Vauvalla on anemia

Olen puhunut vauvan huonosta tilanteesta jo keväällä. Viivästynyt kehitys, vauvan reagoimattomuus ja muut oireet huolestuttivat. Oliko kaiken taustalla anemia? 

Keskosena syntynyt 

Meidän pieni valoisa poikamme syntyi keskosena vaikean loppuraskauden siivittämänä. Olin kärsinyt jo monta viikkoa raskaushepatoosista, mutta suunniteltu sektio tehtiin vauvan painoarvion ja sairastamani ykköstyypin diabeteksen takia. Lopulta reipas tyyppi syntyi 35+6 painaen 4,1 kiloa. Ensimmäiset päivät hän vietti teholla, mutta kotiin me päästiin alle viikossa. Yleensä keskosille aloitetaan rautatipat, mutta kuulemma painon takia niille ei nähty tarvetta. Kukaan ei arvannut, että seurauksena olisi anemia

Kehitys alkoi laahaamaan perässä 

Vauva oli jatkuvasti outo. En osaa kuvailla tuntemustani paremmin. Kädet oli vedettynä suppuun ja liikettä oli todella vähän. Hymyjä eikä jutustelua tullut, vaikka ikää oli melkein 9 viikkoa. Neuvolassa sanottiin, että tämä johtuisi keskosuudesta, mutta epäilin asiaa suuresti. Lopulta kuitenkin päästiin tutkimuksiin toisen jalan kohtausoireen vuoksi ja sivulöydöksenä todettiin anemia.

Veriarvot sekaisin

Veriarvot olivat sekaisin. Meidän vauvalla todettiin anemia, kun hb näytti enää 84 ja ferritiini alle 3. Myös muita lukuja oli pielessä, mutta kaikki näistä viittasivat nimenomaan anemiaan. Eniten stressasin, kun retikulosyytit olivat matalalla ja ne viittaavat jotenkin luuytimen toimintaan.

Anemia oireet vauvalla 

Moni kysyy meidän vauvan oireista, joten kirjoitan ne ylös. Vauva nukkui aivan todella paljon ja jopa 22-23 tuntia vuorokaudessa. Hän nukahteli joka paikkaan ja halusi hetken valvottuaan takaisin nukkumaan. Tämän lisäksi vauva ei yhtään tavoitellut esineitä, yrittänyt kääntyä tai liikkua. Kaikki kehitys tuli paljon myöhässä. Vauva oli todella vaisu ja tuntui vain ”roikkuvan” mukana. Selkein oire oli ihon väri, joka oli sellainen läpikuultavan harmaa. Olen monesti jakanut värierosta kuvan someen ja moni vetoaa erilaiseen valotukseen, mutta ei siitä ole kyse. Lapsi oli oikeasti pahimmillaan aivan kalpea.

Toispuoleisuus

Vauvalla oli myös toispuoleisuutta ja jalassa kohtausoire. Toisen puolen keho ei toiminut eikä käsi esimerkiksi kehittynyt toisen käden kanssa samaa tahtia. Koko kesän ajan jumppasin, koskin ja aktivoin heikkoa puolta, josta on ollut hyötyä. Toispuoleisuus on lähes kokonaan kadonnut, vaikka kääntyä hän ei vielä osaa heikommalta puolelta. Lääkäri ei sanonut johtuiko toispuoleisuus raudanpuutteesta, mutta epäili esimerkiksi pientä vuotoa aivoissa mahdolliseksi. Aivojen ultra oli kuitenkin puhdas ja syksyllä vielä harkitaan magneettikuvan ottamista. Joku saattaa miettiä, että voiko toispuoleisuuden huomata ja voin sanoa, että meillä se oli todella selkeää. Kun toinen käsi tavoitteli ja oli auki, toinen käsi oli vain nyrkissä supussa kehoa vasten.

Anemia edelleen 

Anemia ei hoidu sormia napsauttamalla, mutta meillä on mennyt koko kesän rautatipat tupla-annoksella. Vauva ei niistä yhtään pidä, mutta sille ei nyt voi mitään. Onneksi pienestä miehestä on kuoriutunut huumorimiehiä ja tipat vedetään läpi irvistelemällä. Arvot olivat vajaassa parissa kuukaudessa nousseet hieman ja esimerkiksi hb oli 84 -> 95. Lääkettä jatketaan edelleen ja ensi kuussa otetaan uudet labrat.

Lopulta ei tiedetä, mikä anemian on aiheuttanut. Onko se ollut keskosuus (ei ehtinyt saada rautaa mahassa) vai omat tyhjät rautavarastot. Se on erikoista, että syntyessään rauta-arvo oli kuitenkin yli 170. Miksi se romahti puoleen?

Vauva anemia oireet

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit

4 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Ylipäänsä koko aiheeseen tulisi puuttua selkeämmin ja tunnistaa koko ongelma!

Avatar

❤️

Anette - Operaatio Äiti.

Avatar

Ymmärtääkseni vauvan rauta-arvot tulisi syntyessä olla jopa 400, koska kasvava lapsi tarvitsee valtavasti rautaa. Vauva kuluttaa rautavarastot ensimmäisen puolen vuoden aikana jonka jälkeen rautaa saadaan kiinteistö ruoista kuten lihasta.

Jos tuo tosiaan pitää paikkansa niin teidän vauva olisi syntynyt alun pitäenkin vähillä rautavarastoilla. Jos äiti on raudanpuutteen ei vauvalla oikein ole mistä ottaa.

Se on kyllä hyvä että rauta tipat on nyt käytössä. Mielestäni rautaa tulisi lasten kuin äitienkin syödä kuin d vitamiinia. Esimerkiksi jos vauvalla on syntyessä matalat rauta-arvot, eism alle 400, tulisi alkaa antamaan heti rautatippoja. Tai jos äiti on ollut raudanpuutteinen. Saataisiin lopulta tämä valtava raudanpuuteongelma raskaanaolevien /synnyttäneiden äitien kanssa ja sen periytyminen lapsille katkaistua.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä