operaatio äiti - Banneri

Murrosikä. Kuukautiset. Veritahra pikkuhousuissa. Taaperon kuorima tamponi. Nolostunut rapina yleisessä vessassa. Side, joka pullottaa urheilutrikoiden läpi. Äitin vaippa. Kuukautisista puhutaan nykymaailmassa vapaammin ja laajemmin, mutta puhutaanko niistä vieläkään lapsille?

Avoimuus vai suljettu ovi?

Jokainen vanhempi tekee omat ratkaisunsa kaikessa. On sinun päätöksesi, haluatko puhua kuukautisista lapsillesi. Osa vanhemmista laittaa oven säppiin kuukautisten aikana ja osa vaihtaa tamponin lennossa, kun taapero tapittaa pyöreillä silmillään vieressä. Tässä vaiheessa voisi kysyä, kumpi on oikea tapa, mutta en usko sellaista olevan.

Meidän perheessä moni käy vessassa ovi auki. Ollaan aika avoimia tällaisissa jutuissa. Ketään ei tähän pakoteta ja oven saa kyllä myös sulkea. Olen lukemattomat kerrat neljän lapsen kanssa istunut vessassa kuukautisista huolimatta. Olen vaihtanut verisen tamponin ja pyyhkinyt paperilla verisen alapääni. Alkuun se aina herättää lapsissa kysymyksiä ja samoin herättää housuissa kiinni oleva side. Muutaman kerran jälkeen homma on tullut jo selväksi ja kysymykset syvenee. Ja minä vastaan.

Olen avoin kuukautisista

Olen ollut aina avoin vanhempi. Joku voisi tässä vaiheessa puistella päätään ja sanoa, että inhottavaa lapsen katsoa vierestä veristä tamponia. Väitän omalla kokemuksellani, että lapsille tuostakin tapahtumasta kasvaa aivan arkipäiväinen juttu, joka ei ole lainkaan heistä ällöttävää. Ei lapsia ällötä tieto siitäkään, että äiti menee kakalle.. sen verran usein niitä lapsia on vessassa mukana kutsumattakin näkynyt 😂💩

Toivon, ettei kuukautisista tulisi häpeää

Haluaisin, että meidän perheen jäsenet, jotka jonain päivänä kuukautiset saavat osakseen, eivät niitä häpeäisi. Toivoisin, ettei siteiden kääreitä tarvitsisi avata vessassa milli kerrallaan, koska asia hävettää liikaa. Toivoisin, ettei ensimmäinen yökyläily poikaystävän luona jäisi välistä, koska menkat sattuivat juuri alkamaan. Siksi itse en liitä kuukautisiin minkäänlaista häpeää ja toivon esimerkilläni rohkaisevani lapsiani.

Opetan kuukautisista myös pojilleni

Perheeseen kuuluu myös kaksi (ainakin oletettavasti) poikalasta, joille haluan opettaa kuukautisista yhtälailla. Tein instagramiin postauksen tästä aiheesta storyjen puolelle ja yllättävän moni kertoi, että poikien keskuudessa kuukautiset ovat aiheuttaneet hämmennystä ja osa poikaystävistä on luullut kummia asioita kuukautisista. Mielestäni tietouden lisääminen ja asiasta opettaminen auttaa myös poikaa kohtaamaan jonain päivänä aiheen normaalisti eikä naureskellen.

Omat poikani eivät näe tamponeja mitenkään noloina juttuina. Toinen hakee niitä kaupasta, jos pyydän ja toinen taas auliisti kuukautisten aikaan tarjoilee sellaista vessassa käydessäni ❤️ Koen normalisoivani asiaa, joka oikeastaan on niin normaali kuin vain ikinä voikaan olla. Silti siitä huolimatta kuukautiset ovat monelle vielä ”hihihii” asia.

Hävettääkö sua kuukautisten aikana? Ahdistaako rapina vessassa? Meinaatko opettaa kuukautisista lapsillesi ja myös niille lapsille, joille kuukautisia ei tule?

Kuukautisista puhuminen

Kommentit (6)

Meillä kanssa käydään monesti vessassa ovi auki, vaikkakin on huomattavissa että 8v ja 10 v hakevat omaa tilaa ja sulkevat vessan oven sinne mennessään. Itse en uskalla sulkea koska suljettu vessan ovi ja 2v sen ulkopuolella ei merkitse mitään hyvää 😄 kuukautisiin liittyviä kysymyksiä on tullut etenkin tytöltä, olen vastaillut . Tamponin koitan vaihtaa ns salaa etenkin taaperolta. Tämäkään ei liity häpeään vaan pelkään jotain matkimista, että keksii työntää jotain pyllyyn tms. Ihan hassu pelko. Mut kun ei näitä ikinä tiedä. Avoimesti olen myös isolle pojalle kertonut kuukautisista. Mitä sitten jää mieleen on eri asia. Mut avoimella meiningillä mennään. Kaikkea saa kysyä.

Puhun, luonnollinen ja niin tärkeä asia naisen elämässä. Oon puhunut vähän niinkuin asteittain ja kunkin ikätasoon sopivalla tavalla.
Omat lapseni ovatkin suhtauneet omien kuukautistensa alkamiseen että ”aha, okei, nyt ne alkoi. Siisti, vaikkakin vähän rasittava juttu”

Oon vähän sellainen luonnonlapsi, etten ymmärrä hävetä itsestäänselviä asioita.

Mutta omaan myös näkökulmaa aiheeseen, joka koskettaa useita tyttöjä ja naisia, kuten itseänikin, hyväksikäyttö ja seksuaalinen ahdistelu. Ne saattavat jättää häpeän tunteen juuri näille herkille ja tärkeille osa-alueille.

Joten jokainen tyylillään ja oman elämänkokemuksien pohjalta. Mutta mielestäni on surullista jos joutuu häpeämään näitä kauniita ja luonnollisia osa-alueita.

Oma äitini ei puhunut sanallakaan kuukautisista ja kun hän kertoi että siskollani on kasvain.. niin ei saanut sanottua että munasarjoissa vaan takelteli että tuolla alavatsassa niissä naisten jutuissa 😅😂

Huomaan paljon itseäni vanhemmissa sukupolvissa tuota, ettei asioista ehkä puhuta niiden ns oikeilla nimillä, vaan pyritään ennemmin kiertämään!

En kerro kuukautisista lapsille koska sitä varten ovat koulu ja lääkärit

Ymmärrän 😊

Hei tosi tuttua toi taapero ja suljettu ovi = ei mitään hyvää 😂🙏

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X