operaatio äiti - Banneri

Haasteita imetyksessä

Meillä on ollut haastava imetys tämän kolmannen neidin kanssa. Ensimmäiset päivät sairaalassa menin ihan lukkoon ja ilmoitin kätilölle, etten aio imettää. Vielä enemmän menin lukkoon, kun vauva tuli rinnalle ja rääkyi punaisena. Kätilö oli kuitenkin ihan huippu tyyppi ja rohkaisi varoen ilman painostusta. Olin jatkuvasti yksin vauvan kanssa kahden hengen huoneessa ja kukaan ei meitä pahemmin käynyt katsomassa. Saatiin olla rauhassa, joka luki toiveena omissa esitiedoissakin. Ahdistun siis ihmisistä ja ylimääräisistä kontakteista.

Liian kireä kielijänne

Imetys on aina itselle raskas aloittaa, kun iholle ottaminen jostain syystä lievästi ahdistaa. Alku on totuttelua ja asettumista. Vauvan huutaminen rinnalla meni heti itsetuntoon ja tottakai syytin itseäni. Ihana kätilö kuitenkin ulkoisti vaivan ja kiikutti vauvan heti lastenlääkärille kielijänteen takia. Se napsaistiin ja yhtäkkiä imetys sujuikin.

Imetysongelmat palasi

Meni kuukausi tai kaksi imettäen. Imetys oli hieman työlästä, kun jouduin jatkuvasti pitämään rintaa vauvan suussa. Kahden kuukauden jälkeen kaikki muuttui aina vain vaikeammaksi. Imu ei vain ollut tarpeeksi tehokasta ja imuote lipsui koko ajan. Tämä tietenkin ärsytti vauvaa ja rintaraivarit alkoi samalla.

Tunsin oloni usein hyödyttömäksi. Vauva halusi rinnalle, mutta huonon otteen takia hermostui ja päätyi huutamaan. En pystynyt lohduttamaan, koska sylissäni alkoi hamuaminen. Isi = turvapaikka.

Vaadin apua neuvolassa

Kolme kuukautta hankalaa imetystä oli takana, kun vaadin neuvolasta apua kielijänteen kurkkaamiseen. Saatiin aika tosi nopeasti ja lääkäri teki heti lähetteen eteenpäin. Tuo ihana lääkäri, joka on meidän perheen useamman kerran jo pelastanut erilaisissa kriisitilanteissa.

Jänne katkaistiin uudelleen

Aika tuli kiireellisenä viime viikolle ja hyvä niin. Kielijänne oli edelleen todella kireä. Lääkäri sanoi, että edellinen napsaus oli tehty ylhäältä eikä kireys sillä helpottanut tarpeeksi. Suu puudutettiin, kielijänne vapautettiin ja nyt se on taas ohi. Verta tuli reilusti ja neiti vähän suutahti, mutta enää tuskin muistaa mitään. Toimenpide ei ole missään tapauksessa hankala tai ikävä.

Vaikutus positiivinen

Vaikutus näkyi lähes heti! Imetys tuntui aivan erilaiselta ja tissi pysyi ensimmäistä kertaa vauvan suussa ilman, että pidin samalla kiinni. Neiti viihtyi ekalla imetyksellä muutaman minuutin sijaan jopa 20 minuuttia rinnalla! Rintaraivarit on melkein kokonaan loppunut ja tuttikin maistuu kunnolla.

Mitkä merkit viittasi kielijänteen kireyteen?

Aloin alunperin epäilemään jänteen kireyttä imetyksen ongelmallisuuden takia. Imun pitäisi olla sen verran tehokas, ettei tissi pääse lipsumaan suusta. Toisilla imuote tuntuu kivuliaalta, mutta itsellä se tuntui vain oudolta. Myöskään tutti ei pysynyt vauvan suussa, joka sitten pientä neitiä ärsytti. Meiltä puuttui kokonaan pitkät imetykset tai tiheän imun kaudet. Joskus kielijänteen kireys näkyy painon huonossa kehityksessä, mutta meillä painoa on vielä tullut hyvin, koska maito käytännössä tulvii imemättäkin suuhun. Kielen kuppimaisuus, lovi kielen kärjessä ja se, ettei kieli päässyt kitalakeen eikä ulos oli myös ongelmaan viittaavia asioita. Leikkauksen jälkeen huomasin myös sen, että pieni jutustelu oli estynyt kireän jänteen takia.

Lopulta kaikki meni hyvin. Meitä jänteen katkaisu auttoi, vaikka jotkut nihkeät lääkärit tätä ”muotileikkaukseksi” siteeraakin. Onko teidän lapsilla leikattu kielijänne? 

Kommentit (13)

[…] Blogi: Operaatio Äiti: Leikattu kielijänne edelleen kipeä […]

Meillä kätilö katsoi jo salissa pojan synnyttyä ja karjuessa että kireä on. Tiesivät heti reagoida kun oli heti ongelmia imetyksessä. Lääkäri nipsaisi ja siihen jäi imemishankaluudet. Mua ei sattunut tms, mutta vauva ei saanut otetta kunnolla kaikesta yrityksestä huolimatta.

Hyvä että saitte apua 🙂

Itseltäni ja kolmelta lapseltani ja leikattu kielijänne, nuorimmaiselta 11päivän ikäisenä
Apua oli vaikea saada varsinkin esikoisen kanssa joka söi mutta hankalaa oli. Hänen operaatio tehtii vasta 3v, mutta silloin oli vaikeuksia puheen kanssa.
Keskimmäinen kärsi ongelmasta koko ajan mutta kukaan ei ottanut tosissaan painolaski, imuote ei ollu kunnollinen jo osastolla mietiittiin kielijänne asiaa, sitten 6vkon ikäisenä se katkaistiin koska vaiva oli niin selkeä. Kolmannen kohdalla pyysin sitä jo suoraan lähtötatkastuksessa. Lastenlääkäri oli pöyristynyt pyynnöstäni vaikka kätilö oli samaa mieltä että imuote ei ole oikein hyvä. No se napsastiin poikki sitten 11päivän ikäisenä. Loppu hyvin

Siis mitä, ” muotileikkaus”. Ei voi olla totta tänä päivänä. Kielijänne vaikeuttaa imemistä, myöhemmällä iällä puhumista ym…voiko ihan oikeesti olla lääkäreitä jotka puhuu muotileikkauksesta?

Voi ja se on ihan surkeeta..

Meillä esikoisellani oli kireä huuli ja kielijänne. Synnärillä nipsastiin vähän mutta jo lääkärin säheltämisestä osasin kuvitella ettei se mennyt putkeen. Imetyksestä en tiennyt miltä sen pitää tuntua ja vauva oli kovin unelias syömään ja väsähti parin kmun jälkeen. Päätin heti kotiin päästyä tilata kotiin imetysohjaajan ja mikä onni olikaan että tein niin. Hän auttoi asennon löytymisestä ja muös totesi että nyt on kyllä todella kireä kieli ja huulijänne ja ohjasi meidät yksityiselle. Vauva oli 2.5vko kun molemmat leikattii tai siis nopeasti napsastiin yksityisellä ja sitten saatiin jumppa ohjeet kotiin jolla huolehdittiin ettei haavat kuroudu heti umpeen. Siitä kaikki meni hyvin ja käytiin imetysohjaajalla virlä muutama kerta tarkistamassa että hieronta onnistuu ja imetys onnistuu. Vauva kasvoi koko ajan hyvin koska maitoa tuli tulvimalla.
Kaikki oli niin uutta ja ihmeellistä että olen ikuisesti kiitollinen Neuvola Nupun ohjaajalle.
Huulijänne on minulla itselläkin ollut niin kireä että oikomishoidossa se piti porata luusta irti että saatiin etuhampaat yhteen. Lääkärin mukaan jotain on varmasti meidän pieneltä leikattava vielä sitten kun hän kasvaa ja mahdollisesti oikomishoitoon menee.

Tosi upeeta, että saitte apua! Sitä joskus tuntuu olevan hankala saada…

Meillä myös leikattiin ensin synnärillä ja toisen kerran n. 4 vuotiaana. Imetyksessä ei ongelmia mutta viivästynyt puheenkehitys ja epäselvä puhe osittaisena tekijänä kireästä kielijänteestä. Tuolloin sanottiin että voi olla, että jänne pitää katkaista vielä kerran jossain vaiheessa. Taipumus kireyteen kuulemma voi uusiutua lapsen suun kasvaessa. Toisellakin kerralla hammaslääkärissä katkaistiin pienellä puudutuksella ja todella hyvin sujui. Operaatioita tehdään myös isommille nukutuksessa esim muitten toimenpiteiden yhteydessä. Me olimme tyytyväisiä puudutukseen 🙂

Ja väärillä ohjeilla voi myös kuroutua. Eli jos sitä ei hierota oikein toimenpiteen jälkeen 🙂

Ihanaa kuulla, että imetys onnistui ja selätit haasteen!! 🙂 hienoa! ❤️

No niinpä!!

On toki! Jos en väärin muista, niin kahdelta kolmesta.

Kaikkia lapsia tuo kireä kielijänne ei vielä vauvana haittaa (tai siihen ei puututa tai osata puuttua), mutta on sitten myöhemmin puheenkehityksen jarruna. Oikeita, selkeitä kirjaimia on vaikea muodostaa, jos kieli ei liiku suussa oikein.
Paras tapa tunnistaa lapsen kireä kielijänne on pyytää lasta laittamaan kieli ulos suusta (ja kieltähän lapset näyttävät mielellään ?). Jos kielen kärki on sydämen mallinen, on jänne mitä todennäköisimmin liian kireä.

Joo tän oon kuullu kans 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X