operaatio äiti - Banneri

Tämä postaus kiinnostanee monia, sillä aion kirjoittaa parisuhteen sisällä esiintyvistä eroavaisuuksista painottaen etenkin sosiaalisuuseroihin. En aio määrittää tässä tekstissä, kuka on parisuhteen toinen osapuoli, vaan kirjoitan tämän ”täysin anonyymisti” omaa kokemustani käyttäen. Pärjääkö introvertti parisuhteessa ekstrovertin kanssa?

Vanhemmuuden huijaus

Millainen on introvertti?

Tyypillinen introvertti on melko hiljainen ja itseään sekä ajatuksiaan syvästi tutkiskeleva. Introvertin sisäinen maailma on laaja ja hänen ajatuksensa ovat usein omissa tuntemuksissa. Ulkopuolelta tulevat ärsykkeet eivät introverttia kiinnosta niin paljoa ja ne saattavat jopa väsyttää sekä rasittaa. Esimerkiksi minä osaan olla ihmisten seurassa avoin, iloinen ja jutusteleva, mutta kukaan ei näe sitä jälkeenpäin iskevää sosiaalisuudesta syntyvää ”krapulaa”.

Ekstrovertti on käytännössä vastakohta

Ekstrovertti taas nauttii ihmisten seurasta kasvotusten sekä sosiaalisista kohtaamisista. Ekstrovertit hakeutuvat mielellään tilanteisiin, joihin liittyvät muut ihmiset ja heidän kanssaan vuorovaikuttaminen. Sanotaan, että ekstrovertit ovat impulsiivisia, eloisia ja seurallisia.

Mitä tapahtuu kuin introvertti (minä) kohtaa parisuhteessa ekstrovertin? Voiko homma toimia?

Miten ekstrovertti voi huomioida introvertin parisuhteessa?

Ekstrovertin on hyvä tutustua etukäteen introverttiyteen (ja toki päinvastoin!!). Toimiva parisuhde ei vaadi samankaltaisuutta, vaan myös erilaisuus voi vetää puoleensa. Se tosin vaatii enemmän ymmärtämistä ja toisen erilaiseen persoonaan tutustumista. Kirjoitan tämän artikkelin introvertin näkökulmasta, joten siksi keskityn puhumaan etenkin siitä.

Anna tilaa ja aikaa

Ekstrovertin on hyvä esimerkiksi ymmärtää, että introvertti kaipaa suhteenkin sisällä omaa aikaa ja vetäytymistä. Myös lähisuhteessa voi tulla väsähdyksiä, koska kumppanin kanssa jutustelu on myös sosiaalista kanssakäymistä. Introvertti saattaa olla hyvinkin syväluotaava ajatuksissaan ja joskus puljata asioita sata kertaa läpi eikä niissä päästä koskaan eteenpäin. Tälle pohdiskelulle ja harkitsemiselle on hyvä antaa aikaa, koska ainakin itselläni se helpottaa sisäistä maailmaani, kun saan käsitellä asioita aivan reunoja myöten enkä tule hoputetuksi.

Koti saattaa miellyttää enemmän kuin jatkuva meneminen

On mahdollista, että introvertti on kiintynyt kotona olemiseen ja hänet on haastava saada lähtemään ulkomaailmaan. Tämä hankaluus saada introvertti liikkelle ei ole laiskuutta tai huonoa käytöstä, vaan nauttimista omasta tilastaan. On toki tärkeää, että myös ekstroverttien tarpeet tulevat kuulluksi parisuhteen sisällä. Minä olen kyllä introvertiksi melko tuuliviiri ja tekeväinen, koska kotona paikallaan oleminen kyllästyttää. En kuitenkaan kaipaa ulkomaailmassa liittyvään tekemiseen muita ihmisiä ja joskus esimerkiksi puistossa väsyttää, kun tuntematon tulee jutustelemaan.

Erilainen tapa keskustella

Törmäsin nettiä selatessa tähän aiheeseen liittyen hyviin termeihin. Introvertti ei nimittäin jaksa harrastaa mielestään ”turhanpäiväistä” smalltalkia, vaan syttyy enemmän deeptalkista. Lyhyesti kuvattuna; introvertti ei jaksa jäädä puhumaan säästä, vaan haluaa kuulla elämäsi syvimmät sukellukset ja jännittävimmät oivallukset. Muistan, että tämä oli ainakin meidän tilanteessa haastavaa, koska haluan jutella aiheista todella syvällisesti eikä toisen osapuolen kiinnostus aina riitä siihen. Asiat olisi vain kuitattu ykkösellä ja lopulta ekstrovertti kumppani jäi nuokkumaan loppukeskustelun ajaksi. Tunsin näillä hetkillä, etten ole kovin tärkeä eikä tarpeillani ole niillä hetkillä väliä.

Introvertti saattaa joskus kokea ylimääräisen viestittelyn ilman syvempää merkitystä täysin turhanpäiväiseksi eikä hiljaisuus introvertin puolelta tarkoita sitä, että suhde olisi hakoteilla. Olen huomannut, että aidoimmissa ystäväsuhteissa se suhde kestää, vaikka omalta puoleltani joskus syntyisi taukoja viestittelyssä.

Erot saattavat joskus ärsyttää

Joskus introvertti miettii tahollaan, että miksi ekstrovertti haluaa raahata hänet hengaamaan aina muiden kanssa. Eikö pelkkä koti-ilta riitä? Joskus on todella vaikeaa, kun toinen haluaisi tavata yhdessä ihmisiä enemmän kuin introverttina oma jaksokykyni sietäisi. Uskon, että ekstrovertin on myös todella vaikeaa kestää sitä, että oltaisiin aina vain kotona. Tämä on ehdottomasti ollut isoin haaste introvertin ja ekstrovertin suhteessa, koska kummallakin on oma vahva tarpeensa ja silti tarve kokea sekä tehdä yhdessä eikä aina jakaantua. Miten löytää se tasapaino kahden sosiaalisuuseron välille? Introvertin ja ekstrovertin suhde voi näiltäkin osin toki toimia, jos löytyy se kunnioitus toisiansa kohtaan.

Introvertti parisuhteessa

Joskus erilaisista piirteistä voi olla tukea toiselle

Joskushan sanotaan, että erilaisuus vahvistaa ja saattaa jopa opettaa katsomaan maailmaa toiselta kantilta. Huomasin, että ekstrovertin kanssa seurustelu sai minut aktivoitumaan enemmän ihmisiä kohtaan ja tajusin, että ihan aina ei kannatakaan jäädä omiin oloihinsa. Sitä voi löytää itsestään ripauksen enemmän sosiaalisuutta, kun ekstrovertti näyttää tietää. Toki on olemassa ääripään introverttejä, jotka eivät halua missään tapauksessa sosiaalisuutta elämäänsä työpaikkaa ja parisuhdetta enempää. Tämäkin on täysin okei eikä siitä pitäisi tuntea syyllisyyttä. Introvertti voi taas tarjota ekstrovertille eväät oppia rauhoittumaan arjessa. Kannattaako aina juosta tuulispäänä joka suuntaan vai olisiko joskus hyvä antaa mielen levätä kotisohvalla?

Parisuhde voi siis kahden erilaisen ihmisen välillä olla parhaimmillaan toisiaan tukeva ja mieltä avaava, mutta kaikki lähtee toisen erilaisuuden kunnioittamisesta. Ei saa käyttää toisen persoonaa ja erilaisuutta aseena tai alkaa turvautumaan lauseeseen ”miksi sinä aina.” Vastakkainasettelusta tulee nopeasti arjen negatiivinen sävy, joka voi johtaa huonoon itsetuntoon itsestään parisuhteen sisällä ja ehkä myös eroon. Been there, done that.  Tämä postaus on kirjoitettu omista kokemuksista ja tuntemuksista.

Oletko sinä suhteessa vastakkaiseen persoonaan ja miten se on vaikuttanut parisuhteeseesi sekä arkeesi?

Introvertti

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit (2)

Ehkä parempi kuvaus on, että introvertti saa energiaa yksinolosta ja ekstrovertti ihmisistä. Ekstrovertti voi olla ujo, rauhallinen ja hiljainen ja vastaavasti taas introvertti voi olla puhelias, impulsiivinen ja sosiaalinen.

Joo näitä kuvauksia on monenlaisia. Tavallaan ajatuksena sama ja ilmaisuna vähän eri 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X