operaatio äiti - Banneri

Muutama vuosi sitten aiheutin somessa hämmennystä eräällä asialla ja se liittyi lisättyyn suolaan. Olen nimittäin luopunut lisätystä suolasta jo noin 10 vuotta sitten. Moni ei ymmärtänyt tätä valintaa.

Joskus vuosia sitten luin paljon suolaan liittyvistä artikkeleista. Koin myös elimistössä sellaista inhottavaa tunnetta nauttiessani tosi suolaisia ruokia ja aloin miettimään, että onko suola oikeasti lisättynä niin järkevä asia vai ollaanko me vain totutettu makunystyrämme siihen? Törmäsin siihen aikaan juttuun, jossa sanottiin, että suolasta luopuminen on itseasiassa lähes yhtä haastavaa kuin sokerista luopuminen ja alkuun sen eteen täytyy tehdä töitä. Vasta kuukausien päästä sitä lakkaa kaipaamasta suolaa ruokaansa ja maku ei tunnukaan niin vieraalta.

Päätin, että nyt kokeilen tätä hommaa ja maanittelin silloisen kumppanin mukaan haasteeseen. Alettiin ostaa suolattomia mausteita ja tekemään kaikki ruoka ilman suolaa. Alkuun ruoka maistui todella oudolta ja etenkin liha oli vaikea saada alas, koska se oli ihan mautonta. Meni varmaan puolisen vuotta tottuessa suolattomuuteen, mutta sen jälkeen en lisättyä suolaa ole kaivannut.

 

Monessa asiassa ympärillä on suolaa. Sitä on maidossa, sitä on valmisruoassa ja sitä on joskus nautitussa sipsipussissa. Olen varma, että saan tarvitsevani suolan siitä mitä syön eikä sitä tarvitse erikseen alkaa ruokaan lisäilemään. Ainoastaan jodin saannisti tulee huolehtia.

Kokeilusta tuli elämäntapa

Tästä tuli lopulta vahingossa elämäntapa, vaikka en yleensä minkään asian suhteen ruoassa jaksa mennä pilkun tarkasti. Huomasin makujen jopa parantuvan totuttuani pois suolasta. Nykyään liha maistuu aivan erilailla ja sitä pystyy korostamaan suolattomilla mausteilla tai yrteillä. Omia suosikkejani ruoanlaitossa on kuivattujen yrttien seokset sekä valkosipuli kaikessa muodossa. Kaupassa myydään paljon erilaisia maustepusseja, joiden seassa on myös suolattomia versioita. Ulkona syödessäni pyydän annokset aina ilman lisättyä suolaa ja jopa hampparipaikoissa tilaan suolattomat versiot esimerkiksi ranskalaisista.

Tämä tapa on tuonut itselleni paremman olon elimistöön. Esimerkiksi sipsipussin syötyäni tunnen helposti raskaan sekä turvonneen olon kropassa. Myöskään suu ei enää ole tottunut suolaan samalla tapaa ja se tuntuu epämiellyttävältä syödessä. Janottaa, kirvelee, turruttaa.

Tätä tapaa tosiaan pidettiin joskus omituisena täällä somessa, mutta näin olen jo pitkään elänyt. Olen vienyt ja tulen myös viemään tämän tavan lapsilleni, vaikka he saavat aikuisena toki tehdä mitä haluavat. Myös äärimmäisen tarkka mieheni lähti kokeilemaan tätä hommaa vähän pitkin hampain, mutta on nykyään ihan yhtä samoilla linjoilla kanssani. Se on vain se alun riippuvuus suolaan, joka tekee asiasta hankalan.

Mitäs mieltä muut ovat suolan lisäämisestä ruokaan? Pystyisitkö elämään ilman lisättyä suolaa?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X