Äidinvaisto on tärkeä vaisto

Kun meidän neljäs syntyi ja yhteinen arkemme soljui eteenpäin, heräsi sisälläni pieni epäilys siitä, ettei kaikki olisi kunnossa. Kuukausien edetessä äidinvaisto kolkutteli takaraivossa ja huomasin, että vauvassa oli jotain erilaista. Jotain sellaista, jota vielä tutkittaisiin.

Äidinvaisto heräsi

En ole niin selkeästi puhunut hänen syntymästään. Hän syntyi ennenaikaisesti keskosena 35+6 viikolla, mutta painoi silti jopa 4,1kg. Synnytys (sektio) meni hyvin ja sain vauvan syliin, mutta sen jälkeen vauva joutui teholle. Teholla hoidettiin pääosin keuhkoja sekä tiputettiin tipan kautta kaikenlaisia juttuja. Teholla olo jäi lyhyeksi ja vauva pääsi siirtymään vierihoitoon. Jo sairaalassa kiinnitettiin huomiota vauvan vapisteluun ja verensokeri tarkastettiin useasti, mutta se oli hyvä. Silloin muistan ajatelleeni, että tähän tullaan vielä palaamaan.

Keskosen vapina

Keskosen elimistö on epäkypsä ja on melko normaalia, että kehittymätön hermosto saattaa aiheuttaa vapinoita. Jossain vaiheessa kuitenkin aloin kiinnittämään huomiota toisen jalan kovaan tärinään, joka tuli kohtaustyyppisesti. Neuvolassa tätä haluttiin seurata, kunnes 4kk iässä lääkäri teki lähetteen eteenpäin.

Kropan jäykkyys

Kirjoitin jossain vaiheessa blogiin käsien oudosta asennosta ja pelosta, että kapalo aiheuttaisi kyseisen asennon. On vaikeaa ehkä hahmottaa tilannetta kuvien kautta, mutta käsissä todella on jotain omituista ja sen hahmottaa nyt paremmin, kun vauvan pitäisi tarttua esineisiin. Tämä yli yksi asia lisää, joka kaihersi mielessäni.

Äidinvaisto vai tarkat silmät

En tiedä, katsonko vauvaa jotenkin tarkemmin, koska tämä on jo neljäs. Pienet ”outoudet” vain paistavat läpi. Olen jo monta viikkoa hokenut miehelle, että vauva on oudon värinen ja kalpea. Synnäriltä saakka olen pyytänyt vauvan veriarvojen mittaamista (oman raskaudenaikaisen raudanpuutteen takia) ja taas tänään käynnillä niistä puhuin. Lääkäri pohti hetken ja päätti sitten kuitenkin laittaa lähetteen verikokeisiin. Hb 80. Ferritiini alle 3. Trombosyytit koholla. Kerron nämä tulokset vain siksi, että ihmiset todella hahmottavat vauvan raudanpuutteen olevan mahdollista jo näin varhaisessa vaiheessa. Yrittäkää vaatia raskaudenaikaisen raudanpuutteen hoitoa.

Äidinvaisto oli kaikessa oikeassa

Koko postauksen kirjoitan siksi, että ihmiset ymmärtäisivät luottaa vaistoonsa. ”No vauvat tärisee aina.” Joskus ihmiset vähättelevät toisten oireita, koska oman lapsen kohdalla se oire ei ollut merkki mistään vakavasta. Joskus lääkärit vähättelevät vanhemman kuvailua oireesta, koska eivät sitä itse satu näkemään.

Tärinä tutkitaan usein aivosähkökäyrässä, jotta saadaan kai esimerkiksi epilepsia suljettua pois. Löydöksiä ei tehty, mutta lääkärin vastaanotolla tehtiin toispuoleinen tärinälöydös, joka laittaa rattaat pyörimään. Fysioterapia, aivojen ultra ja magneettikuvaus syksyllä (nukutuksen takia). Lääkäri puhui siitä, että tässä saattaa olla kyse jossain vaiheessa tapahtuneesta aivoinfarktista tai pienestä vuodosta. Syytä sille on mahdoton selvittää ja näitä tapahtuu joskus raskauden aikana, joskus synnytyksessä ja joskus synnytyksen jälkeen. (Esim. keskosuus.)

Tulevaisuus on tosi auki. Ei tiedetä asian vaikutuksia ennen vauvan kasvamista. Harmittaa, ettei teholla puututtu vauvan vapisteluun, joka on yksi syy ultrata vauvan aivot. (Tiedän toisen lapsen kohdalta!) Harmittaa, ettei verikokeita otettu laajasti, vaikka jankutin niistäkin.

Anemia vauva

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit

12 kommenttia

Joo😊

Kaikkien ei vaan tarvitsisi lisääntyä, itsekkyyden huippu 🙁

Onhan se lisääntyminen aina periaatteessa itsekästä, kun omasta halusta niitä lapsia tähän maailmaan tekee. Mutta ei ole väärin olla itsekäs ja haluta äidiksi tai isäksi. Lapset on rikkaus ja myös erilaisuus on rikkaus ❤

Matukka
13.6.2021 klo 08:21
Kaikkien ei vaan tarvitsisi lisääntyä, itsekkyyden huippu 🙁

Siis mitä? :DDDDD Kuka sanoo näin toiselle? Kaikkken ei vaan tarvitsisi päästä internettiin. Idiotismin huippu.

Mutta siis, voimia tilanteeseen ja sen selvittelyyn, onneksi kaikki tulee käymään lopulta hyvin❤️ Meidänkin pikkuisella selvisi vauvavuonna hyvin harvinainen ja tietyissä tilanteissa henkeä uhkaava sairaus, jonka oireita ei uskottu ja joita vähäteltiin, mutta mm. äidinvaiston avulla sain taisteltua lopulta hoitoa. Voimia ja jaksamista ❤️

Kiitos ❤❤

Aika tökerö kommentti tolta matukalta.
Mistä me kukaan ikinä tiedetään millon sairastutaan. Vaikka terveenä syntyisi niin myöhemmällä iällä voi vaikka sairastua. Lapset on todellakin rikkaus ja siunaus. Itsekästä tuollainenkin ajattelutapa on että ei oteta lapsia vastaan koska halutaan siltä perheelämältä jotain täydellisyyttä ja pelata varmanpäälle siinäkin asiassa. Sinutkin matukka on joku joskus halunnut ja synnyttänyt ja hoitanut ja kasvattanut. En ymmärrä ajattelutapaasi.

Sepä! Ei me koskaan voida tietää, miten elämässä käy!

Tsemppiä kovasti!! ❤ Jospa ois vaan rauta-arvoista johtuvaa kaikki, eikä jäis mitään pysyvää haittaa… 😘😘

Matukka, aivan äärettömän kamala kommentti
! Tsemppiä Anette pienokaisen kanssa, toivottavasti ei paljastu mitään vakavaa <3

Kiitos❤

Laitapa viestiä potilasasiamiehelle ja kirjallinen valitus osastolle ja neuvolaan että olet jäänyt raudan osalta hoidotta ja vauvalla siksi myös raudanpuutos. Ja samanmoiset myös vauvan hoidosta synnärillä. Näihin asioihin ei tule muutosta jos aina tyydytään toteamaan että no onhan virhe myöhemmin paikattavissa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä