Onko mun lapsi sairastunut diabetekseen?

Koko viime vuosi meni outo tunne vatsanpohjalla. Huolissani ja aina sivussa samalla peläten, että voiko se tunne olla oikeassa. Onko mun lapsi terve?

Moni asia tuli selitettyä uhmalla. Ehkä se on vaan vaihe? Ehkä vessavahingot on se kuuluisa vaihe, tavaton kiukkuaminen uhmaa ja yletön väsyminen kasvamista? Kova vedenhimo.. päähänpinttymä? Käytiin me lääkärissä. Oltiin me vuonna 2015 sokerirasituksessa ja 2016 vuoden lopulla osallistuttiin tutkimukseen, jossa seulotaan diabeteksen vasta-aineita. Ei mitään missään. Muuten vaan laihtumista ja velttoutta.. lääkärikin katsoi mua jo, kun olisin vainoharhainen.

Marraskuussa heräsin viideltä siihen, että lapsi pyytää vessaan. Pöntöllä säpsähdän hereille.. sehän tärisee, vapisee ja on valkoinen kuin lakana. Voiko terveellä ihmisellä olla hypoglykemia? Ainakin oireet täsmäävät rajuun verensokerin laskuun. Sitten tulee oksennus, joka ei johdu mahakivusta vaan pahoinvoinnista. Mehua naamaan ja kaikki on taas hyvin. Tämän tapauksen jälkeen sain kotiin verensokerimittarin, JOS tilanne sattuisi uusiutumaan.

Tänään uusiutu. Aamulla ihan liian aikaisin kuuluu itkua ja janon valitusta. Pyydän pojan hakea itse vettä ja tulla takaisin nukkumaan, koska imetän juuri tukkoista kipeää vauvaa. Seuraavan kerran herään 10.40 siihen, että poika on noussut itse. Ampaistaan ylös ja mennään etsimään. Valkoinen, kalpea ja tärisevä lapsi löytyy sohvalta. Kaappaan laitteet käteeni ja mittari antaa verensokeriarvoksi 2.8. Normaali on päälle 4. Mehua + hunajaa naamaan, mutta hetken päästä tulee oksennus. Verensokeri uhkaa taas laskea, joten tajuttomuuden uhan takia soitan häkeen.

Ambulanssi kurvaa paikalle ja sättii meidät häkeen soitosta. Häkessä kuulemma menossa kilpailua siitä, kuka saa nopeiten auton paikalle. En välitä suoraan sanoen paskaakaan, koska tiedän tehneeni oikein. Hetken päästä istutaan ambulanssissa menossa sairaalaan. Lääkäri on sitä mieltä, että oli äärettömän tärkeää soittaa lanssi.

Meidän ympärillä hyörittiin ja pyörittiin. Verensokeri vain laski, mutta ruoalla saatiin sekin vihdoin ylös. Muuten hyvä, mutta nousu ei lopu. Arvot näyttävät hetken päästä 19.8 ja labran tulokset ovat myös heikot. Yöksi käy tuomio osastolle. Saa nähdä onko meidän perheessä kohta kaksi diabeetikkoa.

Melkoinen päivä. Siihen kuului 112 soittamista, ambulanssikyytiä ja miljoonia kokeita. Tais tuoda vuosi 2017 meidän perheeseen muutoksen tuulia..

Kommentit

29 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Tiedän, mutta ei aina 🙂

Avatar

Tsemppiä! Valitettavasti aina ei kaikki ota vakavasti ja tulee itselle olo, et turhaanko muka huolehdin? Äidinvaisto♡

Anette - Operaatio Äiti.

Äidinvaisto ♡

Avatar

Voi teitä! Tsemppiä ja haleja, toivottavasti kaikki päättyisi kuitenkin hyvin! Mulla itsellä vuoden sisäinen kokemus siitä kun itseni lisäksi perheessä on yhtäkkiä toinenkin diabeetikko..lapseni sairastui siis 🙁 Mutta muista, vaikka dm olisikin diagnoosi niin elämä kantaa ja jatkuu<3

Anette - Operaatio Äiti.

Kiitos ♡

Avatar

Musta kyllä kuulostais päinvastaselta. Yleeensähän verensokeri on korkea eikä mee hypoille ennen inskojen alotusta. Hyperinsulinismia?

Anette - Operaatio Äiti.

Mulla on itellä ollut 20v diabetes ja se todettiin hypoglykemioiden taki vuosi ennen sairastumista 🙂

Avatar

Oi mikä päivä, aivan kylmät väreet menee. En tiedä kuka toinen teidän peheessä on diabeetikko, mutta ehkä se ei sitten ole teille niin iso peikko kun sairaus on jo tuttu entuudestaan. Voimia!

Anette - Operaatio Äiti.

Mulla siis itsellä on 🙂

Avatar

Tsemppiä! Meidän perheessä on 2 diabeetikkoa. Poikani sairastui 2-vuotiaana. Silloin elämä vauvan ja juuri sairastuneen kanssa oli pelkkää kaaosta, nykyisin jo ihan helppoa 🙂 onneksi. Jos teille diagnoosi tulee, niin pumppuhoitoa suosittelen! Mukavaa loppiaista!

s

Anette - Operaatio Äiti.

Kiitos! Pumpusta paljon puhuttu. Täytyy miettiä, itse vähän ollut sitä vastaan aina 🙂

Avatar

Voi että mikähän siellä on tilanne? Mulla kans kun on diabetes niin tiiän mitä on 🙁 ei tätä sairautta toivoisi kyllä kellekkään! :/

Anette - Operaatio Äiti.

Ei vielä tiedetä hirveesti enempää :/

Avatar

Tsemppiä! <3 Diabeetikkoäitinä tää on munkin pelkoni aina.

Anette - Operaatio Äiti.

Kiitos♡

Avatar

Hyvä, että tiedät asioista, että osaat tarkkailla lasta ja vaatia tutkimuksia. Tsemppiä koko perheelle!

Anette - Operaatio Äiti.

Kiitos!

Avatar

D-vitamiinin vajaus on merkittävä I-tyypin diabeteksen laukaisevista ympäristötekijöistä ja sen korrelaatio I-tyypin diabetekseen on tunnettu jo noin 40 vuotta. Mutta silti Suomessa D-vitamiinin viralliset saantisuositukset ovat liian alhaisia. Miksi? Kuka tästä hyötyy?

Suomessa I-tyypin diabetes ei ollut iso ongelma vielä 50-luvulla. 1-tyypin diabetes alkoi kuitenkin kasvaa samaan aikaan kun D-vitamiinisuosituksia alettiin laskea 50 µg/vrk alaspäin.

Jokaista suositusten laskua seurasi diabeteksen nousu ja kun D-vitamiinisuositus laskettiin 10 µg/vrk, diabetes repesi isoksi ongelmaksi.

Suomalainen Lancetissä jo vuonna 2001 julkaistu syntymäkohorttitutkimus osoitti, että lasten 1960-luvulla saama D-vitamiinilisä (50 µg päivässä) vähensi ykköstyypin diabeteksen riskiä lähes 90 prosentilla, eikä tutkimuksen mukaan vitamiinista ollut mitään haittoja.

Jostain syystä THL, VRN ja varsinkin Suvi Virtanen, joka on ollut tätä tutkimusta tekemässä, ovat jättäneet lähes huomiotta tämän merkittävän tutkimustuloksen, ja ykköstyypin diabeteksen syitä ja siihen auttavia keinoja on haluttu väen vängällä etsiä pelkästään jostain muulta.

Suurimmalla osalla suomalaista on merkittävä D-vitamiinin puutos läpi vuoden ja läpi elämän, joka lisää riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin sekä lisää merkittävästi terveydenhuollon kustannuksia.

Tällä hetkellä Suomessa ei tutkita RIITTÄVÄN D3-vitamiinin saannin ja I-tyypin diabeteksen yhteyttä, eikä olla lähitulevaisuudessakaan tutkimassa.

