operaatio äiti - Banneri

Loppuraskaus on ollut yksi iso jännitysnäytelmä. Niin olen monesti sanonut. Nyt sektio on päätetty ja raskaus kulkee kirjaimellisesti viime metreillä.

Sektio kohta

Keskenmeno ennen tätä raskautta

Koin todella rankan keskenmenon kaikkien kemiallisten raskauksien päälle vuoden 2020 maaliskussa. Yhtäkkiä rv 6+5 unelmani valui jalkoja pitkin vessan lattialle. Kuvailin tunnetta silloin näin:

Saavutettu onni on sitä, että huoahtaa pieni hymyn häivähdys huulilla ja tajuaa sen hetkisen unelmansa täyttyneen. Se on sitä, että herää uuteen päivään jännittyneenä ja toiveikkaana tulevasta. Jännittynyt kroppa rentoutuu ja kaikki tuntuu loksahtavan paikalleen, kunnes yhtäkkiä istut vessassa verinen paperi kädessäsi. Ei tämän näin pitänyt mennä. Keskenmeno.” ( Lue: Keskenmeno on fyysisen ja henkisen kivun koettelemus  ja Keskenmeno tuntuu omalta syyltä olematta sitä )

Uudelleen raskaana

Meni parisen kuukautta, että olin taas raskaana. Uusi raskaus pärähti tikkuun kesäkuussa kiertopäivänä 51. Älä siis koskaan luovu toivosta, vaikka uutta raskautta ei kuuluisi ja kierto venyisi pitkälle. Olen esimerkki siitä, että pieniä ihmeitä voi tapahtua. Olin todella onnellinen raskaudesta, mutta mietin kestääkö se. Soitin Naistenklinikalle hoitajalle, joka luki papereista karun tiedon: 17 raskautta ja 3 lasta. Tämä taival on ollut pitkä ja minulle määrättiin raskauden alkuun Lugesteron (keltarauhashormoni) tukemaan raskauden jatkumista. ( Lue: Kiertopäivä 51 ja raskaana )

Outo, mutta normaali alkuraskaus

Kaikki sujui hyvin, mutta raskaus oli outo oireineen. Mitään ruokaa tai herkkuja ei tehnyt mieli. Darramainen olokaan ei meinannut millään hellittää. Sain myöhemmin kuulla, että odotetaan meidän perheeseen pientä poikaa, joka seurannan puolesta vaikutti terveeltä. Tuleva neljäs sektio sekä tyypin 1 diabetes aiheuttivat tiheän seurannan. ( Lue: Vauvan sukupuoli on.. ja Tyttö vai poika? – testejä ja uskomuksia)

Loppuraskautta kohti kaikki alkoi mennä pieleen

Raudanpuute. Armoton väsymys. Vaikea olla pystyssä. Hengittäminen vaikeaa. Aloin fyysisesti voimaan huonosti, mutta hakeuduin päivystykseen vasta sappikohtausmaisen kivun vuoksi. Sivulöydöksenä löydettiin korkeat maksa-arvot, joiden tutkiminen johti diagnoosiin; raskaushepatoosi. Hepatoosi on se riesa, joka pistää koko ihon kutisemaan aivan armottomasti. Pahimmilla hetkillä nauroin tuskan seasta, että kipuko muka maailmassa pahinta! Raskaushepatoosiin aloitettiin lääkitys, mutta arvojen noustessa jouduin osastolle melkein viikoksi ja siellä todettiin alkava raskausmyrkytys. Sai koko ajan jännittää, koska sektio tehdään! ( Lue: Syy on raskaushepatoosi ja Ylävatsakivut vei sairaalan )

Neljäs sektio

Riskiraskaus ; tyypin 1 diabetes

Olen sairastanut tyypin 1 diabetestä pian 24 vuotta ilman liitännäissairauksia. Diabetes aiheuttaa riskejä loppuraskauteen. Monissa tapauksissa raskauden lopussa sikiö alkaa kasvamaan käyrillä liian kovaa ja tästä syystä raskautta seurataan tiheästi ultrissa. Liikakasvua voi hakea sanalla makrosomia ja tämä makrosomia voi taas olla riski kohdun elinolojen huonontumiseen sekä sikiökuolleisuuteen. Todella usein olen huomannut diabeetikkojen synnyttävän viikoilla 35-38. Synnytystapa on joko alatie tai sektio. Joskus päästään pidemmälle ja olen myös kuullut suunnittelusta sektiosta viikolla 31.

Aiemmat lapseni ovat olleet hieman makrosomisia ja raskaudet on purettu ajoissa. Lapset ovat syntyneet rv36+6 , rv35+2 ja rv36+0.  ( 3 x sektio!) Matkaan on mahtunut yksi raskausmyrkytys ja epäonnistunut käynnistys, istukan repeäminen sekä suunniteltu onnistunut sektio. ( Lue: Suunniteltu sektio rv36 ja Synnytyskertomus ja Synnytyskertomus, joka jätti traumat )

Sektio kahden yön päästä

Nyt olen viikolla 35+4 ja tänään tehtiin lapsivesipunktio. Ultrassa vauvan painoarvio oli noin 4kg ja tästä syystä punktio toteutettiin. Siinä viedään ohut neula kohdun läpi ja napataan lapsivedestä näyte. Lapsivedestä voidaan tulkita onko sikiön keuhkot jo kypsät ja onko sikiöllä kehittynyt ahdinkotilaa. Tutkimuksen riskit ovat siinä, että synnytys voi käynnistyä tai lapsivedet mennä.

Tulokset tulivat nopeasti ja meidän tyypillä ei keuhkot olleet vielä täysin kypsyneet, mutta ahdinkotilasta kertova EPO-arvo oli lievästi nousussa. Tulosten perusteella sain tänään kortisonit kypsyttämään vauvan keuhkoja ja huomenna saan uuden annoksen. Perjantaina suoritetaan suunniteltu sektio rv35+6, joka jo vähän jännittää.

On tämä raskaus ollut hurja ja neljäs sektio hieman jännittää, mutta eiköhän siitä selvitä. Toivottavasti vauva on syntyessään virkeä ja sektio todella menisi hyvin tälläkin kertaa.

Sektio

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit (8)

Itsekin tyypin 1 diabeetikko. Minulla 1 poika syntyi rv 37 3800 grammaa. Haaveilen lisää lapsista. Pitkään meni ennen kun voitiin yrittää lasta ja terveydenhoidos on ollut epäasiallista käyttäytymistä mua kohtaan.

Tsemppiä sinulle 4.sektioon, varmasti selviät 🥰 minä itse myös 1.tyyppiläinen vuodesta 94 ja nyt 34v. Takana niinikään 4 sektiota v.2006,2008,2011 ja 2013. Viimeisimmässä tehtiin sterilisaatio koska lapsiluku täynnä. Kaikki lapset niinikään makrosomisia ja ennenaikaisia, tyttö 34+2 3750g, tyttö 34+4 4160g(!), poika 36+1 3440g ja tyttö 37+1 3450g. Raskaudet olleet fyysisesti ja henkisesti raskaita, kaiken maailman kremppaa ollut lähinnä liitoskipujen kanssa ja toipumiset pidentyneet aina sektioiden myötä. Mutta aina on selvitty ja suht koht järjissään vielä😂 paljon tsemppiä leikkuriin ja onnea vauvasta 🥰

Tosi kauniita kuvia. Rauhaa, lempeä ja lämpöä huomiseen.

Tsemppiä synnytykseen ja ensihetkiina vauvan kanssa. Peukut pystyssä, että virkeä vauva syntyy 🙂

Kiitos ❤

Onpa kurja kuulla ☹️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X