operaatio äiti - Banneri

Vanhemmuus on asia, josta täytyy niin sanotusti selvitä hengissä. Lasten myötä tulee eteen paljon tilanteita, jotka saattaa tuntua haastavilta, mutta millä keinolla selvitä näistä tilanteista kunnialla läpi? Vanhemmuus on oikeastaan tiimipeliä.

Jokaisella vanhemmalla on roolinsa

Meillä on kolme lasta arjessa mukana ja joskus arki on melkoista vilinää. Parisuhde ilman lapsia on melko helppoa, koska jokainen käytännössä huolehtii omasta selviytymisestään. Jossain vaiheessa arkeen tulee mukaan se vaippapöksy ja yhtäkkiä kummallakin aikuisella eli vanhemmalla on vastuu jonkun toisenkin elämästä. Silloin on tärkeää, että pelisäännöt on yhteiset ja löytyy tapa toimia yhdessä. Ensimmäisen lapsen kanssa nämä asiat hakevat paikkaansa, mutta kolmannen kohdalla on jo tärkeää ymmärtää oma roolinsa perheen arjessa sekä askareissa.

Ei auta seistä sormi suussa

Miettikäähän esimerkiksi tilannetta, jossa kaksi aikuista ja kolme pientä lasta yrittää lähteä ulos ovesta. Ne kolme lasta juoksee jokainen eri suuntaan ja tämä on se paikka, kun vanhempien kannattaa tietää niin sanotusti paikkansa. Jos kaksi vanhempaa seisoo sormi suussaan, ei sinne ulos päästä vielä seuraavana keväänäkään. Yhdessä toimiminen helpottaa hommaa huomattavasti eikä siinä auta toisen jäädä sohvalle makoilemaan, vaan enemmän muistaa harrastaa tiimipeliä.

Kenen vuoro olikaan tällä kertaa?

Lapsiperheen arki ja vanhemmus ei koske vain niitä lapsia, vaan yleisesti arjen huoltamista. Siihen kuuluu kaikenlainen järjestely ja esimerkiksi kodin siisteyden ylläpitäminen. Voin sanoa, että viisihenkinen perhe saa räjäytettyä yhden kodin hetkessä aivan luokattomaan kuntoon. Sitten sitä kinastellaan, että kenen vuoro se tällä kertaa olikaan tiskata ja kuka laittoi pyykit viimeksi. Onko tämä toimivaa tiimipeliä?

Älä anna arjen askareiden repiä parisuhdetta

Joskus hektinen arki tekee pieniä repeämiä parisuhteeseen, koska ylikuormitettuna ja väsyneenä sitä alkaa herkemmin tiuskimaan toiselle sekä syyttelemään kaikesta. On helppoa valittaa likaisista tiskeistä ja väittää, ettei tiskivuoro ollut tällä kertaa itsellä. Uskallan sanoa ääneen, että moni sielläkin tappelee kumppaninsa kanssa varmasti eniten siivoamiseen liittyvistä asioista, eikö? Me aloitettiin tämänkin asian suhteen tiimipelaaminen ja vuorojen sijaan jaettiin kotityöt huoneittain. Keittiö on nykyään miehen vastuulla eli hän hoitaa tiskit, tasot puhtaaksi sekä vie roskat. Minä taas otin kylpyhuoneen, johon kuuluu loputon pyykkirumba, vaatteiden viikkaaminen ja esimerkiksi vessanpöntön siivoaminen. Näin ei synny jatkuvaa kinaa vuoroista, vaan kummallakin on oma tonttinsa huolehdittavana.

Kaikki ei kykene kaikkeen ja se on okei

Vanhemmuudessa kannattaa kuunnella myös sitä ihmisen persoonaa. Kaikki ei kykene kaikkeen ja silloin niitä vastuutehtäviä kannattaa jakaa. Lasten isä on varsinainen unipulla eikä toimi täysillä ellei saa öisin nukuttua. Minä taas en jaksa herätä aamulla, vaikka olisin nukkunut 10 tunnin unet. Miksi siis kiduttaa itseään, kun tämäkin asia on jaettavissa? Nykyään yösäätämiset ja kaikki janopissahätäpahauni-heräämiset yöllä hoidan minä, koska olen hyvä heräämään kesken unien ja jatkamaan niitä heti putkeen. Mies taas on ottanut kopin kukonpierun aikaisista herätyksistä, joista oma mielenterveys ei meinaa selvitä millään.

Pyydä ja anna anteeksi

Vanhemmuus on tosiaan laji, jossa tulee vastaan vaikeita hetkiä ja myös niitä helppoja. Vanhemmuus on palkitsevaa, mutta joskus todella kuluttavaa. Ne perheet, joissa vanhempia on kaksi on alttiimpia arjen kuormituksen tuomille kinasteluille. Tärkein neuvo omaan kokemukseen pohjautuen on muistaa pyytää anteeksi ja yhtä tärkeää on myös osata antaa anteeksi. Näin homma pysyy mielekkäänä ja kaikilla on parempi mieli.

Joskus yhteen hiileen puhaltaminen on vaikeaa, mutta kannattaa silti aina yrittää. Käy kuuntelemassa/katsomassa meidän Vanhemmuuspodin jakso, jossa aiheesta puhutaan enemmän!

Kommentit (3)

Meillä ei tapella siivouksesta.
Minä hoidan sen.
Samoin kuin toskit, pyykit ja ruuanlaiton.
Sekä lapset.
Meillä kolme lasta on hyvin päässyt ulos yhdenkin vanhemman voimin. En ole koskaan ymmärtänyt kaivata siihen toista vanhempaa.
Olen hoitanut illat, yöt ja aamut pääosin itse. Siivonnut niin lasten kuin koirankin oksennukset.

Siksi on jännä aina lukea muiden ajatuksia parisuhteista. Siitä, mikä on normaalia ja itsestään selvää. Huomata, kuinka oma itsestään selvä voikin olla tosi kaukana siitä toisen normaalista.

Ihminen mukautuu erilaisiin tilanteisiin ja jokaisen ihmisen voimavarat on erilaisia.
Minusta vanhemmuudessa ei ole kyse kuka on parhain tai kuka jaksaa tehdä eniten , eikä sitä voi mitenkään arvottaa esim. yksinhuoltajat vs kaksi aikuista perheessä.

Monella tilanne voi olla hyvin erilainen kuin itsellä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X