Lapsi ja sokerirasitus

Meillä tutkimukset aloitettiin sokerirasituksella, joka oli nyt menneellä viikolla. Ollaan oltu siinä jo kerran aikaisemminkin, joten tämä oli meille sinänsä ihan tuttua. Topi sai valita kumman kanssa menee tutkimuksiin ja äiti oli tällä kertaa se, joka jäi kotiin odottelemaan.

Tutkimukseen kuuluu paasto, joka aina hermostuttaa vähäsen. Topi on sellainen epäsäännöllinen nälkäilijä, joten pelkäsin jo etukäteen sitä ruoan kieltämistä. Entä, jos tyyppi ei vaan ymmärrä miksi ei voi saada edes sitä leipää? Toisaalta pitäisihän sitä oma lapsi tuntea eikä hermoilla turhaan, koska Topi on aina ollut reipas näissä asioissa. Paasto piti aloittaa illalla klo 20, jonka jälkeen sai juoda ainoastaan vettä. Aamulla vesikin oli rajoitettu vain yhteen lasiin.

Sairaalalle mentiin heti aamusta ja siellä oltiin iltapäivään asti. Rasitus tehtiin Lastenklinikalla. Siihen lähinnä kuului verinäytteiden ottamista ja sokerilitkun juominen heti alussa. Välissä sai leikkiä sekä touhuta leikkitilassa ihan vapaasti.

Vaikein osuus lapsen kanssa saattaa olla kanyylin laittaminen ja sekin riippuu lapsesta. Topi ei koskaan ole kammonnut verikokeita eikä tälläkään kertaa itkenyt kanyylia laittaessa. Enemmän meillä on aina pelätty laastareita, kun neuloja. Joskus pistokset voi olla tosi rankkoja juttuja etenkin vanhemmille, kun joutuu seuraamaan oman lapsen itkua vierestä. Kanyylihan laitetaan sen takia, että näytteet saa sitten otettua ilman lisäpistoksia.

Sokerirasituksessa yritetään tutkia diabeteksen mahdollisuutta. Siinä on omat raja-arvonsa, joiden kautta tautia voidaan sitten epäillä. Topilla ei ollut alustavasti arvoissa vikaa, joten valitettavasti seuraavaa tutkimusta odotellessa.. Se saattaa olla rankempi paastokoe, jossa lapsi joutuu 20 tunnin paastolle.

Jos on kysyttävää sokerirasituksesta, voin vastailla kommenttiboksissa!

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä