”Se vain nukkuu” – lapsi ja lemmikin kuolema

Kun lapsi menettää lemmikin, voi suru olla käsittämättömän suuri. Miten pieni lapsi käsittelee lemmikin kuolemaa?

Lemmikin kuolema

Koiria, pupuja ja hamsteri

Meidän lapset rakastavat eläimiä jokainen. Tähän perheeseen kuuluukin kaksi koiraa, joista toinen on jo 9-vuotias rescuekoira Tifa ja toinen 1,5-vuotias suomenlapinkoira Esme. Meillä on myös hamsteri, jonka nimi on Marsu. Näiden lisäksi meillä on ollut aina kaksi kania, joista toinen menehtyi vähän aikaa sitten vain parivuotiaana.  Jäljelle jäi Rumpali, joka on pian 6-vuotias hermeliini.

Lapset on opetettu kunnioittamaan eläimiä

Aivan pienestä saakka meidän lapset on opetettu kunnioittamaan eläimiä. Koiria ei saa repiä eikä kiusata ja niille pitää tarjota omaa tilaa. Kaneja ei saa käsitellä ilman aikuisen lupaa ja tästä syystä ne ovatkin isomman lapsen huoneessa, jossa saavat jaloitella päivisin vapaana. Yöksi olen laittanut luukkuun lukon, ettei kukaan lapsista kaiva aamulla herättyään kaneja yksin häkistä ja tapahdu vahinkoja. Rupesin tekemään näin, koska luin aikanaan vahingosta, joka oli jossain perheessä sattunut. Pupusilla on päähäkkinä sellainen 119cm koiranhäkki, jolla on kiipeilytasoja ylöspäin.

Joskus eläin menehtyy äkkiä

Olen omistanut pupuja jo pitkään ja pisimpään elänyt elikin 11-vuotiaaksi. Pupu on siitä haastava, että se piilottaa sairastumisen merkit äärimmäisen tarkasti. Käsittelen meidän eläimiä päivittäin enkä huomannut Mustikassa mitään merkkejä mistään. (Söi, joi ja liikkui normaalisti.) Seuraavana aamuna se oli vain menehtynyt. Isi meni nuoremman tytön kanssa päästämään pupuja ulos, kun he löysivät tuon pienen pomppijan kuolleena häkistä. Lemmikin menetys on kamalaa, mutta pahinta siitä tekee lapsen reaktio.

”Se vain nukkuu.”

Nuorempi tytöistä järkyttyi todella syvästi ja meni jotenkin todella sekaisin siinä tilanteessa. Hän alkoi huutamaan, että Mustikka vain nukkui ja yritti kaikin keinoin saada lemmikin syliinsä. Loppupäivän tuo lapsi vain tuijotti tyhjyyteen ja omat sisuskaluni huusivat tuskaa. Miten syvästi voikaan tuo 3-vuotias jo tuntea? Mustikka oli hänelle erityisen tärkeä ja meidän lapsista taapero on etenkin se, joka kesäisinkin makoilee kanien aitauksen luona ja juttelee niille.

Lemmikin

 

Miten helpottaa lapsen tuskaa?

Ajattelin, että aika parantaa ja tuska helpottuu, mutta ei. Lapsi on asiasta niin järkyttynyt, että puhuu Mustikasta koko ajan. Mustikka ilmestyy jokaisessa lauseessa, vaikka nyt lapsi sanoittaakin taitavasti pupun kuolleen. Ollaan yritetty jutella aiheesta ja kuunnella lasta, mutta olen hieman ymmälläni. Muut lapsista eivät ottaneet menetystä yhtä järkyttyneenä, vaikka itku heilläkin tuli.

Olen ollut aika ahdistunut tästä asiasta. Tuntuu pahalta, kun menettää lemmikin yllättäen ja vielä nuorena. Tuntuu myös pahalta katsoa oman lapsen surua kykenemättä tekemään sille mitään. Kiukuttaa, itkettää ja turhauttaa vanhempana, että on aivan kädetön. Olisipa tuo pieni pystykorva vielä täällä.

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit

2 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Voi ei otan osaa ❤

Avatar

Meillä oli sama kohtalo just pääsiäisenä vajaa vuoden ikäisellä hamsterilla. Löyty yllättäen kuolleena. Se oli meidän 10v tytön ensimmäinen lemmikki ja oli kyllä todella kova kolaus. Koko päivä meni itkien. Tuli siinä koko perheelle itku ku haudattiin rakas lemmikki.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä