operaatio äiti - Banneri

Mitä vauvan kanssa voi harrastaa? On muskaria musikaaliselle melua kestävälle vauvalle. On vauvauintia vesipedolle. On erilaisia avoimia kerhoja sosiaalistumiseen.

Meillä aloitettiin uiminen jo parin kuukauden iässä perheen kesken. Jotenkin siinä huudon keskellä ei saanut aikaiseksi selvittää vauvauinnin ryhmiä ja aloituksia. Muskariinkaan ei eksytty samasta syystä ja myöhemmin muuton jälkeen ryhmät olivat jo täynnä. Kerhoihmisiä taas en ole koskaan ollut. Me nähdään kavereita sitten erikseen aika usein.

Kesällä huuto helpotti ja mielessä kävi harrastukset, mutta vain nopeasti. Oli sen verran paljon touhua koko ajan. Lähempänä syksyä lähdettiin lasten omaan taiteiden yöhön, joka järkättiin tässä saarella. Siellä oli musiikkia, mahdollisuus piirtää ja jättisaippuakuplia. Topi kiinnostui kuplista ja Elsa rakastui taiteiluun.

Värikylpy

Neiti on aina ollut kovaääninen ja temperamenttinen, mutta omannut erittäin hyvän keskittymiskyvyn. Syventyminen asioihin on ihan omaa luokkaansa. Sen lisäksi viimeisellä keskoskäynnillä kiinnitettiin huomiota erityisen hyvään motoriikkaan. Elsahan osaa jo syödä lusikalla, laittaa palikoita tietyn muotoisiin koloihin, tunkea pillin pienestä reiästä, pinota esineitä ja pitää kynästä kiinni oikealla otteella. Taiteiden yössä oli värikylpy-piste, jossa vauvoille annettiin eteen paperi täynnä erilaisia luonnollisia värejä. Oli puolukoita, tummaa kaakaojauhetta ja mangososetta. Näitä ja käpyä käyttäen lapsi sai toteuttaa itseään. Elsa viihtyi pisteellä 45 minuuttia piirrellen ja suuttui ihan hirveästi, kun lähdettiin. Pisteen vetäjä oli vaikuttunut ja kutsui meidät syksyllä alkavaan ryhmäänsä.

Tämän perusteella päätimme siis aloittaa tytön kanssa taidekoulun järjestämän värikylvyn. Se on kerran viikossa noin viisi kertaa syksyn aikana.

Vauvan maalaus

Värikylvyssä idea on rentoutua arjen raskaista tekijöistä. Sotku pitää oppia hyväksymään ja ideana on antaa lapsen olla omalla tavallansa luova. Tunti alkaa, kun taiteilija itse on paikalla ja loppuu, kun taiteilija niin päättää. Taiteilijalla tarkoitan tässä vauvaa. Tunneilla kuuluu keskittyä vain olemaan ja antaa asioiden rakentua omalla painollaan. Sinne ei kuulu äitien viimeaikaisten kuulumisien höpötykset eikä jatkuva kieltäminen saati ohjaaminen. Lapsi voi vaikka istua taideteoksensa päälle, jos siltä sattuu tuntumaan.

Elsa nauttii harrastuksestaan. Hän on kova tyttö maalaamaan siveltimellä, mutta myös napsimaan maalaukseen tarkoitetut puolukat suuhunsa. Elsa rakastaa maalin seassa möyrimistä, mutta myös pitkään ja harkitusti asioiden tunnustelua sekä ihmettelyä. Tähän mennessä jokainen käynti on ollut menestys.

Vauva värikylvyssä

Nykyajan maailma ja arki on raskas. Lapsi tarvitsee siitä joskus irtiottoja. Näin sitä pääsee purkamaan stressin pois ja ilmaisemaan hetkeksi itseään. Olen äärettömän happy siitä, että sattuman kautta löydettiin neidille juuri se oma harrastuksensa jo tässä iässä.

Suosittelen kokeilemaan! Tätähän voi harrastaa kotonakin kaikella värjäävällä ruoalla. Muistakaa kuitenkin, että ”ei” ja ohjeistaminen eivät kuulu tähän leikkiin!

Kotona voit värikylpyillä joko kylppärissä tai isossa huoneessa, jonka lattialle levität vahakankaan. Valitse touhuun vaatteet, joiden sotkeutuminen ei haittaa. Lapsesta vaatteidenkin sotkeminen voi olla hauskaa. Osta kaupasta värikkäitä soseita, puolukoita, mustikoita, kaakaojauhetta ja esimerkiksi maizenaa. Kaakaojauheesta saa maalia veden avulla ja maizenasta taas hauskaa tahnaa. Mielikuvitus on ’väriaineita’ etsiessä vain rajana. Maalausvälineenä voi olla sivellin, käpy, muovinen pikkuauto tai vaikkapa kumiankka. Käsilläkin pääsee jo pitkälle. Paperin on hyvä olla paksua, koska se kannattaa upottaa veteen ennen maalaamista. Laita värejä joko paperille tai kippoihin ja anna lapsen taiteilla. Vältä sanoja ”ei” ja ”tee näin”. Voit esimerkiksi ottaa viereen kahvimukin ja nauttia omasta ajasta. Jos et halua säästää taideteosta (joka haalenee kuivuessa eikä pitäisi homehtua mitenkään), mutta haluat siitä muiston.. ota hyvässä valaistuksessa maalauksesta tarkka kuva. Kuvan voit teettää esimerkiksi canvas-tauluksi ja antaa lahjaksi. Ja tuumasta toimeen!

Kommentit (2)

Hienoa että Vauvojen värikylpy -harrastus oli tehnyt teihin vaikutuksen. Metodi on kehitetty Porin lastenkulttuurikeskuksella (vuonna 2003) ja sen sisältöihin voi perehtyä tarkemmin kotisivuillamme http://www.varikylpy.fi. Koulutamme vuosittain parikymmentä Vauvojen värikylpy -ohjaajaa, joiden kautta metodi ja toiminta ovat levinneet ympäri Suomea sekä muutakin maailmaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X