operaatio äiti - Banneri

Aina näkee hypetyksiä haalareista, takeista tai pipoista. Puhutaanko missään yleisesti välikerroksista? Mitä kuuluu laittaa päällysvaatteen alle? Miten taata lämmin lapsi syksyn viimassa tai talven paukkupakkasessa?

Lähdetäänpäs ihan nollasta! Kuvittele eteesi lapsi pelkkä vaippa tai alusvaate yllään. Olette lähdössä lapsen kanssa viileään ulkoilmaan. Päällimmäiseksi kerrokseksi on tuolilla odottamassa asianmukainen haalari, pipo, hanskat ja kosteutta hylkivät kengät. Mutta mistä aloittaa pukeutuminen?

Ulkovaatteet lapsi

Kuinka moni on joskus juossut takki päällä bussille kiireissään? Kuinka moni muistaa selkään hiestä liimautuvat sisävaatteet ja kosteutta seuraavan kylmyyden? Onko tällöin olo ihanteellinen vai äärimmäisen inha?

Tärkeää ulkopukeutumisessa onkin huomioida se osa, joka tulee suoraan iholle. Tämä on kerros, joka nappaa mahdollisen hien itseensä. On erittäin tärkeää, että lapsi ei päätyisi ulkoilemaan märissä vaatteissa – oli ne sitten päällimmäisenä tai sisimpänä. Märkä vaate on oikeasti kylmä, vaikka se olisi kuivan haalarin sisällä.

Itse suosittelen ihoa vasten merinovillaa. 100% merinovillainen haalari, puku tai paita/body + housut on erittäin loistava lisä ulkopukeutumiseen. Merinovilla lämmittää lasta, mutta myös imee kosteuden itseensä erittäin hyvin tuntumatta kuitenkaan märältä. Ajatuksena voi olla hassu, että tunkisi villaa iholle, mutta tämä toimii! Merinovilla on pehmeää ja hieman silkkisen tuntuista eikä sen pitäisi kutista. En ole myöskään koskaan huomannut, että merinovilla imisi liikaa luonnollista kosteutta iholta tai jättäisi sitä kuivahtaneeksi.

merinovilla pipo mini rodini

Hankittiin ennen merinovilla Popilta (Polarn O. Pyret). Koin vauvalla tosi käteväksi, että sieltä sai merinovillaisia bodyja ja kapeita housuja. Nyt muutaman vuoden olen merinovillat ostanut Mini Rodinilta ja olen ollut tyytyväinen laatuun. (100% luomumerinovillaa) Name It:llä on myös merinovillaa iholle, mutta sitä ei olla vielä testattu. Name It taisi olla näistä vaihtoehdoista edullisin. Elsalla on tulevaksi talveksi merinovillahaalari Rodinin lisäksi myös Reimalta, joka on ihanan silkkisen tuntuinen eikä sekään ole hinnalla pilattu. Huomioi, että osa merinovillaisista tuotteista ei välttämättä ole 100% villaa.

Sukkia kannattaa myös miettiä. Onko tuttu tilanne, kun kenkä ei meinaakaan mennä jalkaan paksun villasukan takia? Onko jalat hikiset kengän sisällä ja varpaat kylmät? Tässäkin kohtaa vannon merinovillaisten tai sekoitesukkien nimeen. Parhaat sukat tähän mennessä on löytynyt Popilta ja sieltä Name It:stä. Ne jalkaan ja päälle vielä hyvät kengät! Ei ole kertaakaan ollut enää kylmät varpaat pojalla talvisin! Hinta näissä pyörii muistaakseni siinä kympin ja kahden välillä. Sukkia voi käyttää esimerkiksi vain ulkoilussa, jolloin niitä ei tarvitse pestä niin usein ja talven yli pärjää yhdellä tai kahdella parilla.

Merinovillan päälle voi pukea sisävaatteet tai sitten olla pukematta. Ihan menojen ja mieltymysten mukaan. Tärkeintä on kuitenkin kiinnittää huomiota kerrokseen numero 2, jonka tulisi olla kylmillä säillä joko villaa tai fleeceä. Mikä sitten on paras materiaali.. se jakaa ihmisiä kahteen eri leiriin.

Fleecehaalari pipo mini rodini

Fleeceä on tarjolla monilta merkeiltä eikä OMASTA mielestäni fleecen laatu kamalasti vaihtele. Meillä on ollut näiden vuosien aikana Reimaa, Mini Rodinia ja jotain Henkkamaukkaakin. Isoin ero varmaan tulee siinä, että millainen mitoitus/leikkaus/ompelu vaatteessa on ja onko fleece kuinka paksua. Itse en erityisesti pidä fleecestä kerrospukeutumisessa, koska vaikka asiaa kääntäisi miten, niin se hiostaa ihan törkeästi. Meillä ei ole neljän vuoden aikana tullut mitään fleecepintaista vaatetta vastaan, joka ei hioistaisi tosi toimissa. Tästä syystä itse suosittelen fleeceä vain sellaisenaan puettavaksi esimerkiksi kauppareissulle, kun mennään autolla tai rattaissa väljän toppapussin sisällä. Ulkona riehumiseen suosittelen villoja.

Name it villahaalari

Villankin voi toki valita väärin ja sekin voi hiostaa. Siksi onkin tärkeää etsiä tarkkaan omalle lapselle sopiva villahaalari/asu. Toista lasta tietty villa kutittaa ja tietty villa taas ei. On olemassa 100% villa-asuja ja sitten sellaisia, joissa on esimerkiksi 20% jotain muuta. Villa edelleen imee sitä kosteutta ja lämmittää, joten tähänkin omalla kokemuksella uskallan suositella vaatetta, jossa mielellään edes pääosa on villaa ja se pieni prosentti sitten sitä muuta materiaalia. Merinovillaa saa myös kakkoskerroksena. Kannattaa kierrellä katsomassa ja ihmettelemässä eri liikkeissä sekä kysyä neuvoa myyjiltä. Meille on aina ystävällisesti selitetty vaatteiden sisältämät materiaalit ja ominaisuudet.

Villavaatteita löytyy esimerkiksi sieltä Popilta, joka edelleen on ollut meidän suosikki aikanaan. Niitä löytyy myös marketeista, Reimalta ja Name It:stä. Kivat on todella tunnettu merkki, mutta omaan makuuni sen haalarit ovat liian raskaita ja karhean kutisevia. Elsalle hommattiin tämä kerros tällä kertaa Name It:stä. Haalari ei ole 100% villaa, vaan siinä on 20% viskoosia. Kädessä haalari tuntuu vähemmän kutisevalta ja lanka on aavistuksen raskaampi kuin muissa, mutta kevyempi kuin Kivatin haalarissa. Tähän mennessä mieli on ollut positiivinen käytön perusteella. Mitoituskin on täydellinen kilometrijalalle.

villa-asu syksy

Tässä vaiheessa ollaan ihan viittä vaille valmiita ulkoiluun. Kiinnittäisin kuitenkin huomiota hanskojen ja hattujenkin lämmittävyyteen. Hanskatkin voivat hiostaa, joten myös niiden alle voi kipaista hakemaan merinovillaiset lapaset tai isommalle lapselle sormikkaat. Voi kuulostaa liian kuumalta yhdistelmältä, mutta väitän rohkeasti toista. Miljoonannen kerran kehun merinovillan kosteuden imukykyä ja uskallan luvata, ettei hanskan sisältä paljastu kylmät sormenpäät eikä hiestä märät kämmenet.

Pipon alle melkein välttämätön on kypärämyssy tai kauluri, jos haluaa varmasti pitää lapsen niskan ja kaulan suojassa. Itse en ainakaan osaa vielä käyttää kaulahuiveja pienillä. Topilla oli aikanaan aina puuvillainen kypärämyssy, joka oli takaraivosta usein litimärkä ja istuvuus oli muutenkin surkea lörppö. Siirryttiin nopeasti pojan kanssa villaiseen kauluriin ja myöhemmin myös kypärämyssyyn, kun sellaisen löysin Popilta. Elsalle hankin viime talveksi sattumalta Reiman villaisen kypärämyssyn aleista ja sitä tuli käytettyä AINA puuvillaisten pölyyntyessä laatikossa. Tänä vuonna ostin kokeiluun lapaset + myssyn Name It:stä ja haen vielä toiset Reimalta. Reima on hinnaltaan huokeampi.

lapsi ulkovaatteet

Valmis. Merinovillahaalari iholla. Sisävaatteet. Villahaalari sisävaatteiden päällä. Sekoitesukat. Merinovillalapaset ja -kypärämyssy/kauluri. Tähän päälle, kun vielä pukee oikeat säänmukaiset kengät, vedenpitävän sekä hengittävän ulkohaalarin/setin, hanskat ja pipon.. tadaa! Lapsi on valmiina pahimpaankin säähän. Haluan toki muistuttaa, että nämä ohjeet tulevat omasta kokemuksestani ja siitä, mitä olen näiden neljän vuoden aikana opetellut. Lisäneuvot ovat äärimmäisen tervetulleita kommenttikenttään, jos olet jostakin eri mieltä.

Villavaatteita voi hankkia myös kotimaisena, luomumerkillä ja yksityisiltä tekijöiltä. Tässä postauksessa puhuin lähinnä liikkeistä, joita me olemme käyttäneet. Suosittelenkin lämpimästi käyttämään Googlea ja keskustelupalstoja apuna, kun etsitte sitä juuri teille oikeaa settiä talveksi. Joskus tämä lapsen pukeminen voi monista mennä vähän yli, mutta talvipukeutumiseen on aidosti syytä panostaa sekä keskittyä. Lapset haluavat talvella, loskalla ja vesisateellakin touhuta ulkona tuntematta oloaan epämukavaksi tai kylmäksi. Muistutan myös, että se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella.

Reima villahaalari

Kommentit (18)

Löysin prismasta merinovillahaalareita. Päiväkodissa menee vain hankalaksi, jos sisävaatteet riisuu aina ulos mentäessä jne. Eikä ole varaa ostella kahdelle lapselle kasaa merinovillavaatteita, et voisivat niillä olla päivät. Auttaako villahaalari tavallisten sisävaatteiden ja puvun välissä? Vai onko sitten melkein ihan sama mikä asu siinä välissä on? Toppapuvut ovat olleet viime talvina tarpeeksi lämpimiä ilman villa-asuja, mutta vk-haalarin kanssa mietin noita merinovillahaalareita. Ja erityisesti merinovillalapaset ja -sukat. Mites merinovillasukkien kanssa, tavallisten päälle, alle vai yksinään? 🙂

Kääk… Mulle tulee pieni paniikki kun luen tätä. Meillä ei oo todellakaan kaikkia näitä vaatteita odottamassa ulkoilua, toki tyttö onkin pieni kuumakalle! Mulla eka talvi kun lapsi on tarpeeksi vanha oikeasti LEIKKIMÄÄN ulkona joten luulen tämän perusteella että vähän pitäisi vielä hankkia. Uutena äitinä on kiva kun saa LUKEA tällaista eikä vaan vastaanottaa kaikilta ”vinkkeinä”. Kiitos tästä postauksesta!

Ole hyvä! 🙂 Tokana talvena sitä myös aina sitten tietää paremmin, mitä just oma lapsi tarvii 🙂

Oletko kokeillut pompin mikrofleeceä? Ostimme sellaisen nyt syksksi kun monet kehuneet. On siis sellaista hieman ohuempaa ja hengittävämpää:)

Meil ei oo hirveesti ollu pompin vaatteita. Pitää miettiä! 🙂

Meillä on pojalle puettu villahaalari sisävaatteiden päälle vain kun oli pieni vauva. Nyt kun ikää on jo 4v niin ei moneen vuoteen ole ollut tarvetta millekkään villavaatteelle. Hyvin aina pärjätty sisävaatteilla ja toppahaalarilla. Ja poika yleensä palelee herkästi eli kesälläkin haluaa takin päälle jne mutta koskaan talvella ei ole huomattu että olisi huonosti puettu ja olisi palellut näillä normivaatteilla. En raaskisi ostaa 30-40€ villabodya tai muuta iholle tulevaa kallista vaatetta kun en huomaa että näille olisi tarvetta. Ennemmin panostan hyviin ulkovaatteisiin jotka pitävät lapsen kuivana ja lämpimänä.

Toi on muuten totta, että en varmaan isolle lapselle myöskään hanki. Topi on kohta 4v. On meillä fleece, mutta eiköhän se riitä 🙂

Hyvä postaus ja hyvältä kuulostaa teidän varustautuminen ulkoiluun. Meillä on ollut villaisia, merinovillaisia ja fleecellisiä värikerroksia nyt kahdella lapsella, mutta ensimmäisenä kerroksena ollaan toistaiseksi käytetty vain puuvillaisia sisävaatteita. Tuntuisi epäkäytännölliseltä ulos lähtiessä vaihtaa sisävaatteet toisiin, kun pukemisessa on muutenkin rumbaa ihan tarpeeksi tai sitten pitää merinovillaisia sisävaatteina likaantumassa esim. ruoalla. Tosin isomman lapsen talviulkoilut ovat toistaiseksi olleet vielä aika rauhallisia, joten hikoilemista ei ole juurikaan tapahtunut, mutta vähän isompana ja rajuimmissa leikeissä tuo 1-kerrokseen panostaminenkin varmaan kannattaa. Popin merinovillakauluri on alkanut kutittamaan esikoista, vaikka ennen ei sitä valittanut (ei ehkä osannut). Mietin myös noita Ruskovillan silkkivilla-tuotteita.

On totta, että tavallaan on hankala, jos lähtee pukee sen merinovillan iholle ja sitten ottaa taas pois sisälle tullessa jne jne.

Moni kehuu Ruskovillaa 🙂

Siis merinovilla & collegevaatteet & villavaatteet & toppapuku? Aikamoinen toppaus, meneekö puku enää kiinni..? Aika viileä tyyppi täytyy olla jos lapsella ei tule hiki tuossa setissä! Toppapuvutkin ovat nykyisin superpaksuja ja lämpimiä ja lapset luonnostaan liikkuvat paljon.

No ehkä hieman epäselvästi ilmaistu, mutta perusidea on 3 kerrosta. Villa, villa ja haalari. Tai villa, sisävaate ja haalari. Tai sisävaate, villa ja haalari. Mieltymysten mukaan 🙂 Koskaan en pue kyllä neljää kerrosta ainakaan itse 😀

Hei! Ruskovillan tuotteet ovat hyviä,varsinkin silkkivilla ?suosittelen kokeilemaan! 🙂

Kiitos vinkistä!

Meillä ollaan äärimmäisen nihkeitä pukemaan välikerroksia :/ Merinovillaa (ja villaa) olen monen kuullut kehuvan, mutta meillä ei ole koskaan ollut. Yleensä kovalla pakkasella on sisävaatteet ja joku lämmin toppa ja sillä on pärjätty. Pienemmillä pakkasilla vähemmän lämmin toppa 🙂

Lapsi siis ei tykkää vai? :/

Tää oli hyödyllistä, kiitos :).
Merinovillaa voisi hankkia Eetulle ens talveen 🙂

Suosittelen 🙂

Joo siis villahaalari on hyvä myös vaatteiden ja haalarin välissä 🙂 Mut eihän kaikki lapset oikeesti ees tarvi kerroksia. Mä satsaan ihoa vasten, koska se märkä vaate sisältä on melkein kylmin :/

Mä oon pitäny merinovillasukkia sellasenaan. Mut kengissä pitää olla sit vuori!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X