operaatio äiti - Banneri

Juuri ensimmäisessä neuvolassa käyneenä bongasin netistä mielenkiintoisen uutisen. Tällä hetkellä luen aika rajatusti mitään, mutta nyt heräsi iso halu lukea aiheesta. Koskeehan tämä lähitulevaisuudessa meidänkin perhettämme.

”Uudet pienten lasten ruokavaliota sekä imetystä koskevat ravintosuositukset astuvat voimaan syksyllä 2015. Uusien suositusten mukaan kiinteitä voi antaa lapselle jo neljän kuukauden iässä, jos lapsi osoittaa kiinnostusta ruokailuun.”

Tässä vaiheessa naurahdin ääneen. Ehkä vähän ylimielistä, mutta naurahduksessa oli mukana voitonriemua. Jokainen somessa pyörivä äiti on varmasti edes kerran elämässään törmännyt äitilauman taisteluun jostakin asiasta. Oli se sitten tupakka, imetys, kiinteät ruoat tai äidin oma aika. Aika herkästi eriävät mielipiteet kopsuvat yhteen ja mammat repivät hiuksiaan ruudun ääressä.

Parisen vuotta sitten sain esikoiseni ja tällöin kiisteltiin hyvinkin paljon kiinteän ruoan aloittamisesta. Silloin oli suositus, että lasta täysimetettäisiin se kuutisen kuukautta. Tuntui, että tämä toimi perfect-maman mittarina. Olen aina ollut vähän oman polkuni tallaaja ja aloitin pojalle soseet varoen jo neljän kuukauden iässä. Perustelen valintani yksinkertaisesti vaistolla, omalla järjellä ja sillä, että jokainen lapsi on erilainen.

Mielestäni ohjeita ei koskaan kuuluisi rakentaa pilkulleen noudatettaviksi. Yksi kehittyy toista nopeammin, toinen on nälkäisempi ja kolmas tarvitsee apua refluksiin kiinteämmän ruoan avulla. On hyvä, että äidit käyttävät sitä omaa vaistoaan ja tilannetajuaan toimien parhaakseen katsomallaan tavalla. Toki pitää muistaa, että järjenkäyttö on sallittua!

Muistan saaneeni tuosta aiheesta aika monta ihmistä varpailleen. Kuuntelin saarnoja lapsen suoliston pilaamisesta ja itsekkyydestä. En tosin kamalasti välittänyt. Tiesin mitä tein ja sain perusteluni jälkeen tuen myös neuvolasta. Täytyy sanoa, että ikävöin sitä ihanaa ymmärtäväistä neukkutätiä, joka ei keskittynyt marisemaan kaikesta, vaan avoimin silmin katseli toimintaani ja tuki mukana kevyesti ohjaten.

Nyt monta vuotta myöhemmin voidaan siis todeta, ettei ne ohjeet aina olekaan niin mustavalkoisia. Ne ovat lähinnä olettamuksia eikä asioita ole välttämättä tutkittu tarpeeksi, mutta kaikki voi tosiaan vielä muuttua. Tärkeintä on pitää oma järki päässä ja luottaa itseensä äitinä. Neuvolan ohjeet ovat lopulta vain suuntaa antavia. Ohje on aina ohje – ei mikään käsky.Mitä mieltä te olette uudistuksesta?

Omasta mielestäni tämä uusi ohje antaa paljon pelivaraa vanhemmille. Pistetään esimerkiksi äiti tarkkailemaan lastaan ja käyttämään taitoaan toimia oikein juuri oikeassa vaiheessa. Ei vanhemmuuden kuulu olla hihnassa kulkemista, vaan sitä, että oppii itse toimimaan. Nyt tämän uudistuksen myötä epävarmemmat äidit saavat itseluottamusta enemmän ja ainakaan kukaan ei voi tulla heti osoittelemaan syyttävällä sormellaan. ”Koska ohjeissa sanotaan näin ja näin…”

Linkki uutiseen: TÄSTÄ

Kommentit (19)

Olen aivan samaa mieltä, että suositukset ovat suosituksia eivät määräyksiä, mutta suositusten tulkinnasta olen eri linjoilla. Suosituksessa sanotaan: jos lapsi on KIINNOSTUNUT (osaa siis istua syöttötuolissa, osaa itse viedä ruuan kädellä suuhun – voin kertoa sen kyllä todellakin huomaa kun lapsi koittaa haalia pöydältä itselleen naapurin ruuat ja vie ne salamana suuhun, meillä kaikki kolme ovat kiinnostuneet ja osanneet n. 5,5kk iässä) suositus on aloitella PIENISTÄ MAISTIAISISTA. Lapset eivät luonnollisesti opi näitä taitoja täsmälleen sinä päivänä kun täyttävät 6kk. Suosituksissa ei edelleenkään siis lue, että sitterissä istuvalle lapataan lusikalla sosetta suuhun. Eihän siitä lapselle luultavasti mitään perustavaa laatua olevaa haittaa ole, mutta ei se myöskään ole lapsentahtista vaan aikuisentahtista. Lapset eivät tosiaankaan ole samanlaisia, mutta aika usein motoriset taidot omatoimiseen ruokailuun kehittyvät siinä 6kk kieppeillä, ei 4kk. Meillä on noustu istumaan 3-5 kk iässä. Eivät he silti osanneet maissinaksua tai kurkkua ottaa käteen ja imeskellä ennen 5+kk ikää 🙂

Mutta hyvänen aika! Eiväthän suositukset ole todellakaan muuttuneet niin, että 6kk täysimetys ei olisi edelleen ehdoton suositus parhaasta tavasta ruokkia lapsi. Toiseksi parasta on antaa korviketta. Siinä tapauksessa, että antaa korviketta, voi tarvittaessa aloittaa kiinteät jo 4kk iässä. Korvikkeet kuormittavat munuaisia, ja ovat steriilejä. Niissä ei ole makuja ja eri ruokien proteiineja, kuten äidinmaidossa. THLn sivuilta voi ukea, että täysimetyssuositus on yhä voimassa, ja uusissa tulevissa suosituksissa 6kk täysimetystä suositellaan yhä. Vain poikkeustapauksissa voi tästä poiketa, jos perhe ehdottomasti niin jostain syystätahtoo. Silti sitä ei suositella ensisijaisesti.

Imetin suositusten mukaisesti 6 kk. Täysimetys oli helppoa, ruoka aina mukana ja sopivassa paketissa :D. Kiinteiden syömistä en niin innolla odottanut, kun tiesin aamu- ja iltatoimien ajan helposti tuplautuvan, kun vauvalle pitää valmistaa ja syöttää puuro… Samoin soseiden keittelyä ei ollut ikävä ;). Ja lisäksi se sotku, hohhoijaa…

No aloitettiin sit 6 kk vanhalla sormiruoat ja silloinhan saa ottaa aika reippaassa tahdissa ruoka-aineita mukaan. Nyt 7 kk vanha syökin hyvällä ruokahalulla aamu- ja iltapuurot, lounaan ja välipalan. Yksi ruoka täytyisi vielä saada mukaan, mutta kun lapsi nukkuu vielä niin ison osan päivästä, ettei se vielä ole ollut järkevää.

Suositukset on kuitenkin tehty useiden tutkimusten perusteella ja uskon kyllä niiden olevan hyvästä. Toki korvikelapsella täytyy kiinteät aiemmin aloittaakin, mutta esim. yöuniinhan kiinteiden aloituksella ei tutkitusti (keskimäärin) ole vaikutusta, enemmän se liittyy lapsen muihin kehitysvaiheisiin kuin syömiseen..

Tuo tutkimus, mihin muutos perustuu, on vielä vaiheessa ja olen ymmärtänyt, että tutkijat ovat olleet hiukan vaikeuksissa löytää todistusaineistoa, kun verrokkiryhmää ei ole oikein olemassa (ne 6 kk TÄYSimetetyt, eli eivät ole saaneet mitään kiinteitä, korviketta yms.), kun alle 1% täysimettää lasta 6 kuukautta…

Meilläkin aloitettiin kiinteät jo reilu 3 kuisena. Pojille ei vaan maito riittänyt ja sitä meni hirveät määrät. En tosin silloin neuvolan mielipidettä edes kysellyt, jälkikäteen vaan kerroin että aloitettiin aiemmin. Antoivat sitten neuvolankin puolelta hyväksyntänsä, kun ei se liika korvikekaan ole hyväksi 😀

Minä täysimetin poikaa 6kk ikään, suositusten mukaan. 5kk iässä alettiin sormiruokailemaan ja maisetelemaan ruokia, tosin ravintoa ei niistä vielä tullut, koska juurikaan mitään ei mennyt alas asti. 6kk iässä sitten soseet mukaan. Minusta tämä on kaikkien oma päätös, eikä muita tulisi kritisoida – tekevät he kuinka haluavat 🙂 Minusta imetys oli vain niiiin helppoa, että tuskaisena jouduin täysimetyksestä luopumaan ja alkaa soseita väsäämään… kukakin tavallaan 😉 Mutta Anette, muista myös että WHO suosittelee täysimetystä 6kk ikään ja osittaisimetystä vähintään 2v saakka. Ja THO Suomessa ainakin toistaiseksi 6kk täysimetysta ja osittaisimetystä vähintään 1v saakka. Äidinmaidossa on huomattavasti paljon enemmänkin muitakin hyötyjä kuin vain allergiapuoli. Ja vieläkin – kukakin tekee tavallaan 🙂 Ja aina sitä ei edes voi itse päättää, vaan vauva niinsanotusti päättää puolestasi! Onnea Anette tulevaan! 🙂

Kyllä meillä jo puolitoista vuotta sitten neuvolassa suositeltiin aloittamaan kiinteät (tai niiden maistelu) jo 4 kuukauden iässä, että ei tuo nyt mitään uutta ja ihmeellistä tietoa ole.

Ja kun puhutaan 6 kk täysimetyksestä, niin siinähän sananmukisesti tarkoitetaan imetystä. Kyllähän se meillä korviketapauksilla on ollut ”aina” tiedossa, että kiinteät tulevat nopeammin kehiin, kun rintamaitoa saavilla.

Totta tuokin.

Topi tosin sai 5kk rintamaitoa, mutta silti aloitettiin 4kk iässä maistelu 🙂

Minä imetin yli vuoden, mutta poika sai kiinteitä jo 3k, koska oli kokoajan tissillä. Ihan normaali siitä kasvoi 😉 En minä sitä kauheasti neuvolassa mainostanut että oltiin aloitettu kiinteät. Maalaisjärjellä mennään 🙂

Kun minä olin vauva, niin kiinteät aloitettiin kolmikuisena. Ja olen kuulemma vedellyt maksamakkaraa hyvällä ruokahalulla! Se kuulostaa nykymenoon nähden melkoiselta… 🙂

No on kyllä nykymenoon tosi oudon kuuloista 😀 Mutta ihan hyvin olet ilmeisesti selvinnyt 😉

Allergia- ja astmaliittohan on aina suositellut, että kiinteät ruoat otettaisiin mukaan jo 4 kk:n iässä. Eli vaikka ”imetyshullut” väittävät, että rintamaito suojaa allergioilta, niin liitto, jonka suositukset perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin, on kuitenkin eri mieltä. Allergioilta ei suojauduta sillä, että vältellään asioita. Johan sen kertoo maalaisjärkikin.

Oma imetysurani jäi esikoisen kohdalla vain muutamaan imaisuun. Ei omasta tahdostani, vaan VAUVAN tahdosta. Tämä on myös sellainen asia, josta ei ikinä puhuta. Aina vaan jauhetaan siitä, haluaako äiti imettää vai ei, muttei koskaan siitä, että jotkut vauvat eivät yksinkertaisesti juo maitoa. Ei rinnasta, eikä aina edes pullosta.

Onnekseni meillä on mukava neuvolatäti, joka ei ole koskaan tuputtanut mitään ohjeita tai suosituksia. On vain sanonut, että sinä tiedät parhaiten, miten tätä lasta hoidetaan ja niinhän se onkin.

Tota tietoa mä en tiennytkään! Kiitos, kun toit tonki puolen tietoon tässä asiassa 🙂

Mä oon muuten samaa mieltä tosta imetyksestä. Ei se aina ole siitä äidin tahdosta kiinni. Kokemusta on. Tästähän saisi hyvän postauksenkin! Tulisi ainakin puhetta aiheesta 😉

Todella hyvä tuo uudistus ! Meillä myös aloitettiin kiinteät 3-4kk iässä, kun tuntui ettei korvike riitä. Ja poika olikin sitten kova syömään soseita joten mikäs siinä niitä syödessä 🙂 Oman äidinvaiston mukaan vaan 🙂 Kiva kun olet täällä portaalin puolella ! Mutta kuvat ovat aikas pieniä, niihin kaipailisin isompaa kokoa 🙂

Joo, kiitos tosta vinkistä. Näkyi tossa mobiiliversiossa erilaisena. Kävin koneelta kurkkkaamassa ja luulen nyt saaneeni paremmaksi tuon koon 🙂

Tää on vähän tällasta harjottelua mulle 😀

Mun mielestä tuo uudistus on todella hyvä.Koska tuo että imettää tietyn ajan ei tee kenestäkään mitään superäitiä vaikka useat on sitä mieltä.
Mun lapset on nyt 4v ja 3v ja molemmille olen ”joutunut” aloittamaan vellit 3kk iässä ja kiinteät 4kk iässä ja ihan vaan siitä syystä kun ei maito enää riittänyt. Ja voi että kun esim esikoisen kohdalla sain sellasen paskavyöryn niskaani kun tosta tutut kuulivat! Mutta mä olen muutenkin mennyt aikalailla oman vaiston mukaan,enkä niinkään kytännyt mitään listoja. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Tietenkään en tekisi koskaan mitään sellaista mistä olisi lapselleni vaaraa mutta näissä saa käyttää sitä omaa äidinvaistoa

Joo ei tietenkään mitään sellaista, joka vaarantaisi lapsen terveyden tai hyvinvoinnin. Juuri sitä järjen käyttöä, mistä itekin mainitsin 🙂

Voin kuvitella minkälaisen paskamyrskyn olet saanut niskaani omien kokemuksien perusteella. Mutta niin se vain on, että toisia tuntuu aina olevan aikaa tuomita ja myllyttää.

Mut onneks me silti tiedetään itse mikä on hyvä, vai mitä? 😉

Juuri niin. Ja kyllä mä ainakin uskon että näissä asioissa äiti kyllä sisimmässään tietää mikä on parhaaksi omalle lapselle

Itse en onnistunut imettämään laisinkaan ja muistaakseni annoin kiinteitä jo 4kk iässä kun maitoa upposi niin paljon. En miettinyt silloin suosituksia, vaan enemmänkin sitä mikä sopii omalle lapselleni. Oli innoissaan syömässä kiinteitä eikä vatsa valittanut. Kasvoi oikein hyvin ja reippaaksi nyt pian kolmevuotiaaksi 🙂

Toi on juuri sitä oman järjen käyttöä ja fiksua toimintaa.

Ja huomaatko; et tiennyt suosituksista, joten ”uskalsit” toimia parhaasi mukaan. Luulen, että moni suositus pistää ihmisiä epäilemään sitä omaa kykyä toimia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X