operaatio äiti - Banneri

Olen kärsinyt nuoruudesta asti migreenistä. Migreeni on älyttömän raskas matkakumppani, mutta olen kerännyt siihen erilaisia kikkoja, joilla yritän kohtausta lievittää. Toimisiko ne sinulla?

Migreeni vinkit

Migreeni, joka haittasi koulunkäyntiä

Migreeni paheni radikaalisti yläasteikäisenä ja muistan silloin vain nukkuneeni tunneilla, koska en enää selvinnyt särystä. Kipua oli kestänyt jo kaksi viikkoa putkeen, kun jäin kotiin ja pääsin lopulta sisälle sairaalaan. Tällä reissulla kävin pään magneetissa ja lähdin lopulta kivuttomana kotiin kädessäni paperi, jossa luki diagnoosina migreeni. Migreeniin sain lääkkeeksi imigran-nimisen nenäsuihkeen.

Raskausaika pahentaa

Päästyäni täysi-ikään migreeni alkoi hellittämään eikä kohtauksia tullut enää usein. Aloin tunnistamaan ensimmäisiä oireita ja tätä kautta opin ottamaan lääkkeet ajoissa. Ennen raskautta sain kohtauksen enää paristi vuodessa, mutta raskaana homma karkasi käsistä. Muistan, kun esikoista odottaessani kohtaus oli niin paha, etten enää nähnyt tai tajunnut mitään ja sammuin lopulta bussiin. Herättyäni koko naama oli aivan puutunut. Toisen raskauden myötä opin, että migreeni provosoituu hormonimuutosten myötä ja saankin kohtauksia usein raskaana sekä imettäessä. Usein olen saanut kohtausoireet myös ovulaation aikana.

Migreeni ja raskaus

Kohtauksista

Jokaisen migreeni on yksilöllinen ja kiukuttelee eri syistä. Vahvat hajuvedet tai pesuaineet, puiden välistä välkkyvä aurinko ja esimerkiksi toistuva matala verensokeri käynnistää kohtauksen mun tapauksessa.

Se alkaa usein samalla tavalla. Ensin ihmettelen, miksi kännykän näyttö tai oma kuva vääristää peilissä. Seuravaaksi huomaan oikeassa silmässä alueen, jolla en näe kovin hyvin. Sen jälkeen silmien näkökenttää ympäröi tumma alue, joka kaventaa näön olemattomiin. Samaan aikaan oikeassa silmässä välkkyy salaman kirkas valo, joka saa pään sekoamaan. Tässä vaiheessa ei ole vielä särkyä, mutta oma toimintakykyni alentuu merkittävästi ja en pysty pitämään esimerkiksi vauvaa sylissä, koska en tajua mitään. Välkkyminen kestää noin vartin ja siitä tunnin sisällä alkaa massiivinen särky, joka saa usein jopa oksentamaan.

Kohtauksen hoitokeinot

Näin imettäessä jää vähän vaihtoehtoja lääkkeen kanssa, mutta ensisijaisesti otan tuhdin burana + panadol -coctailin. Sen lisäksi olen vuosien aikana lukenut erilaisia vinkkejä, joilla yritän kohtausta lievittää ja estää kipua tulemasta auraoireiden jälkeen.

1. Kofeiini ja salmiakki. Olen huomannut, että tämä yhdistelmä auttaa. Joskus sanotaan, että esimerkiksi energiajuoma auttaa päänsärkyyn.

2. Sitruunamehu + suola. Tämän vinkin luin tukiryhmästä. Kohtauksen alkuvaiheessa 1 tl suolaa mukiin ja sitruunamehua sekaan. Tämä seos kuuluu juoda ykkösellä. Voin sanoa, että tämän ottaessa jää joskus koko särky väliin, vaikka aurat ehtiikin tulla.

3. Jalat jääkylmään veteen. Sitä voi kävellä kylmään mereen tai laskea jääkylmää vettä astiaan ja istua jalat astiassa. Viimeksi tänään kohtaus ehti päälle ja kävelin mereen sen seurauksena, että särky jäi auroista huolimatta tulematta.

4. Kylmä kuumaa suihkussa. Pimeässä kylppärissä istuu suihkussa ja vuorotellen laittaa veden valumaan aidosti jääkylmälle muutamaksi sekunniksi ja sitten tulikuumalle. (Älä kuitenkaan polta itseäsi!) Tätä toistaa monta kertaa.

Nämä kaikki ovat omia vinkkejäni, joita olen tosiaan laittanut ylös ja usein saatan päästä kohtauksesta eroon, kun näitä toistan. Tällä hetkellä en voi käyttää migreenilääkettäni imetyksen takia, joten onneksi on olemassa tällaisia toimivia poppakonsteja.

Voihan migreeni!

Onko täällä muita, joita migreeni vaivaa? Olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaisia sairauksia muiden migreenit ovat. Kestääkö ne muutaman tunnin vai monta päivää? Alentuuko toimintakyky ja miten se vaikuttaa vanhemmuuteen? Löytyykö muita vinkkejä migreenin hoitoon?

Migreeni

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit (14)

Käytössä samoja juttuja migreenin välttämiseksi! Erityisesti auttaa kofeiini ja salmiakki, sekä kylmän ja kuuman vaihtelu. Myös päähieronta tuntuu auttavan. Kaikki nämä yhdistettynä vielä Buranaan niin joskus särky jääkin tulematta. Pakkasilma ja pää hangessa on myös hyvä apukeino. Kuulostaapa radikaalilta!

Itse kans kärsinyt teinistä asti migreeneistä. Nyt aikuisiällä menneet vaan pahemmiksi. Käytössä on sumatriptaani kohtauksiin ja sitten estolääkkeenä triptyl. Minulla migreeni alkaa pääkivulla, joka nopeaa muuttuu huonoksi oloksi ja sitten oksennetaan vessassa loppu päivä. Olen täysin toimintakyvytön tuolloin. Monesti migreenit tulee jumissa olevista niskalihaksista, joskus laukaisee jokin haju tai valo. Myös nyt näköni on mennyt huonommaksi ja silmäsärky laukaisee myös. Juuri odottelen silmälaseja saapuvaksi, jos ne vähentäisi osan säryistä pois. Migreenit iskee ilman varoituksia. Itsellä auttaa hieman kylmä märkä pyyhe silmien päälle ja pimeään huoneeseen makaamaan. Ainut minkä olen keksinyt, että auttaa. Pitää ensi kerralla kokeilla noita sinun niksejä 🙂
Migreenit on jokaviikkoisia kavereita vaikka onkin estolääkitys. Yleensä ne kestää sen päivän tai sitten hieman lievänä seuraavaan päivään. Vain yhden kerran kesti 4 päivää oksentaessa ja sitten meninkin jo sairaalaan hakemaan tujumpia lääkkeitä.

Mulla aina varoittaa noi aurat siitä, että tulee migreenikohtaus. Ehkä vähän helpompi sitten ennakoida!

Minulla migreeni todettu 12 vuotiaana, nyt 34v. Kestää usein yhden päivän ja seuraavana päivänä sellainen krapula päivä(hutera ja kaamea olo). Alkoholia en käytä tai tupakoi. Joskus tuntuu, että ihan perus roskaruoka laukaisee migreenin tai jokin haju. Tämä on kyllä hyvin kiusallinen ja elämää suuresti haittaava sairaus. Lääkkeinä käytän panadolia 1g x3, koska migreenilääkkeet väsyttää ja minulla kolme lasta joten se yhdistelmä ei toimi. Ja niin buranalle myös allerginen. Jos ehdin ennen kohtausta, kokeilen banaania ja kahvia, mutta aika harvoin poppakonstit auttaa. Oksentaminen joskus laukaisi migreenin, mutta aina sitä ei tule. Työelämässä tämä on osoittatunut isoksi ongelmaksi ja tuntuu välillä, että esim oksennustauti olisi monelle ei migreeniä sairastavalle helpompi sanoa. Tuntuu että migreeni on monelle ei sitä sairastavalle vain ajatus, että vähän päänsärkyä!

Oletko kokeillut esimerkiksi batterya? Se on aika tehokas itselläni tähän vaivaan!

Hei, kofeiini voi tosiaan auttaa migreenikohtaukseen. Se supistaa pään verisuonia saaden kohtauksen helpottamaan. Vaikeita kohtauksia hoidetaan usein sairaalassa suonensisäisellä kofeiinitipalla.

Salmiakin syöntiä en sen sijaan voi suositella. Korkea verenpaine voi laukaista tai pahentaa migreenikohtausta. Migreenin hoidossa estolääkityksenä käytetään yleisesti esimerkiksi beetasalpaajia tai ATR-salpaajia. Ne ovat verenpainelääkkeitä. Salmiakki taas nostaa verenpainetta.

Toivon että lisäisit tämän tiedon tuohon vinkkilistaasi. Salmiakki voi hyvin toimia sinun kohdalla, mutta sen syöminen voi olla migreenipotilaille vaarallista ja laukaista kohtauksen.

Terv. neurologi

Olen kuullut että jotkut sanovat kofeiinin laukaisevan kohtauksen myös. Eikö tämä ole kaikessa aika yksilöllistä?

Migracap kylmäpipo kannattaa hankkia pakkaseen! Ja imigrania saa käyttää imetysaikana, jos lääkäri ei sitä tiedä niin lactbasesta voi pyytää heitä katsomaan tai ya-chatista itse kysyä 🙂 mutta lactbase (lääketietokanta jossa kerrotaan soveltuvuus imetyksen kanssa) tosiaan näyttää vihreää valoa ja sanoo että ”lääkettä ei erity kliinisesti merkittäviä määriä äidinmaitoon tai lääkkeen käytöstä imetyksen aikana ei oleteta olevan haittaa imeväiselle” itsekin imigran nenäsumutetta ja tabletteja nyt käytän imetysaikana ja käytin raskaana ollessa.

Okei! 🙂 mulle ei sitä edes raskaana määrätty!

Jään seuraamaan josko saisi lisää vinkkejä samaan ongelmaan ja aion kokeilla näitä kirjoituksen ohjeita myös!
Itellä migreeni voi tulla kymmenistä eri syistä: unet jääny vähälle, niskajumia, kuivat silmät, liian vähän juonut vettä, muu särky laukasee jne…
Ennen lapsia oli tosiaan helppo kärsiä, kohtauslääke naamaan ja pimeeseen nukkumaan! Mutta nyt vauvan ja taaperon kanssa vetää ihan toimintakyvyttömäksi ja tarviin vinkkejä.

Joo ja kun ei voi vain mennä lepäämään! Haastavaa!

Itselläni migreeni ei mene ohi kuin lääkkeillä. Muita keinoja koitettu paljonkin, mutta kohtaus vain pitenee ja vie turhaan monta päivää ja lopulta päätyy kuitenkin lääketippaan. Raskauden ja imetyksen aikana olen käyttänyt sumatriptaania (jota myös imigram on) joka migreenilääkkeistä sallittu käyttää niin raskaana kuin imettäessä (imettää heti kun on ottanut lääkkeen niin silloin eritystä maitoon vähiten ja seuraavaan imetykseen jo hyvin laimentunut). Muutamasti olen käynyt imetyksen aikana tiputuksessa sairaalassa kun muuten ei ole kohtaus mennyt ohi.
Hyvä neurologi / muuten osaava migreenilääkäri on tosi tärkeä apu erilaisissa elämänvaiheissa migreeniä sairastavalle. Kipu ei ole hyvä kaveri ja kivun liika salliminen kehoon sen helposti myös kroonistaa ja keho myös herkistyy kivulle.

Pitäisi varmaan pyytää lähete neurolle, jossa nämä saisi katsottua kuntoon!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X