operaatio äiti - Banneri

Kylmä ilmat on saapunut tänne meitä hytisyttämään. Ihmiset kyselee jopa päivittäin vinkkejä ulkopukeutumiseen ja vastaan niihin mielelläni. Päätin tehdä lyhyen koosteen siitä miten lapsi pysyy talvella lämpimänä.

Luonnonkuidut. Vannon niiden nimeen täysillä. Villa on parasta ja samoin puuvilla. Luonnonkuidut hengittää ja lämmittää eikä hiosta. Jos lapsi on kova hikoilemaan luonnostaan, iholle sijoitettu villa imee kosteuden pois tuntumatta märältä. Villassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ostaa mulesing freeta.

Villavaatteita on monenlaisia

Villavaatetta on monenlaista. On 100% villaa ja on myös villasekotteita. Kannattaa aina tarkistaa villaa ostaessa lapun selosteet. Ohut merinovilla on yleensä tarkoitettu suoraan iholle ja siellä se hyvin ottaakin koppia kosteudesta. Paksumpi villa on sitten joko sisävaatteiden tai sen merinohaalarin päälle tarkoitettu. Joitain villa voi kutittaa, mutta onneksi esimerkiksi silkkivilla ei kutita samalla tapaa. Kannattaa tutkia erilaisia villalaatuja.

Ohuita haalareita löytyy Mini Rodinilta, Polarn O. Pyretiltä, Ruskovillalta, Name It:ltä ja esimerkiksi Prismasta. Jokaisessa hinnat vähän vaihtelee merkin, laadun ja villanmäärän mukaan. Meillä on eniten käytetty Mini Rodinin tai Pop:n merinoa. Paksumpia villoja löytyy esimerkiksi Kivat:lta, Blaa:lta, Name It:ltä ja Pop:lta myös. Meillä on ollut käytössä Name It sekä Blaa. Jos haluat lisää vinkkejä eri merkkisistä villavaatteista, niin kysy ihmeessä.

Lämmin, mutta hengittämätön fleece

Seuraava neuvo on, että vältä fleeceä ja tekokuituja, jos haluat pitää lapsen kuivana. Fleece on vähän sama asia kuin kietoisit ympärillesi muovikelmun. Saatat pysyä lämpimänä, mutta mistä kosteus pääsee pois? Fleece on oikeasti lähinnä muovia ja täysin luonnotonta. Sen lisäksi sen peseminen rasittaa kovasti merta mikromuovin takia. Ja neuvon tämän sillä ajatuksella, jos pitää valita se oikea vaihtoehto haalarin alle ulkoiluun.

Tämä sama koskee pipoja, lapasia, kypärämyssyjä ja jopa vauvan lämpöpussia. Miten saa pienet kädet pysymään lämpimänä talvella? Laittaa käsiin ohuet merinolapaset ja siihen päälle lampaannappakintaat merinovuorella. Mikä on tärkein asia lapsen pukeutumisessa? Pää, koska pään kautta haihtuu paljon lämpöä, joten päähän kannattaa ostaa merinomyssy tai edes puuvilla sen tekokuituisen sijaan. Toki meilläkin on joskus ihan vain asusteena sellaisia pipoja, jotka ei ole täysin luonnonkuitua, mutta lämpimänä pysymisessä en niitä suosi.

Valitse myös lämpöpussi tarkkaan

Lämpöpussit on maailman paras keksintö vauvan pukeutumisessa. Kävelylenkit, kauppareissut ja pakolliset menot voi hoitaa mahdollisimman vähällä pukemisella. Käytännössä nollaa lähellä olevilla asteilla vauvalle voi pukea vain asusteet ja laittaa pussin sisälle sisävaatteissa. Vähän kylmetessä vielä voi päälle laittaa villahaalarin tai pelkän takin. Lämpöpussinkin valinnassa kannattaa miettiä materiaaleja. Moni pussi on tehty muovista ja tekokuidusta. Vauva voi näissä olla lämmin, mutta myös melko varmasti märkä. Meillä on tällä hetkellä untuvainen joutsenpussi käytössä sekä Nordlysin pienempi pussi. Kumpikin luonnollisia ja oikeasti pitää lapsen lämpimänä.

Lyhyesti sanottuna.. suosi villaa sekä puuvillaa ja vältä fleeceä sekä muita tekokuituja.

 

( Lue myös vanha postaus: Opas kerrospukeutumiseen )

Kommentit (4)

Fleece on vain ”tapa tehdä kangasta”. Fleeceä voidaan muovin (joka toki on yleisin) lisäksi tehdä myös puuvillasta tai villasta.
Esimerkiksi Ruskovillalla on mallistossaan niin lapsille kuin aikuisillekin ihan mieletön fleese-setti, villasta, joka varmasti on ihan parasta kakkos kerroksen pukeutumista.

Villalle ja/tai sen rasvalle lanoliinille allergisten kannattaa ihoa vasten pukea puhdasta silkkiä. Puuvilla ihoa vasten ei ole se kaikkein paras, vaikka tektytsi melko yleinen ja edullinen, materiaali.

Puuvilla esimerkiksi piponu on parempi kuin muovinen fleece. Saisi nuo ”villafleecet” yleistyä ja mennä ohi muovisten 🙂

Muovi hallitsee niin kauan, kun se on huomattavasti edullisempaa kuin muut materiaalit.
Onhan lasten ulkohaalaritkin pääasiassa muovia ulkokerroksesta sisävanuihin.

On, mutta haalareissa kannattaa kiinnittää siihen kohtaan, jossa kerrotaan hengittävyys.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X