operaatio äiti - Banneri

Imetys on monelle henkilökohtainen asia ja silti imetykseen puututaan ehkä jopa eniten. Osa kyselyistä on ihan hyväntahtoisia, mutta on olemassa myös sellaisia arvostelevia ja muka tietäviä. Itse imetän vieläkin ja joskus se jaksaa kummastuttaa.

Imetys ei ollut itsestäänselvyys

Itselleni imetys ei koskaan ollut itsestäänselvyys. Kammoksuin sitä melko paljon ja olin ennen esikoisen syntymää aika imetysvastainen omalla kohdalla. Oli ihan okei, että muut imettää, mutta itseäni ahdisti ajatus. En kestänyt jotenkin sitä jatkuvaa kosketusta rintoihin ja synnytykseen asti yritin sopeutua ajatukseen. Nopeasti kuitenkin imetys jäi pois, koska imetysohjaus oli todella iholle tulevaa. Pyysin omaa tilaa, mutta jatkuvasti joku oli käsi välissä neuvomassa tai pyytämässä imetysnäytettä. Tällaisena introverttina ahdistuin, joka vaikutti vauvaan ja siinä sitten itki molemmat. Lopetin imetyksen 1kk kohdalla ja pumppasin maitoa vielä seuraavat kolme kuukautta, kunnes siirryin korvikkeeseen. En ollut pettynyt ja tavallaan taas olin.

Seuraavalla kerralla PÄÄTIN onnistua

Seuraavan lapsen kohdalla päätin, että imetän, vaikka mikä olisi. Mieheni otti aivan valtavan suuren roolin imetyksen suhteen ja piti tiukkaan huolta, ettei huoneessa ollut muita imetyksen aikana. Monet kerrat hoitajat kummastuneina astuivat käytävään, kun mies heitä kehoitti napakasti antamaan tilaa. Alkuun imetys tuntui vaikealta, mutta rauhassa ajan kanssa kovalla sisulla onnistuin tavoitteessani ja imetin keskimmäistä lasta 1v 9kk. Kolmannen kohdalla jännitys ei ollut enää niin suuri, mutta lapsi itse pisti vastaan turhankin kärkkäästi. Melkein jo luovutin, mutta rakas mieheni niin sanotusti potki takamukselle ja sanoi, että nyt vain leuka pystyyn sekä tissi suuhun. Näin onnistui kolmannenkin lapsen imetys.

Taaperoimetys hämmästyttää

Nyt tämä kolmas lapsi on 1v 9kk ikäinen eikä näytä merkkiäkään imetyksen lopettamisen suhteen. Edellisen lapsen kanssa tässä isässä tissiteltiin lähinnä iltaisin eikä enää edes liikenteessä. Tämän nykyisen tyypin kanssa meno on aivan erilainen ja tissiä kaivataan vähän liiankin usein. Joudun joskus imettämään yllättävissäkin tilanteissa ja olen laittanut merkille, että aika moni katsoo silloin vähän kummaksuen. En usko, että itse imetys hämmentää niin paljoa tänä päivänä, mutta ihmisiä ehkä hämmentää imetettävän ikä.

Tuleeko maitoa? Koska lopetat?

Kysymykset, jotka kuulen todella usein. Maitoa tulee oikeastaan juuri niin kauan kuin lapsi sitä maitoa tilaa. Moni sanoo, että maito loppuu kesken, mutta sitä se ei voi tehdä, JOS lasta imetetään. Eri asia on tietenkin, jos lapsi saa välillä korviketta eikä sitten roiku rinnalla tilaamassa uutta maitoa. Maidontulo myös muuttuu parin kuukauden päästä synnytyksestä ja moni luulee maidon loppuneen, vaikka se on vain tasaantunut. Enää tässäkään vaiheessa maito ei tunnu virtaavan mitenkään selkeästi lapsen suuhun, mutta nieleskelystä sekä suupielien maitonoroista tiedän sitä tulevan edelleen.

Imetys on sellainen asia, että jokainen tekee sitä niin kauan kuin tuntuu hyvältä. On ihan yksilöllistä haluaako imetyksen lopettaa vuoden kohdalla vai jatkaa sitä pidemmälle. Toiset määrittää lopetuksen vanhemman mukaan ja toiset lapsen tahdissa. Itse imetän juuri niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. En ole miettinyt, että milloin on aika lopettaa tai olla lopettamatta. Edellisen lapsen kanssa imetys loppui lapsen omasta tahdosta ja yhtenä iltana hän vain painoi päänsä vatsaani vasten eikä kivunnutkaan rinnalle.

Kuinka kauan sinä olet imettänyt ja oletko kuullut ihmettelyä sen suhteen?

Imetän taaperoa

Lue myös :  Mitä se imetys voi oikeasti olla?

Seuraa myös INSTAGRAM :  @operaatioaiti

Kommentit (15)

Kyllä se maidontulo joissain tapauksissa vaan tyrehtyy. Itse täysimetin 5kk, kunnes lapsi ei vaan saanut tarpeeksi tissistä. ( painoa ei tullut, lapsi kiukkuinen joka ilta jne..) Tajuan kyllä miksi imetyksen puolella ollaan ja itsekin olisin lastani halunnut imettää pidempää. Korvikkeen myötä alkoi taas paino nousemaan ja illat helpottua. Yritin vielä kk-pari sillointällöin imettää, mutta en tiedä oliko siitä pahemmin hyötyä tai saiko lapsi tissistä ylipäätänsä mitään.
Tyhmää lähteä väittämään, ettei se maito voisi joissain tapauksissa loppua, koska tuskin monikaan heppoisin perustein alkaa korviketta antamaan. Ja meilläkin mentiin ihan neuvolan ohjeiden mukaan eikä ”ominpäin” lopetettu imetystä.

Mutta, silti hienoa, että imetät vielä! Antaa ihmisten kummaksua, jokainen imettää lastaan juuri niin kauan, kun hyväksi sen kokee!

Imetin 2vuotiaaksi jonka jälkeen lapsi ite vain lopetti ja se tuntui molemmista oikealta ajalta lopettaa meidän imetystaival. Mä en suoraan sanoen voi ymmärtää ihmisiä jotka pitää imetystä jotenkin paheksuttavana, mikä muu tapa olisi yhtä luonnollinen antaa pienelle läheisyyttä ja ravintoa?

No niinpä!!

Mulla on 2v9kk ikäinen esikoinen, joka syö tissiä muutaman kerran viikossa iltaisin, sekä 11kk vauva, joka syö tissiä ehkä liikaakin, kun kiinteitä ei oikein kunnolla sitten mene. Toki alle vuoden ikäisen lapsen pääravintoa kuuluukin olla maito, mutta pikkuhiljaa ehkä pakko alkaa säännöstellä päiväimetyksiä. Toisaalta toiveissa olisi pian taas raskautua. Imetänkö pian kolmea lasta? Ehkä esikoinen oppii antamaan tilaa vielä uudellekin vauvalle, kun edellisen raskauden aikana ja sitten vauvan synnyttyä jo pikkuhiljaa imetyksiä olen vähentänyt ilman suurempaa ongelmaa. Tänään iltatissillä katselin häntä ja mietin, että onhan se jo aika iso. Imetän kohta ehkä kolmevuotiasta! Itsellehän se tuntuu ihan normaalilta, lähinnä on outoa, että se on muiden mielestä niin outoa. Mutta harvapa siitä edes meidän kohdalla tietää.

Ei sen pitäisi olla muille outoa. Se on äidin ja lapsen juttu ja loppuu, kun aika on sopiva ❤

Mun mielestä on hienoo että imetät 1v9kk lasta vieläkin. Täytyy vaan kertoo semmonen juttu mitä mulle joskus neuvolasta sanottiin – raskaaksi tuleminen VOI olla vaikeampaa silloin kun imettää vielä edellistä. Sanon tän ihan näihin edellisiin postauksiin viitaten täälä ja instassa. Varmaan oot tietonenkin tästä jo. 🙂
-Johanna

Mä olen ymmärtänyt,että toi olis vähän vanhan kansan tietoa ja kierron tasaannuttua ei pitäisi olla väliä imettääkö. Toki vaikea sanoa aina miten se asia on, kun niin monta eri kantaa! 🙂

Tämä on mielestäni erikoista, kuinka negatiivisesti taaperoimetykseen suhtaudutaa. WHO suosittelee imetystä VÄHINTÄÄN 2 vuotiaaksi. Onnellisia imetyshetkiä teille!

Niin suosittelee!

Ensimmäistä lasta imetin 1kk, toista 1v1kk, kolmatta 1v.
Ensimmäisen imetys takkusi alusta saakka pienipainoisuuden, rintaraivareiden ja lisäkorvikkeen takia. Kahden seuraavan kanssa ei alun nännihaavojen jälkeen ollut mitään ongelmia ja itse vähensivät ja lopettivat rinnalla käymisen.

2,5 vuotta sitä kesti ja lapsi edelleen muistelee rakkaudella nyt 4kk lopetuksen jälkeen, kuten minäkin. Ulkopuolisilta en saanut mitään ihmettelyä koskaan, mutta tuttujen puolelta sitten senkin edestä. Se vaikutti myös niin, etten avoimesti enää kertonut asiasta muille, vain osa tiesi.

Imetin esikoista 7kk ja kuopusta tasan 2 vuotta. Äidintahtisesti päätin lopettaa taaperon/leikki-ikäisen imetyksen, kun alkoi olla minulle liian raskasta ja osittain epämiellyttävää.
Samanlaisia kysymyksiä sain kyllä kuulla mutta älä välitä!
Imetys on ihana asia ja tee sitä just niin kauan kuin sinulle ja lapselle imetys tuntuu hyvältä :).

Kiitos! Ja hieno taival teillä takana!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X