Vauvalla voi olla B12-vitamiinin puutos

Aina välillä joku on ehdottanut johonkin mainitsemaani vaivaan, että minulla saattaisi olla B12-vitamiinin puutos. Vuosia sitten tuo arvo oli vielä hyvä, mutta sen jälkeen sitä ei ole mitattu. Entä, kun puutos löytyykin pieneltä vauvalta?

B12-vitamiinin puutos vauva

Vauvan neurologiset oireet

Meidän 4kk ikäisellä vauvalla on esiintynyt lievää kehitysviivästymää sekä neurologisia oireita. Alkuun viivästymä laitettiin keskosuuden piikkiin, mutta toistuva toispuoleinen kohtaus jalassa laittoi rattaat pyörimään. Käytiin aiemmin EEG:ssä, joka oli puhdas. Neurologin vastaanoton yhteydessä kuitenkin päätettiin ottaa verikokeet varmuuden vuoksi ja niistä ilmeni uutta tietoa.

Anemia ja B12-vitamiinin puutos

Rauta-arvot olivat kokeissa aivan pielessä, mutta niin oli myös B12-vitamiini. Tuo vitamiini oli oikeastaan keikkumassa siinä rajoilla ja olen lukenut, että arvon tulisi olla reilusti korkeampi. Vauvoilta löytyy ilmeisesti melko harvoin B12-vitamiinin puutos, mutta aina välillä kuitenkin. Nyt odottelen soittoa aiheesta ja jatkosta.

Mitä B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa?

B12-vitamiinin puutos saattaa pahimmillaan aiheuttaa vauvalle pysyvän neurologisen vaurion. Joitain tyypillisiä oireita on veltot lihakset, hidastunut kehitys sekä huono liikkuminen. Koko vauvan kehitys sekä kasvu saattaa häiriintyä. Tilaa voidaan kuitenkin hoitaa eikä pysyviä haittoja siten välttämättä jää.

Mitä seuraavaksi?

Nyt tosiaan odotellaan maanantaina puhelua aiheeseen liittyen. Luultavasti hoitona aloitetaan B12-lisä pistoksina tai jotenkin muuten. Yleensä tämän ikäisen puutos johtuu äidin puutostilasta, jos lapsi elää äidinmaidolla. Uskoisin, että myös omat arvoni tullaan mittaamaan, mutta itse aloitin vahvemman lisän ottamisen jo heti.

Jotenkin tässä vaiheessa konkretisoitui, kuinka tärkeitä raskausajan vitamiinit todella ovat. Olen niitä ottanut, mutta en koskaan tajunnut niiden todellista tärkeyttä tai sitä, miten vakava vauvan B12-vitamiinin puutos voi olla. Onko kellään omakohtaista kokemusta aiheesta esimerkiksi vauvan puutoksen suhteen?

B12-vitamiinin puutos vauvalla

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit

2 kommenttia

Ei saatu!

Hei! Saitteko keskostippoja syntymän jälkeen? Meillä ei ole ollut mitään oireita, mutta ajattelin pyytää omalta vauvalta labrat varuiksi, kun syntyi jo rv 34 ja itse oksensin koko raskausajan, monesti ne vitamiinitkin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä