Äiti, älä pala loppuun

Muistan aikanaan kaukana menneisyydessä kuulleeni tarinan äidistä, jolla asiat ei mennytkään suunnitelmien mukaan. Kiltin ja rauhallisen lapsen sijaan elämään putkahti kitisevä sekä vaativa tapaus. Tämä vaativa vauva täytti päivät stressillä, väsymyksellä ja toivottomuudella. Muistan kuinka vaikea vauva aiheutti äidissään paljon negatiivisia tunteita, jotka sitten johtivat jossakin vaiheessa äkkipikaiseen käytökseen. Siitä käytöksestä osansa sai lähikaupan täti, toinen äiti sekä myös itse lapsi.

Mietin usein, että mitä minä voisin tehdä auttaakseni tällaisessa tilanteessa, koska en kuitenkaan voinut millään ymmärtää miltä vaikea vauva tuntuu. Oma vauvani lötkötteli päivät pitkät ja nautiskeli olostaan. Nukkui, kun halusin. Söi, kun syötin. Hymyili aina eikä koskaan juurikaan itkenyt. Mietin myös, että mitä itse tekisin vastaavanlaisessa tilanteessa auttaakseni itseäni. Äidin tärkein tehtävä kuitenkin on turvata lapsensa lapsuus, vaikka arki olisi kuinka haastavaa.

Yhtenä päivänä heräsin siihen, että nykyäänhän minäkin olen tavallaan kuin tuon tarinan äiti ainakin mitä stoorin alkuun tulee. Elämäni on stressaavaa, haastavaa ja kuluttavaa. Vauva itkee, suostuu vain syliin ja kaikki on yhtä raskasta taivaltamista. Nyt on se tilanne, jossa kuuluu turvata lapsen elämä ja etsiä apukeinoja.

Tärkein asia on muistaa, että vauvan itku ei ole KOSKAAN vauvan vika. Vauva ei tee sitä kiusallaan eikä sen takia, että haluaisi pilata vanhempansa elämän. Vauvan kovakourainen käsittely tai mätkiminen tai tälle huutaminen ei auta missään tilanteessa mitenkään. Se satuttaa lasta sekä äitiä itseään pidemmän päälle.

Toinen tärkeä asia on tunnistaa omat voimavaransa. Mihin minä pystyn? Mitä minä jaksan? Koska tarvitsen apua?

Ensimmäisenä käydään läpi vinkkejä niille, jotka huomaavat lähipiirissään sen väsyneen äidin. Miten tätä äitiä voisi auttaa?

– Tarjoudu viemään vauvaa välillä kärryttelemään, jotta äiti saisi edes hetken levätä.

– Kuuntele, kysy ja zemppaa. Erityisesti ymmärrä! Asioista puhuminen on tärkeää terapiaa.

– Piristä suklaalevyllä, kahvipaketilla tai yllärikäynneillä. Arjen pienet teot lämmittävät varmasti sydäntä.

– Auta hakemaan apua, jos tilanne sitä vaatii. Mene mukaan, etsi tietoa tai kannusta asiassa.

– Älä anna väsyneen äidin vetäytyä omiin oloihinsa, vaan yritä pitää yllä sosiaalisia kontakteja.

– Auta siivoushommissa ja muissa, joihin äidin kädet eivät meinaa riittää.

– Käy kaupassa, tee ruokaa ja leivo piirakka. Itkevä vauva saattaa joskus vähentää äidin ruokailuja ja tämäkin saa pinnan kireälle.

– Älä sulje silmiäsi. Älä tuomitse. Vaan rohkeasti tyrkyttämään apua! Kyllä asiat kuuluvat myös sinulle, jos kyse on lähimmäisestäsi.

Seuraavaksi vinkkejä itse äidille tilanteessa, jossa vaikea vauva-arki kiristää hermoja ja jaksaminen on laskusuunnassa. Miten autat itseäsi ja ennenkaikkea lastasi?

– Lepää mahdollisimman usein, syö tarpeeksi ja juo riittävästi. Pää voi paremmin, kun kroppa pelittää oikein.

– Älä sulkeudu muulta maailmalta, vaan koita kutsua ihmisiä kylään ja käydä vuorostasi ihmisten luona. Pieni rupattelu, varasyli ja arjen vaihtelut rentouttaa kummasti.

– Kiukustuminen on fine, mutta älä pura sitä vauvaan. Siitä tulee itsellekin kurjempi mieli vauvasta puhumattakaan. Lenkkeile, pura kiukku sanoin paperille tai etsi somesta joku, jolle marmattaa asiasta.

– Hae apua, jos et jaksa. Kukaan ei vie vauvaasi pois, jos kerrot olevasi väsynyt. Fyysinen avun saaminen tuo perheellesi lisävoimaa.

– Luota mieheesi/äitiisi/kaveriisi ja anna vauva välillä hoitoon. Joskus lenkki koiran kanssa, pitkä suihku tai yksin nautittu ateria muuttaa viikon ärsytykset hymyksi tuossa tuokiossa.

– Herkuttele. Anna itsellesi lupa nauttia pienistä hyvää mieltä tuovista paheista. Suklaa – mikä ihana tekosyy.

– Älä vaadi liikoja. Joskus koti voi näyttää sekavalta, pyykkikori purkautua hitaasti tai villakoira asustaa nurkassa tavallista pidempään. Tärkeintä on keskittyä vauvaan ja siivota ehtii taas myöhemminkin. Ehkä myös joku läheinen saattaisi olla halukas auttamaan sotkujen kanssa?

– Keksi luovia ratkaisuja ja luovu liian vahvoista periaatteista. Vauvan jatkuvaa itkua voi pehmentää musiikilla tai korvatulpilla. Vauvan mahdoton nukuttaminen sänkyynsä helpottuu ehkä sillä, että otat pienen sinua kaipaavan olennon viereesi. Jos imetys käy raskaaksi, korvikkeella kasvaa myös hienoja vauvoja. Voit ostaa sosepurkit valmiina kaupasta, jos kokkaamiseen tarkoitetut kädet on täynnä itkevää vauvaa koko ajan. Koet ehkä syyllisyyttä kumppanin laiminlyönnistä, joten osta hänelle lahjakortti hierontaan, pitkään kaivattu leffa tai leipomosta lemppari donitsi.

– Jos kiukku meinaa tulvia yli, laske vauva turvalliseen paikkaan ja poistu hetkeksi paikalta. Mene esimerkiksi toiseen huoneeseen, heittäydy sängylle ja itke raivonkyyneleet. Vauva ei siitä hajoa, että käyt rauhoittumassa ja palaat hetken päästä taas turvallisena takaisin.

– Vertaistuki! Sillä on maaginen voima, kun kaikki tuntuu painuvan kiihtyvää vauhtia kohti luovuttamista.

– Äläkä vaivu sinne epätoivoon! Loppuelämäsi ei tule olemaan hyssyttelyä ja vihaista vauvaa. On vain vaikea vaihe, joka menee aivan varmasti  ohi.

Siinä on erilaisia vinkkejä, joita itse olen käyttänyt. Tärkein kaikesta kuitenkin on se, että itse uskon äitiyteen ja siihen tahdonlujuuteen. Kaikki lähtee lopulta itsestä. Neidin itkujen alkaessa tiesin, että taival tulisi olemaan rankka, mutta päätin silti pitää pintani. Olen iloinen, että onnistuin ja lopulta olen ollut vihainen vain ajatuksissani. En ole purkanut kiukkuani koskaan itse vauvaan tai huutanut hänelle. Olen purkanut tunteet ihan muilla keinoilla ja taistellut. Turvannut lapseni lapsuuden. Kaikki nämä vinkit pohjautuvat omaan rehelliseen kokemukseen.

Minä pystyin siihen. Uskon myös sinuun! Zemppiä taistelutovereille!

PhotoGrid_1466542520098

Lue myös aiheeseen liittyvät tekstit:

Suuritarpeinen vauva

Ne kielletyt ajatukset

Kommentit

2 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Niinpä! Missä ne olis? 🙂

Avatar

Hyviä ja varmasti toimivia vinkkejä! Olisin kyllä itse kaivannut juuri tuollaista kohtelua väsymysvuosia rämpiessä… Mutta missä on tuollaisia ihmisiä, jotka noin ihanasti toisia kohtelevat…?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä