operaatio äiti - Banneri

Kun lapsi syntyy reilusti ennen laskettua, voi se aiheuttaa erilaisia asioita vauvan alkutaipaleelle. Meille tämä vuoden 2021 vauva oli jo neljäs keskonen.

Ennenaikainen / keskonen

”Keskosella tarkoitetaan lasta, joka on syntynyt ennen raskausviikkoa 37. Aiemmin keskosella tarkoitettiin lasta, jonka syntymäpaino on alle 2500 grammaa.”

Meidän lapset ovat syntyneet jokainen ennen raskausviikkoa 37. Yksi rimaa hipoen, mutta kuitenkin ennen tuota viikkoa. Jokaisella lukee papereissaan keskonen, mutta tämän sanan käyttö aiheutti aikanaan närää somessa. ”36+6 ei ole keskonen, koska on vain päivästä kyse.” Muistan aina ihmetelleeni tätä lausetta.

Keskonen ja kehitys

On pikkukeskosia ja sitten myöhemmin syntyneitä keskosia. Jokaisen ennenaikaisena syntyneen lapsen kehitys on tapauskohtainen eikä niitä voi verrata toisiinsa. Meillä sattui esimerkiksi niin, että 36+0 syntynyt ei kärsinyt alun haasteista, mutta 36+6 syntynyt kärsi. Ainoastaan 35+2 syntyneellä oli alussa tiukka keskosseuranta.

Korjattu ikä näilläkin viikoilla

Neuvolassa kehitystä seurataan tarkkaan, mutta todella usein otetaan huomioon korjattu ikä. Esimerkiksi nyt 4kk käynnillä terkkari kommentoi muutamankin asian olevan jäljessä, mutta hän myös ”antoi anteeksi” tämän, koska poika syntyi yli kuukauden etuajassa. Erikoissairaanhoidossa puhutaan aina korjatusta iästä. En oikein tiedä miksi, mutta kai nämäkin antavat jotain suuntaa seurantaan.

Esimerkkejä keskosuuden vaikutuksista

En tiedä, minkälaisia vaikutuksia elämään voi tulla, kun vauva syntyy reilusti etuajassa. Tiedän ainoastaan meidän lastemme kautta sen, minkä olen kokenut. Meillä keskosuus on aiheuttanut lieviä kehitysviivästymiä, rakenteellisia ongelmia sekä esimerkiksi apneointia neljän kuukauden verran. On myös sanottu, että keskosuus on voinut aiheuttaa aistiärsykkeisyyttä, joka hiljalleen lievittyy lapsen kasvaessa. Tätäkään ei tosin voida millään varmentaa ja jää mysteeriksi, miksi yhdellä lapsista on aistiyliherkkyys.

Neljäs keskonen

Tämä neljäs syntyi 35+6 ja otti vauhtia tehon kautta, koska esimerkiksi keuhkot olivat vielä hieman raakileet. Monissa arvoissa oli häikkää, joita hoidettiin kuntoon. Hoidon keskellä sattui hoitovirhe, joka ei onneksi johtanut sen pahempaan tilanteeseen, mutta siitä jäi ikuinen arpi. Kehitys kulkee noin kuukauden jäljessä, vaikka kasvu on muuten normaalia. Tämän lisäksi hänellä on jalassaan kohtaustyyppinen vapina, jota tutkitaan kiireellisellä lähetteellä lastensairaalassa. Tällaiset tärinät voivat olla ihan tavallisia ”keskosuustärinöitä”, mutta ne on silti aina hyvä tutkia.

Aihe saattaa kiinnostaa vielä enemmän, mutta jotenkin se on itselleni arkipäivää enkä osaa enempää siitä kertoa. Mielelläni kyllä vastaan, jos jokin asia jäi mietityttämään.

keskonen

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

 

Kommentit (2)

Mun kuopus syntyi vuosi sitten 35+6 painaen 3032g. Käytiin läpi teho-osasto, hengityskone, aivoverenvuoto ymsyms keskosuusjuttuja. Nyt tässä kuussa jouduttiin olemaan sairaalassa yö astman kaltaisten oireiden takia ja olin kyllä todella pöyristynyt, kun osaston lääkäri totesi ”eihän tuo mikään kunnon keskonen ole koskaan ollut”. Oletan että viittasi kommentillaan hyvään syntymäpainoon. Itselle kuitenkin tuli olo, että kaikki ne kyyneleet ja huoli, mitä pienestä kannettiin, oli vähäpätöisempää, koska meidän lapsi oli kuitenkin syntyessään yli 3kg.

Olipa tökerö kommentti!!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X