1,5-vuotias tyttöni

Voi että… meidän neiti on tänään jo 1,5-vuotias. Ajattelin ensin, että onpa tyyppi jo iso likka, mutta toisaalta kyllä oikeasti ihan pieni vielä. Ja rakas – niin äärettömän rakas!

Minkälaisia tämän ikäiset lapset ovat? Varmasti persoona ja kaikki muu vaikuttaa asiaan, mutta tarkoitus on tässä postauksessa kertoa siitä omasta lapsesta. Taidoista, kehityksestä ja arjesta..

Elsa on tosiaan temperamentiltaan päättäväinen, suuritunteinen ja sellainen liitelijä. Tytön luonteessa on aavistus malttamattomuutta, ujoutta sekä vahvaa läheisyydenkaipuuta. Liitelijällä tarkoitan ihan puhdasta haahuilua, haaveilua sekä kaikenlaisten asioiden yksikseen ihmettelyä. Käytännössä hetkessä Elsa saattaa lukea kirjoja puolikin tuntia itsekseen ja hetkessä heittää ne päin seinää, kun sivu kääntyi huonosti.

Motorisesti neiti on ihan taitava. Eli siis suoraan sanoen _tarpeeksi_ taitava. En todellakaan tiedä kuinka paljon tämän ikäisen ”pitäisi” osata enkä sitä ihmeemmin seuraakaan. Elsa syö itse lusikalla sekä haarukalla, juo nokkamukista vettä, piirtää kynillä, kääntää sivuja repimättä niitä ja painelee pesukoneen nappeja ärsytykseen asti.

Fyysinen kehitys on ollut hitaamman puoleista, mutta sopii neidin ujoon, harkitsevaiseen ja siihen pohdiskelevaan luonnepuoleen. Mitäänhän ei nimittäin tehdä ennenkuin ollaan monta kertaa varmistettu asian olevan ihan ok sekä turvallista. Kävelyä on takana joku 1-2kk ja se sujuu ihan jees, vaikka välillä kaatuillaan edelleen. Juoksuaskelia ei olla vielä otettu, mutta sen sijaan neiti luulee osaavansa hypätä. Kiipeily on myös kauhean kivaa ja kerran vessareissun jälkeen yllätin Elsan seisomasta ikkunalaudalla. (Sisäpuolella olevalla toki..)

Puheen kehitys on ollut myös hitaahkoa ja välillä opitut sanat on unohtuneet matkan varrella. Nyt kuitenkin on tullut muutamia juttuja, joita toistellaan päivittäin. Äiti on äiti, isi on izzi, Topi on Pipi ja kotoota löytyy myös hauva sekä pupu. Ulos lähtiessä puetaan päälle takki, ulkona kiikataan kovaa ja kiljahdetaan usein kukka. Vettä, heppa, ruokaa, jugua, maikkua, heippa, encore, chapeau, mopo, piirtämään, ankka, kirja. Joitakin sanoja yhdistellään eli heippa hauva ja mennään kiikkaamaan. Neiti myös hokee ranskaksi numerot neljään, joka on täysin Teletappien syytä.

Teletappien lisäksi neidin lempijuttuja on pupujen hoivaaminen, loputon lukeminen ja kiikatakin voisi varmaan valehtelematta aina. Sisällä usein piirretään intensiivisesti, hiekkalaatikolla kaadetaan äidin jalat täyteen hiekkaa ja uimassa voitaisiin käydä joka päivä. Ruokapuolesta Elsan herkkuja on maikku, kana, juusto, tonnikalavuoka, leipä, päärynä sekä pahelistalla jäätelö ja ranskikset. (Joita ei kuitenkaan syödä mitenkää liian usein!) Muita lempijuttuja on prinsessamekot, kengät, possut ja ankat.

Näiden lisäksi tyttösen elämään kuuluu rintamaito, pitkät yöunet sekä yhdet päiväunet. Rytmi on melko tasainen päivissä, vaikka joustoakin löytyy. Jokainen päivä alkaa hitaasti touhuskelulla ja päättyy suihkun kautta unille vanhempien sänkyyn. Yöt nukutaan kainalossa ja päivisin haetaan usein sylienergiaa touhujen lomassa. Päivä ei ole normaali ellei se sisällä 5-10 kiukkupuuskaa, miljoonia pusuja ja veikeitä irvistyksiä.