Miksi?

Mikään lääketehdas tai mukaan instanssi ei voi tienata D3-vitamiinilla rahaa, eikä niillä siten ole myöskään mielenkiintoa suorittaa aiheesta tutkimuksia. Kyseessä ei ole mikään salaliittoteoria, vaan liiketoimintaa koskeva perusasia. Sama pätee moniin muihinkin tehokkaisiin hoitoihin, joita ei voi patentoida.

D-vitamiini vahvistaa ihmisen vastustuskykyä tulehdustauteja vastaan. D-vitamiinia tarvitaan, jotta elimistö tuottaisi mikrobeja tuhoavia peptidejä. Nämä peptidit tuhoavat elimistöön tunkeutuneita taudinaiheuttajia, sieniä, bakteereita ja viruksia. Niitä syntyy valkosoluissa ja hengitysteiden pinnalla, ja ne muodostavat limakalvoille suojamuurin esimerkiksi influenssaviruksia vastaan.

Suomessa ja muissakin maissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että maahanmuuttajien lapsilla tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus muuttuu samankaltaiseksi kuin kohdemaassa, joka antaa vahvaa viitettä ulkoisiin ravitsemuksellisiin tekijöihin.

Niin lapsille kuin aikuisillekkin pitäisi antaa mahdollisimman luonnollista ja käsittelemätöntä ravintoa, koska varsinkin lapsen kehittymätön suolisto ei kestä prosessoitua ravintoa ja tästä on seurauksena mm. autoimmuunisairauksia.

Tänä päivänä niin lapsille, kuin aikuisillekkin tarjottava laitosruoka on liian prosessoitua. Keskeisin tekijä on ravinnon vaikutus suolistoon, jossa muodostuu jopa 80% immuniteetistamme. Immuniteettijärjestelmäsi toimiessa huonosti sairastut. Kun immuniteettijärjestelmäsi pettää, kuolet.

D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan immuunipuolustukseen ja sen aktiivisuuden sääntelyyn. D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.

Uuden tieteenalan epigenetiikan mukaan ihminen voi vaikuttaa elintavoillaan geenien toimintaan. Genetiikka vaikuttaa jonkin verran esimerkiksi sairauksien esiintyvyyteen, mutta järkevällä ruokavaliolla voidaan joidenkin arvioiden mukaan ohittaa jopa 80 % perintötekijöistä. Eli jos välitätte lapsistanne ja itsestänne, niin tehkää kaikki ruoka itse laadukkaista raaka-aineista. Siten tiedätte, mitä todellisuudessa syötte.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/diabetes.htm

THL:n nimi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) on mielestäni harhaanjohtava, kun tuntuu, että siellä mitään terveyttä ja hyvinvointia edes haluta. Tässä on ollut jo 15 vuotta aikaa järjestää uusi kontrolloitu kaksoisokkotutkimus riittävän D-vitamiinin vaikutuksesta I-tyypin diabeteksen puhkeamiseen, mutta sitä ei ole tehty eikä olla edes tekemässä. Miksi?

Voi siis kysyä, miksi Suomessa viranomaiset eivät laadi suosituksia, jotka perustuvat todelliseen tutkittuun tietoon vaan noudattavat pohjoismaisia suosituksia. Nuo suositukset tulevat kaiken lisäksi lääketeollisuudesta. Voi siis täysin aiheellisesti väittää, että virallinen taho on sairastuttanut lähes 40 000 ihmistä loppuiäksi. Ehkä tarkoitus onkin edistää lääkekauppaa.

Meillä tutkitaan vain asioita, joihin saadaan rahoitusta lääketeollisuudelta ja tulostenhan pitää olla niiden intressien mukaisia eli lääkkeitä ja rokotuksia aina vain lisää…Hienointahan on, kun saadaan lietsottua oikein kunnon hysteria, silloin rokotteiden ja lääkkeiden kauppa oikein kukoistaa. D-vitamiinista ei tulla Suomessa tekemään yhtään asiallista tutkimusta, sillä Itä-Suomen Yliopisto on saanut rahoituksen kehittää ”rokotus” diabetekseen. Olisihan todella harmillista, jos diabeteksen räjähdysmäinen kasvu saataisiin hiipumaan D-vitamiinin riittävällä ottamisella ravintolisänä, kuten tapahtuisi vääjäämättä.

Avatar

Tsemppiä! Harmi juttu jos pojalla diabetes, mutta kyllähän sen kanssa oppii elämään. Mullakin ykköstyyppi ja toivon ettei omalle pojalle tulisi. Periytyminen äidin puolelta on vaan 3% luokkaa, mutta ainahan voi sattua kuulumaan tuohon vähemmistöön.

Anette - Operaatio Äiti.

Joo onhan se harmi, mutta ei kuitenkaan mitään ”vakavaa”.

Avatar

Hei, onko tilanteseen tullut jo selvyyttä? Voimia pienelle potilaalle! Kyllähän nuo sokeritasapainon häiriöt ja hypoglykemiat voi hyvin ennakoida diabetesta. Meillä on suvussa tyypin 2 db:tä, mikä sinällään on ihan eri sairaus, mutta siinäkin voi olla matalia sokereita ennen kun korkeet pamahtaa päälle. Voimia tilanteseen, tulethan pian kertomaan kuulumisia!

Anette - Operaatio Äiti.

2 tyyppi taitaa olla ns puhekielessä aikuisiän diabetes eli epäilen vähän et ois se? Ei vielä oo tullut selvyyttä.

Avatar

Voiko se olla perinnöllistä? Ts. onko sun lapsilla suurempi riski sairastua? Minkä ikäinen itse olit kun sait diagnoosin. Jos pojalla on diabetes, niin hyvä kun perheessä on asiantuntija. Tsemppiä!

Anette - Operaatio Äiti.

Voi olla. Yleensä hyppää ns yhden sukupolven yli. Suoraan perinnöllisyys vanhemmalta on muistaakseni aika pieni prosentti. Mä sairastuin ku olin 7v 🙂

Avatar

Mun siskolla on 1-tyypin diabetes.
Viime kesänä mun 1,5v tytär oli yhtenä aamuna ihmeellisen itkuinen ja väsynyt, kunnes yhtäkkiä menikin ihan veltoksi mun sylissä ennen kun oltiin syöty aamupalaa. Amppari tuli paikalle ja verensokeri oli neidillä 1.8 :'( Ei sitten hedelmäsoseesta, banaanista ja 2dl maitomäärästä huolimatta noussut kun 2.8 ja amppari soitti lääkärille ja päivystykseenhän me lähdettiin. Jatkotutkimuksissa ei löytynyt mitään, eikä vastaavaa ole käynyt enää. Tosi kurjaa kun ei tiedä mikä tän aiheutti.

Anette - Operaatio Äiti.

Oho! :O Kurjaa :/

Avatar

Miten on, olen depis nykysin ja ihmettelin kovasti alkuun kun lääkäri sanoi että minulla on diebetes että miten minulla voi olla kun ei kummallakaan vanhemmilla ole ollut koskaan ja nyt haluaisin tietää että onko tuo totta kun olen ottanut selvää että aitini puolelta on alttiusdiebetekseen koska ei äidilläni tahi isälläni olluy diabetesta ja olen ymmärtänyt tässä blogissanne kun olen lukenut tässä sellasta että hyvinkin on mahdollista,kysyisin että miten voin saada tuon diabeteksen jos ei minun vanhemmilla ole sitä ollut ja on alttiutta äidin sukulaisilta vai voiko tulla äidin enon lapsen äidiltä tämä suvussa esiintyvä diabetes vaiko miten toivottavasti saatte selville mitä olen kirjoittanut tähän

Anette - Operaatio Äiti.

Eihän se aina ole perinnöllistäkään. Mun vanhemmilla ei diabetestä ole. Mun papalla taas on.

Avatar

Se hyppää usein yhden sukupolven ylitse….

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä