuutta, vaikka se koskettaa melkein kaikkia syvältä. Muistakaa ajatus kivuista, pienistä kasvoista ja pysähtyneistä sydämistä JOKA IKINEN kerta, kun sytytätte savukkeen väärässä paikassa, hyppäätte kännissä rattiin tai teette jotakin muuta, joka voi vahingoittaa ulkopuolista ihmistä. 
Polttakaa, jos poltatte. Oikeastaanhan se on vain tapa, josta jokainen pääsee kyllä irti. Jotkut eivät halua ja se olkoon niin. En tuomitse tälläkään mielipiteellä ketään, mutta vetoan savuttelijoihin sen verran, että en millään haluaisi 2 vuotiaasta lapsestani vielä tupakoijaa. Koittakaa jooko please sytyttää se tupakka muualla kuin rakkaan poikani vieressä! Kyllähän minäkin osaan väistää ja aionkin sen tehdä, mutta joskus nousee savu korvista, kun joku sokerista tehty pojankloppi sytyttää sateella tupakan bussikatoksen alla ihmisten keskellä.
En koskaan tule polttamaan lapseni seurassa. En voi mitenkään lisätä riskiä niihin vakaviin asioihin, joita pelkään. Haluan suojella rakasta lastani kaikelta pahalta. Toivottavasti muutkin äidit ajattelevat näin. Toivon sitä tosissani ihan kamalasti.

Kommentit (10)

Ja missähän teidän mielestä sais sitte polttaa? Jokaisella on tosiaan oikeus mielipiteisiin ja päätökseen polttaako vai eikö polta. Tupakoitsijana itse katon kyllä että en polta ovien edessä tai bussipysäkkien katoksissa mutta esimerkiksi kadulla kävellessäni kyllä, enkä koe millään lailla huonoa omatuntoa siitä.

Olipa mielipidettä! Ja saa ollakin. Minuakin ärsyttää kamalasti se, jos tupakoidaan oven edessä tai uloshengitetään viimeinen hönkäys kerrostalon rappuun tai hissiin. Pahinta on se, jos pyöräillessä joutuu pyöräilemään tupakoijan takana. Hikihatussa saan polkea, että pääsisin pois savuvanasta ja siinä samalla tietysti hengästyn, ja joudun hengittämään savua entistä ahnaammin. Raskaana ollessa kuvittelin, kuinka myrkyt kulkeutuivat sikiölle kohtuun. Silloin todella teki mieli kysyä tupakoitsijalta, eikö savuketta voisi polttaa yhdessä paikassa, eikä liikkeellä ollessa.
Mutta vaikka inhoankin tupakan savua ja olen aina inhonnut, en koe oikeudekseni puuttua tupakoijien tekemiin päätöksiin. En ole koskaan huomauttanut kenellekään asiasta. Toivoisin, että osaisin tarvittaessa ottaa ongelman puheeksi asiallisesti.

Tästä samasta asiata voisin paasata vaikka kirjan verran, mutta ehkä jätän sen välistä. Raivostuttaa myös kuulla valitusta, kun alkoholin ja tupakan hinnat nousee, mutta ite oon sitä mieltä ettei niillä verorahoilla onnistuta maksamaan lähellekään kyseisten henkilöiden terveysmaksuja. Suurin osa heidän sairauksistaan on suoraan seurausta niiden myrkkyjen käytöstä, eli yhdyn tuohon 50euroa askin hinnaksi! 😀 Ja vielä tollanen artikkeli varsinaiseen asiaan liittyen… http://yle.fi/uutiset/tutkimus_yli_puoli_miljoonaa_kuolee_vuosittain_passiiviseen_tupakointiin/5677038

Oon täysin samaa mieltä sun kanssa!! Ihan sama aiheuttaako passiivinen tupakointi oikeasti syöpää, ällöttävää se on silti!
Mä pidätän aina hengitystä kun kävelen tupakoitsijan ohi, mutta eipä tuo tyttö tajua niin tehdä. Hyi ja sit se haju tarttuu hiuksiin ja vaatteisiin tosi nopeesti 🙁

Itse tupakkaakin enemmän ketuttaa nimenomaan tupakoitsijoiden asenne, eli ei minkäänlaista tilannetajua sen suhteen, milloin/missä vedetään sitä körssiä, eli ei välitetä tippaakaan muista ihmisistä. Ja sitten vielä se roskaaminen. 95 % kaikista maahan heitetyistä roskista liittyy jotenkin tupakkaan, eli natsoja ja tupakka-askeja joka paikassa.

Käytiin terveyskeskuksessa viime viikolla ja oven edessä oli neljä ihmistä röökillä ja selän takana iso kyltti ”älä tupakoi oven edessä”. Ilmeisesti tupakointiin liittyy myös lukutaidottomuus (idioottimaisuus ainakin, kuka normaali ihminen polttaa terveyskeskuksen oven edessä, vaikkei sitä edes olisi erikseen kielletty). En ymmärrä myöskään sitä, miksi esim. Jorvin sairaalassa työntekijöiden röökipaikka on laitettu melkein äitiyspolin oven eteen. Ei kaikki aja autolla suoraan oven eteen. Minäkin menin kävellen synnyttämään.

Röökiaskin hinnaksi 50 € ja menkää tupakoitsijat vähän itseenne asenteen suhteen ja viekää roskanne v*ttuun mun silmistä.

Itse osaan pidättää henkeä kun kuljen tupakoitsijan ohi, mutta lapsi ei osaa sellaista tehdä. 🙁 Minua vituttaa joka ikinen kerta kuntosalille/jumppaan mennessäni, kun siinä ulkopuolella on kauhea liuta tupakoitsijoita. Siinä on joku veikkauksen pelipiste vieressä ja siinä on aina kauhea lauma porukkaa polttamassa. Olen miettinyt jopa paikan vaihtamista tuon vuoksi. Onneksi lapsi ei ole tuolloin mukana. Meidän poika ei onneksi saa kovin usein passiivista tupakointia osakseen. Jos mahdollista niin kierrän muualta nähdessäni tupakoitsijan. Katson aina pahasti jos näen tupakoitsijan ison vatsan kanssa, mutta monesti nämä ovat juuri sellaisia äitejä joita ei voisi vähempää kiinnostaa. Itse lapsettomuudesta kärsineenä tuntuu erityisen pahalta.

Piti ihan googlailla vielä tuota lisää kun alkoi kiinnostamaan, ei toi syöpä ihan yksiselitteinen ollutkaan. Duoecim sanoi siitä näin ”Syöpä. Lapsuudenaikaisen passiiviselle tupakoinnille altistumisen yhteyttä syöpään on tutkittu vähän. Lasten kokonaissyöpäriskin yhteydestä passiiviseen tupakointiin on jonkin verran näyttöä. Erityisesti on tutkittu leukemioiden, lymfoomien ja aivokasvaimien esiintyvyyttä. Nykytiedon valossa passiivisen tupakoinnin syöpävaikutuksesta lapsilla ei ole kuitenkaan riittävää näyttöä (US DHHS 2006).” Hyytäviä juttujahan noi on kun noita lukee, tuskin läheskään kaikki on tietosia kaikista noista riskeistä mitä passiivisessa tupakoinnissa on ja mikä kaikki passiivista tupakointia on http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&viewType=viewArticle&tunnus=duo10286

Mä olen kerran sanonut bussipysäkin katoksessa polttavalle että voisiko siirtyä ulkopuolelle, en halua lapseni hengittävän tupakansavua. Mies siirtyi ystävällisesti pois. Mutta en silti usko että kun kävelen lapseni kanssa kaupungilla kampin ovista sisään tai ootan liikennevaloissa ja joku lähellä polttaa tai kun bussiin tulee jonkun hengityksen mukana tupakan savua, altistavani lapsen syövälle. Tai että lapsi altistuu syövälle. On tärkeää että lasta ei altisteta tupakalle polttamalla vaunujen vieressä tai lapsen läsnäollessa. Tai sisällä. Mutta ulkona kaupungilla kauppakeskusten vieressä, liikennevaloissa ja bussissa tupakan savu ilmassa ohikulkioiden hengityksen mukana tulleena on saaste muiden joukossa. Ilmassa on paljon saasteita,pakokaasuja homeita ja vaikka mitä myrkkyjä että se tupakansavu markkinoilla sikarista tulleena on vain pisara meressä. Sitten jos vanhempi oikeasti polttaa lapsen läsnäollessa ulkona jatkuvasti, sisällä (savu tarttuu huonekaluihin jne eikä sisällä pääse leviämään niinkuin ulkoilmaan) tai autossa voiaan oikeasti puhua passiivisen tupakan aiheuttamista syöpäriskeistä. Kärjistetty teksti varmasti mutta lasten syövät ovat kuitenkin useimmiten niitä jotka oikeesti on vain tulleet eikä mitenkään liity elämäntapoihin eikä ole ehkäistävissä.

Sitä on hankala uskoa, että ne sairastuneet lapset sairastuivat syöpään ulkopuolisten tupakoinnin takia.. ymmärrän tosin pointtisi! Surullistahan se on. :/

Joo ja mun postaus piti tulla ulos muokattuna, mut julkasin sen vahingossa liian ajoissa :’D

Mut tiedän, että se ei johdu yleensä siitä. Ei oo mustavalkosta. Enemmän kärjistetty esimerkki.. :/

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X