Operaatio Äiti - Hero Header

1-vuotias potkupyöräilijä

Lapsissa ja heidän oppimisessaan on valtavasti eroja. Meillä on ennestään kaksi arempaa tyttöä ja yksi esikoinen, jonka kanssa olin itse arka kokeilemaan uusia juttuja. Sitten syntyi herra rämäpää, jonka kanssa aukesi aivan uusi maailma. Hänestä on esimerkiksi kehkeytynyt taitava potkupyöräilijä.

Potkupyöräilijä 1-vuotias

Miten saada lapsi potkupyöräilemään?

Ei mitenkään. Lasta ei voi painostaa tai pakottaa mihinkään, mikä ei tätä kiinnosta. Esimerkiksi meidän tytöt suostuivat pyörän selkään ensimmäistä kertaa vasta 4- ja 5-vuotiaina, vaikka välineet oli valmiina koko ajan. Jotkut uskovat siihen, että potkimalla pyllylle lapset saa uskaltamaan, mutta minä uskon lapsentahtisuuteen ja siihen, että rohkeus tulee iän myötä. Arkuus on asia, jota ei hoputtamalla saa pois lapsesta ja mielestäni se on yhtä hyvä piirre lapsessa kuin rämäpäisyyskin.

Lapsi, joka halusi heti pyöräilemään

Meidän nuorin potkupyöräilijä kiipesi pyöränsä selkään heti, kun oppi kiipeämään. Alkuun hän istui sen selässä, mutta nopeasti alkoivat pienet varpaat viuhtoa ja pyörä liikkua. Nyt hän on 1v 5kk ja nostelee pyöräänsä mennen tullen, kun pitää väistää tai kääntyä. Mökillä lempipuuhaa on laskea jalat ilmassa jyrkkää mäkeä alas. Alkuun vähän hirvitti, mutta nyt olen oppinut luottamaan, että kaipa tuo tietää, mitä tekee.

Potkupyöräilijä ja sen pyörä

Meillä on Puky:n ensimmäinen aste eli Pukylino. Se on mitoiltaan sopiva, ei keikkaa helposti ja kestää hyvin maastossa. Olen nähnyt Prismassa vastaavia, mutta ne ovat kyllä todella kiikkeriä eli kaikki suositus Pukylinolle. Omamme ostin kirpparilta, jossa näitä liikkuu aika hyvin. Alkuun pyöräily tapahtui sisätiloissa ilman kypärää, mutta sittemmin päätettiin pyrkiä opettamaan kypärän käyttöä alusta alkaen. Huomaan, että isin on vaikea muistaa joskus nurmella potkutellessa kypärän laittaminen, mutta tarkoitus on silti sitä käyttää. Hän kerran esimerkiksi sisällä kompuroi pyörän yli ja iski otsansa lattiaan, josta tuli ISO kuhmu.

Potkupyöräilijä

Potkuttelu parantaa motoriikkaa

Olen innoissani hänen innostuksestaan motoriikan puolesta. Hän kehittyi vauvana pahasti toispuoleisesti eikä oikea puoli kehosta toiminut normaalisti. Vauvojen aivot kuitenkin korjaavat itse itseään ja motoriikkakin on mahdollista saavuttaa. Siihen auttaa kaikenlainen liikunta ja tietenkin tällainen vuorotahtinen liike tekee erityisen hyvää.

Muista, älä painosta

Muistakaa, että lasta ei kannata painostaa. Nostakaa pyörä sisälle ja antakaa tutustua. Moni lapsi kiinnostuu, jos kiinnostuu. Ei kaikkien edes tarvitse innostua, koska kaikki lapset eivät ole jalkapalloilijoita tai pyöräilijöitäkään. Kuulen joskus vanhempien kuulevan nälvintää siitä, jos lapsi ei nauti pyöräilystä. Miksi? En minäkään nauti kauheasti jääkiekosta ja jätän sen väliin. Annetaan jokaisen kiinnostua siitä, mikä sattuu kiinnostamaan!

Potkupyöräilijä

 

SEURAA MYÖS @operaatioaiti

Kommentit

4 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Joo 😄👌🏻

Avatar

Tämä on aivan loistava tasapainon kehittäjä! Kuopus siirtyi potkupyörästä oikeaan pyörään 3-vuotiaana ilman apurattaita. Samana kesänä 2,5 vuotta vanhempi sisko myös, mutta hänellä ei ollut porkupyörätaustaa.

Anette - Operaatio Äiti.

Joo oon huomannu kans 😍

Avatar

Potkupyörä on ihan super hyvä tasapainon kehittäjä. Meillä hieman alle 2-v. potkuttelee hyvin potkupyörällä. 4,5 v. isosisko siirtyi keväällä oikeaan pyörään ja potkupyörän ansiosta tasapaino oli jo hallussa. Ensin turvaa toi apupyörät ja nyt muutama viikko sitten otettiin apupyörät pois. Lapsissa on eroja rohkeudessa. Jokainen oppii omassa yksilöllisessä tahdissa. Mutta suuri suositus myös täältä potkupyörille! 👍

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä