operaatio äiti - Banneri

Syy osaan itkuista on vihdoin ehkä löytynyt. (Lue enemmän itkusta!) Päästiin asiassa nimittäin eteenpäin ja käytiin ihan lapsia hoitavan lääkärin vastaanotolla. Hän heti ensimmäisenä kertoi, että meidän neiti on viime kevään verikokeiden mukaan kärsinyt anemiasta. Sillä hetkellä tuntui, kun joku olisi lyönyt päin kasvoja. MIKSI en itse ollut tietoinen tästä?

Meidän arki on ollut äärimmäisen haastavaa tuon pienen neidin kanssa jo koko pari vuotta. Ensimmäiset 6kk itkettiin aamusta iltaan ilman taukoja. Sitten itkettiin vähän erilailla seuraavat 1,5 vuotta pienen itkuttoman tauon jälkeen. Arki oli raskasta, mutta raskainta oli miettiä syytä sille kaikelle. Pahin vaihe oli ehkä juuri silloin viime keväänä, jolloin labrakokeet ovat hälyttäneet, mutta kukaan lääkäreistä ei sanonut mitään.

Lääkäri syytti imetystä

Muistan vieläkin sen lääkärin puhelun vuosi sitten. Muistan sen kiukun, joka siitä nousi. ”Lapsella on vähän heittoa rauta-arvoissa. Lopeta imetys, se aiheuttaa lapselle pahaa.” Olin järkyttynyt tuosta puhelusta ja tutkin heti onko sanoissa mitään järkeä.. Voisiko imetys olla syy rauta-arvojen laskuun? Ei ollut. Lääkäri oli toiminut väärin käskiessään lopettamaan imetyksen ja laiminlyödessään verikokeiden tulosten tulkintaa. Hänen olisi pitänyt määrätä tuolle lapselle siinä vaiheessa rautalääkitys. Matala hemoglobiini ja rautavarastot sekä vikaa punasoluissa. Viittaa selkeään anemiaan, josta en ollut yhtään tietoinen.

Uudet tulokset oli puhtaat

Nyt käytiin uudelleen kokeissa ja arvot olivat parantuneet. Meillä on tosin kiinnitetty paremmin jo itseni takia rautapitoisiin ruokiin syksyn aikana. Osa arvoista oli niukasti viitearvoissa, mutta kuitenkin siellä sallitun rajoissa tosiaan.

Epätoivo iski syytä etsiessä

Luin netissä artikkelin, joka kertoo anemian oireista ja jotenkin paloja alkoi loksahtelemaan kohdilleen. Koko kevään yritin epätoivoisesti löytää sitä yhtä syytä kaikelle sille huolelle, joka nousi kärsivää lasta katsoessa. Allergia ja sen sivujutut? Aistiyliherkkyys? Joku autismin kirjo? Lasten nivelreuma? Mietin miljoonia asioita läpi ja ainut asia oli, että tiesin jonkun olevan pielessä. Syytä vain ei löydetty ja imetysvastaisen lääkärin takia selkeä tulos jäi diagnosoimatta.

Raudanpuutoksesta kertovia oireita

Väsymys ja heikotus – Jatkuva väsymys ja vedottomuus oli yksi selkeä oire arjessa mukana.

Kalpeus – Vanhoja kuvia katsoessa huomaa selkeästi kalpeuden.

Levottomuus, hermostuneisuus, elohiiret, kihelmöinti, kutina, puutuminen, tunnottomuus – Levottomuutta ja hermostuneisuutta oli joka paikassa. Jotenkin aina ajattelin, että ehkä paikat ja tilanteet tutun ulkopuolella olisi stressannut, mutta syy levottomuudelle saattoikin olla sitten ihan muussa.

Masentuneisuus, ahdistus, alakuloisuus, muistihäiriöt, hajamielisyys, keskittymiskyvyn puute, paniikkioireet – Omasta mielestä taaperoikäisen ei kuulu olla alakuloinen ja masentuneen oloinen. Sellainen, joka ei ihan pääse kiinni mihinkään arjessa. Se oli yksi, joka aiheutti suurta huolta.

Palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet, kipu kielessä, kielen kirvely, kielen nystyjen muutokset, aftat – Jossain vaiheessa oli kausi, kun jatkuvasti kiinnitin huomiota ”suukipuun” ja pelkäsin jo hampaiden puolesta. Luulin silloin, että hampaassa olisi reikä, koska jostain syystä suussa oli kipua, joka itketti usein. Silloinkin muistan kirjoittaneeni asian ylös hammaslääkäriä varten, mutta reikiä ei ollut.

Alttius infektioille, hidas paraneminen – Jatkuva sairastelu ja kuumeilu. Vähintään kerran tai kahdesti kuussa kipeänä.

Ruokahaluttomuus, pahoinvointi – Kausia, kun ei syönyt. Toki voinut olla myös ikäkausia, mutta asian kanssa on tuskasteltu.

Päänsärky – En tiedä oliko vai ei. Päänsärkyäkin jossain vaiheessa epäilin tiettyjen oireiden takia. Onhan sitä voinut olla, mutta mahdoton se on tietää noin pienen kohdalla.

Ärtyneisyys, unettomuus, tinnitus – Käytiin miljoona kertaa katsomassa korvat, koska neiti niihin reagoi. Piteli korviaan usein ja ilmaisi, että ne häntä häiritsee. Ei tulehduksia. Unettomuutta on ollut ja se on ollut yksi isoimpia ongelmia. Ärtyneisyyttä myös, vaikka toki on myös jo luonnostaan temperamenttia, mutta puhun sellaisesta tyhjästä alkavasta kiukusta.

Painonnousu, painonlasku, ummetus ja turvotus – Paino meni pitkään alakäyrillä ja sitä seurattiin tarkasti. Vasta nyt syksyllä paino on noussut normaalille tasolle.

Kylmän- ja kuumansietokyvyn heikkeneminen, palelu, erityisesti käsien ja jalkojen kylmyys – Tämä kohta on se, mitä olen ajatellut aistiyliherkkyydeksi.

Tutkimukset jatkuu vielä

Kuten huomaa.. oirehdintaa on ollut. En keksinyt näitä oireita nyt jälkikäteen, vaan ne löytyy jo valmiiksi listasta, jonka olin kevään perusteella tehnyt tätä lääkärikäyntiä varten. Paljon oireita on syksyn aikana poistunut, mutta oltiin lekurin kanssa yhtä mieltä siitä, että tutkitaan koko homma loppuun asti heti kerralla. Saatiin lähete pikkulasten psykologille ja neurologille. Näin saadaan suljettua muita asioita pois. Voi olla, että osa itkujen kirjosta on johtunut anemiasta, mutta silti sieltä löytyy vielä muutakin tutkimuksissa.

Joku voisi sanoa, että olen ylihysteerinen, mutta niin ei ole. Olen äiti, jonka vaisto huutaa punaisella. Yleensä olen viimeiseen asti skeptinen lääkäriin turvautumisessa, mutta oikeissa huolitilanteissa vaadin heti apua omille lapsille. Tämä tilanne on sellainen.

Itkevä taapero

Kommentit (10)

Kyllähän runsas maitotuotteiden käyttö estää raudan imeytymisen, ehkä lääkäri viittasi sillä siihen, että imetys on syytä lopettaa… ja kyllä verikokeiden tulokset kannattaa aina tarkistaa itse läpi ja verrata viite arvoihin, ei lääkäreihin voi sokeasti luottaa. Mutta hyvä kun syy selvisi nyt.

Huh kuulostaa kyllä tosi kamalalta kokemukselta 🙁 voi kun toivon niin teidän ja etenkin Elsan puolesta, että apu ja helpotus löytyy.

Voimia asian selvittelyyn ja mukavaa keväänodotusta sulle ja sun ihanille ja super suloisille lapsille! <3

Kiitos ihana ♡

Imetys nimenomaan aiheuttaa anemiaa lapsilla, joiden kuuluisi saada enemmän rautaa ruokavaliosta ja jotka korvaavat esim. lihan syöntiä imetyksellä. Myös tämä teidän arvojen parantuminen viittaa siihen, että kyse on nimenomaan ollut imetyksestä eikä mistään muusta.

Neuvolalääkäri sanoi, ettei asia mee ihan näin. Imetys ei auta raudanpuutetta. Neiti on muutenkin ollut aina ihan hurja tyyppi syömään lihaa 🙂

En tiedä kuinka usein taustalla voi olla suolistovikaa niin, että rauta ei imeydy. Mun tytöllä on ollut suoliston hiivan liikakasvua, kun oli viime keväänä homekoulussa ja on ikävä kyllä edelleen, vaikka vaihtoi koulua. Nyt terveys on kuitenkin parempi! Tosin olen ajoittain antanut c.tä 500mg\pvö ja ajoittainen kalpeus on vähentynyt paljon. C auttaa raudan imeytymisessä.

Joo onneks tutkitaan 🙂

Mun mielestä siinä ei oo mitään väärää että tutkitutat. Eipähän tarvi murehtia sitten enää. Toivotaan että kaikki ois hyvin<3

Mulla oli puhelinaika lekurille,joka sano ettei niissä mitään ole enkä koskaan saanu tuloksia. On se hassua, jos terveydenhuolto toimii niin, että vanhempi itse joutuu vielä tulokset tulkitsee 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X