operaatio äiti - Banneri

Siitä on sellaiset 23 vuotta, kun sairastuin diabetekseen. Diabetes hiipi salaa kuin nurkan takaa ja alkoi epätyypillisillä oireilla. Aloin nimittäin oksentelemaan aamuisin jatkuvasti, koska verensokerit laskivat. Lue vanha postaus: Sairastuin ”prediabetekseen” yli 20 vuotta sitten. Millaista elämä diabeteksen kanssa on?

Normaali elämä

Koen, että olen saanut silti elää normaalin elämän, vaikka tämä tauti onkin matkakaverina roikkunut jo pitkään. En oikeastaan edes tiedä, mitä rajoitteita diabeteksen pitäisi asettaa. Voin elää, tehdä töitä, urheilla, hankkia lapsia, syödä ja kippistellä viinilasiakin. Diabetes ei ole rajoite elämälle, kun sen oppii ajan myötä tuntemaan.

Alku voi olla shokki

Kun perheeseen tulee tieto, että joku sen jäsenistä on sairastunut diabetekseen, voi se olla shokki. Uuden opettelu voi olla haastavaa ja alkuun kaikki tuntua maailmanlopulta. Lopulta kyse on kuitenkin tottumisesta, oppimisesta ja rutiineista, joiden kautta uusi elämä saadaan hallintaan. Jonain päivänä sitä muistelee tuota alkua ja huomaa elämän olevan aivan erilaista kuin ensin kuvitteli.

Miten käytännössä ruoat ja pistämiset menevät?

Periaatteessa voin syödä, mitä haluan ja milloin haluan. Toki säännöllinen syöminen helpottaa omaa työtä sen suhteen, että saa pidettyä verensokerin tasaisena. Nykyään lääkkeet ovat kehittyneitä ja insuliini vaikuttaa todella nopeasti. En suunnittele koskaan etukäteen paljon syön, vaan ruokailen, lasken syödyt hiilihydraatit ja pistän insuliinin niille. Toki, jos ruokailu venyy kauheasti, kannattaa pistää jo välissä. Insuliinia pistän periaatteella, että 1 yksikkö korvaa 10 hiilihydraattia. Jos verensokeri on koholla esimerkinsi 10.7 ja haluan saada sen 6 tuntumaan, korjaan arvoa pistämällä lisää insuliinia. 1 yksikkö insuliinia laskee verensokeria noin kaksi pykälää eli pistämällä 2 yksikköä saan sokerin laskemaan 10 -> 6.

Diabetes ja sen seuranta

Diabetestä seurataan käymällä lääkärissä säännöllisesti. Kerran vuodessa otetaan laajat kokeet, jotka sisältävät esimerkiksi ferritiinin, kilpirauhasarvot, perus jutut, munuaisten tilanteen sekä sydänfilmin. Tärkein diabeteksen seurannassa on pitkäaikaisen verensokerin seuranta eli käytännössä verensokerin keskiarvon. Keskiarvo pyritään saamaan tietyn viitearvon sisälle.

Liitännäissairaudet

Keskiarvo voi näyttää hyvältä, mutta joskus se koostuu siitä, että on tasaisesti nousuja ja laskuja verensokerissa, joka sekään ei ole hyvä. Verensokerin laaja vaihtelu rasittaa kroppaa ja sen seurauksena voi tulla lisäsairaudet. Itselläni esimerkiksi silmät ovat ottaneet osumaa sokerin vaihtelusta raskauksien aikana ja silmänpohjissa on jo muutoksia. Muita sairauksia ei ole vielä kehittynyt, joka on hyvä suhteessa sairastettuihin vuosiin. Diabeetikolla parantuminen voi olla hitaampaa esimerkiksi taudeista ja siksi diabetes on luokiteltu riskiryhmään. Myös haavojen parantuminen saattaa hidastua, kun ääreisverenkierto heikkenee ja itselläni näin on käynyt. Huomaan, että pieninkin haava paranee vasta useamman kuukauden aikana ja jättää valtavan arven etenkin jalkaan.

Tyypin 1 diabetes

Sairastan siis tyypin 1 diabetestä, joka on aivan eri sairaus kuin tyypin 2 tai raskausdiabetes. Tähän tautiin sairastumisella ei ole mitään tekemistä elintapojen tai ylipainon kanssa, vaan se puhkeaa yleensä perinnöllisyyden takia. On myös tutkittu, että tyyppi 1 puhkeaisi tiettyjen tautien päälle, kuten enterovirus tai vesirokko. Itsehän sairastin vesirokon juuri ennen sairastumistani diabetekseen. Tyypin 2 diabetestä hoidetaan ruokavaliolla ja ilmeisesti elintapoja hiomalla. Tyypin 1 diabetes tarkoittaa sitä, että kroppa ei enää koskaan tule tuottamaan itse insuliinia, joten sitä täytyy pistää itse.

Vaikeita hetkiäkin on joskus

Kyllä joskus mielessäni on käynyt ajatus, että miksi juuri minä? Sitten olenkin jo ajatellut, että jotkut vain tähän tautiin sairastuvat eikä sille voi mitään. On hetkiä, kun tuskastun matalaan verensokeriin tai siihen, että tasapaino heittää raskaushormonin takia. Olen kuitenkin oppinut hallitsemaan tasapainoa hyvin ja muistan käytännössä kaikkien ruokien hiilihydraatit ulkoa. En ole koskaan pyörtynyt sairauteni takia, koska jopa öisin herään tunnistamaan matalan verensokerin.

Tänä päivänä diabetekseni tasapaino on ihanne eikä se vaikuta elämääni raskaasti. Tämän ei pitäisi olla siis syy esimerkiksi raskautumisen vaikeudelle, koska verensokerit ovat maltillisia. Edes lievä ylipainoni ei johdu diabeteksestä, vaan omasta laiskuudesta polttaa raskauksien aikana tulleet kilot pois. En ole katkera taudilleni, vaan olen oppinut elämään käsi kädessä sen kanssa. Kysy, jos on kysyttävää!

 

SEURAA MYÖS  :   INSTAGRAM  @operaatioaiti

Kommentit (8)

Kun minun poikani 7/vuotiaana sairastui I-tuyppiin.
Voi kuinka kuulinkaan, että olen antanut hänelle liikaa karkkia ja siitä syystä poikani sairastui.
Typerät ihmiset.

Itseä jäi häiritsemään kohta ”Tähän tautiin sairastumisella ei ole mitään tekemistä elintapojen tai ylipainon kanssa, vaan se puhkeaa yleensä perinnöllisyyden takia.”

1 tyypin diabetes on haiman toimimattomuus, eli se ei tuota lainkaan insuliinia tai hyvin vähän.
2 tyypin diabeteksessa taas haima tuottaa insuliinia, mutta tarpeeseen nähden liian vähän tai se vaikuttaa heikosti.

Molemmat puhkeaa yleisimmin perinnöllisistä syistä. Ja jotenkin itseä ottaa päähän kun edelleen vuonna 2020 joku voi väittää että 2 tyyppiin sairastuu huonoilla elintavoilla tai on ylipainoinen. Sama pätee raskausdiabetekseen.

Terveisin 2 tyypin diabeetikko normaalipainoinen urheilullinen nainen, jolla oli myös raskausdiabetes olematta ylipainoinen.

Pliis faktat kuntoon.

Ei, mutta ykköstä useammin prosentuaalisesti tyypin kakkoseen sairastuu ylipainon takia. Ei se tarkoita, että kaikki sairastuu. Ykköstyyppi ei liity (uskallan väittää) koskaan ylipainoon ja siihen sairastutaan pääosin lapsena. Mun mielestä sä ehkä ite loit tosta mun lauseesta yleistyksen kakkoseen, vaikka mä yritin nimenomaan korjata sitä väärää tietoa ykkösen suhteen. Edelleen tosi moni luulee että ykkönen ”koska lihava tai sai liikaa sokeria” 🙂

Miten käsittelet pelkoa siitä, että alttius autoimmuunisairauksille on periytyvää? Seuraatko lastesi verensokereita?

Minulla on yksi lapsi ja pahin pelkoni on, että hän sairastuu diabetekseen.

Kirjoitan blogia ykköstyypin raskaudesta ja äitiydestä perheenaika.wordpress.com

En pelkää sitä, koska olen jotenkin tosi sinut tämän taudin kanssa enkä pitäisi ehkä sitä maailmanloppuna 🤔

Onpa kurja tuo mainos, joka pyörii tekstin päällä! Olisin
mielelläni lukenut postauksen, mutta kun riveistä näkee vain puolet.

Kiitos palautteesta! Näissä joskus tulee bugeja ja niistä välitän tiedon niille, jotka näitä tänne asettaa 🙂

Joo, vääriä ennakkoluuloja on liikaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X