Sellainen tyttö on tämä meidän 1,5-vuotias Elsa.

Kommentit

8 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Kiitos 🙂 Kiva että tykkäät. En ottanut myöskään pahalla. Tosi hyvä, että neukussa asioita seurataan, mutta sellanen hikipäässä lasten syynääminen on hölmöä. Pitää osaa olla maalaisjärkeä ja ajattelua out of the box. Mua ei ainakaan hävetä ajatus, että lapsi olisi erityislapsi. On sitä kieltämättä tullut ajateltua, kun neidillä on monia ”outoja” piirteitä kuitenkin. Tosin ne voi olla vaan temperamenttia, persoonaa ja luonnettakin. Aika näyttää!

Avatar

Elsa on ihan äärettömän sulonen lapsi<3 semmonen niin haliteltava pallero

Anette - Operaatio Äiti.

Voi kiitos ihana ♡♡

Avatar

Hei, meidän poika 1v6kk,eikä taida olla sanoja neljää enempää. Hän osaa kävellä, hypätä ja juosta. Ruokailu sujuu sotkuisasti ja lusikka vaihtuu usein sormiin:) Olemme vasta menossa 1,5 vuotis neuvolaan, saas nähdä minkälainen vikalista tulee;) Tää on kuin autoa katsastais, riittääkö huolto vai varataanko tarkempaa tutkintaa. Käymme kyllä neuvolassa, mutta välillä tuntuu että vikoja etsitään liiankin kanssa:(

Anette - Operaatio Äiti.

Harmi, jos on noin syynäävä täti :/ Meillä onneks tosi rento. Ja ei ns kävele mun yli. Mä oon sitä mieltä, että ei valmiissa maailmassa mikään kiire. Hienot taidot teidän pikkuisella on jo!

Avatar

Meidän poika ei sanonut sanaakaan ennen kuin vasta 2,5-vuotiaana, jolloin alkoi saman tien puhua paremmin kuin monet aikuiset. Ehdimme jo saada puheterapialähetteen, mutta puheterapeutti totesi, ettei tarvetta ole, kun puhui siinä vaiheessa jo ikätasoaan paremmin. Eli ei välttämättä kannata olla huolissaan, jos noinkin pieni ei vielä puhu. Ja sama syömisen kanssa. Meillä ei kotona syönyt itse ollenkaan, mutta kun aloitti päivähoidon 1v9kk:n iässä, niin tuli heti kehuja, kuinka hienosti ja siististi syö itse. Eli huijasi vaan kotona, ettei muka osaa! 😀 Kyllä ne taidot tulee sitten, kun on tarve. Nykyään ollaan vain niin kamalan nopeita tyrkyttämään sitä erityislapsen leimaa, vaikkei aina syytä olisikaan.

Anette - Operaatio Äiti.

Joo.. toiset oikeesti osaa asiat, mutta ei näytä taitoja ennenkuin on valmis henkisesti sen tekemään 😀

Avatar

Moi!
Tykkään sun blogista tosi paljon! Tästä on tullut yksi mun suosikeista viimeisten kuukausien aikana 🙂
Kannattaa kuitenkin olla kiitollinen siitä että meillä Suomessa asioita tutkitaan, jos lapsi on normaalista kehityksestä paljon jäljessä. Mä en näe, että se olis sen takia, että yritetään leimata erityslapseksi. Mun mielestä se on siksi, että voidaan havaita mahdolliset sairaudet esimerkiks joita voidaan mahdollisesti hoitaakin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa sellaiset tulee esille, sen todennäköisempää on saada ne hoidettua Oma lapsi on tietysti ns. herkkä puheenaihe ja ymmärrän sen, ettei esimerkiksi halua joutua tuomituksi. Mutta varmasti jokainen haluaisi oikeasti tietää jos omalla lapsella olisi esimerkiksi joku sairaus jota voidaan hoitaa. Eikä niitä saada selville ilman lääkäreiden tutkimuksia. Tämä siis positiivinen kommentti! Toivottavasti en loukannut tai sanonut liian töksähtävästi, koska tarkoitus oli vaan tuoda tästäkin asiasta positiivinen puoli esille.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä