operaatio äiti - Banneri

Pysäytä somekiusaaminen

Sitä vastuuta ei voi paeta sanomalla, että ”mitäs luet.” ennemmin voisin sanoa: ”mitäs kirjoitat.” Somekiusaaminen ja siitä puhuminen on nyt pinnalla.

Lopeta Somekiusaaminen

Jokaisella vastuu omista kommenteista

Jokainen kommentti, mikä sun näppäimistöltä lähtee, on sun vastuulla. Sulla on vastuu siitä, että se kommentti voi satuttaa toista. ”Se on vaan mielipide” ei toimi enää siinä vaiheessa, kun systemaattisesti maalitat niitä mielipiteitäsi toista ihmistä kohtaan kohtaan, ”koska sulla on oikeus”. Se ei ole syy olla pyytämättä anteeksi, että luulit olevasi oikeutettu arvostelemaan toista ihmistä. Aina on mahdollisuus peruuttaa ja olla pahoillaan omista virheistään. Kasvaa ja oppia. Ihminen, joka kokee tulevansa kiusatuksi, ei ole uhriutuja, vaan hänen tunnemaailmansa voi saada kolhuja herkemmin kuin sinun. Ihmisten erilaisuus pitää ymmärtää ja toista ihmistä kunnioittaa. Jos olet jotakuta satuttanut, silloin olet toiminut väärin, vaikka et itse tuntisi samoin.

Mielenterveys ja kiusaaminen

Viime päivinä on puhuttu paljon mielenterveydestä ja siitä, miten tarpeettomasti ihmisiä sosiaalisessa mediassa maalitetaan. Jollekin se on vain hauska leikki, kun on kivaa porukassa arvostella ihmistä. ”Mitäs valitsit olla esillä!” Eihän kukaan mene kadullakaan lyömään toista v**utuksessaan, koska ”mitäs olit mun edessä.” Sosiaalisessa mediassa esiintyminen ei ole mikään lupa toisille kerääntyä yhteen haukkuakseen toista. Syytä toisen arvostelulle, haukkumiselle ja maalittamiselle ei koskaan ole. Se lupa keksitään itse, jotta voidaan oikeuttaa oma sanominen.

Mielipide ei oikeuta loukkaamista

Se, että joku ei tykkää toisen kuvasta tai vaikka toisen tavoista toimia on mielipide. Mielipiteeseen on jokaisella oikeus.. Se, että sua kehoitetaan nauraen ”syö syö läski, ettet vain pääse laihtumaan”, laitetaan oksennushymiöitä kuvan yhteyteen, tartutaan jokaiseen pieneenkin asiaan kuvassa keksien kummallisia teorioita sun elämästä ei ole mielipide, vaan totuuden muokkaamista ja tarkoituksenmukaista kiusaamista. Jos ihminen saa tyydytystä siitä, että arvostelee muita, voi sen onnen kätkeä ja pitää sisällään. Näin tilanne on win-win, haukkuja saa pitää harrastuksensa, mutta haukkumisen kohde jää rauhaan.

Somekiusaaminen on väärin

Huomaan usein, että monille kirjoitetaan ”Älä tee somea, jos se on niin rankkaa.” Eli ihmisen pitäisi lopettaa asia, jota rakastaa, koska häntä kiusaavat ihmiset eivät osaa käyttäytyä? Olla muiden sanojen orja ja joutua luopumaan rakkaasta ja inspiroivasta työstä, koska jotkut ovat päättäneet, etteivät pidä tästä ja kokevat suurta tarvetta osoittaa sen keinolla millä hyvänsä? Kenestäkään ei tarvitse tykätä, mutta tarviiko siitä pitää ääntä? Milloin nämä ihmiset oppivat, että heille on annettu yksi, josta tulisi huolehtia ja muiden elämistä huolehtimisen voi jättää heille itselleen.

Sinä, joka olet joutunut kiusatuksi

Sinä siellä ruudun toisella puolen. Olen pahoillani, jos olet kokenut kiusaamista netissä. Olit aikuinen tai lapsi, se ei ole oikein. Olen pahoillani, että olet joutunut kaveriesi nälvittäväksi ja joudut esittämään, ettei se satu. Olen pahoillani, että joudut selittämään elämääsi, kun joku takertui yksityiskohtaan kuvassasi. Olen pahoillani, että olet joutunut kovettamaan sielusi voidaksesi olla somessa. Muista, että sulla on oikeus olla. Se, mitä teet ja miten elät, ei kuulu kenellekään. Sulle kuuluu kehorauha, rauha omanlaiselle arjelle ja rauha tehdä omat päätöksesi. Se, teetkö vielä yhden lapsen, eroatko parisuhteesta tai matkustatko sadannen kerran, ei kuulu kenellekään. Ihmiset eivät joskus tajua, että ne turhat mielipiteet ovat kuin myrkyllisiä nuolia, joilla halutaan myrkyttää toisen ihmisen iloa osuma kerrallaan. Niin kauan, että ihminen muuttuu joksikin toiseksi ja elää toisten sanelujen mukaan onnettomana.

Älä usko muitan, pidä pääsi

”Pidä pääsi” , ei ole niin helppo toteuttaa kuin sanoa. Ihminen voi haluta eri asioita, mutta väsyä jatkuvaan syyttelyyn. Vahvinkin ihminen alkaa epäilemään omaa haluaan olla tietynlainen ja alkaa mukautua ympäristöön, koska ei enää jaksa pitää kiinni omasta elämästään ja visioistaan. Älä vie ihmiseltä oikeutta omaan elämään ja väitä, ettei kommentin kirjoittaminen sitä tee. Kyllä tekee, olen sen liian monesti nähnyt sivusta. Moni tämän tiedostaa ja nauttii siitä, että saa vaikuttajat pomppimaan oman pillinsä mukaan. Tämä on mielestäni järkyttävää.

 

Kaikista turhin neuvo; älä välitä

”Älä välitä”. Ehkä kaikista turhin neuvo. Kun ihminen välittää itsestään ja oikeudestaan olla, ihminen välittää myös ympäriltä tulevista asioista. Jos susta tehtäisiin nyt keskustelu jonnekin yleiseen julkiseen ryhmään, jossa sut pala kerrallaan revittäisiin kappaleiksi, voisitko muka olla välittämättä? Nauraisitko ääneen ja antaisit sen olla siellä kaikkien luettavana. Luin joskus jostain keskustelusta, että ihmisen tarve puolustaa itseään kertoo vahvasta itsetunnosta, koska ihminen välittää itsestään ja ei halua antaa kenenkään kävellä oman itsenä yli.

Stop somekiusaaminen

Some on joskus raaka. Mutta voin sanoa, että vertaistukea on saatavilla. Mä olen täällä ja niin on moni muukin. Mulle moni tulee puhemaan somekiusaamisesta, jota on joutunut kokemaan. Saa tulla ja muista, että kaikessa pahassa olissa auttaa esimerkiksi:

Helsinkimissio (maksuttomia palveluita 12-29 -vuotiaille)

MIELI Ry kriisipuhelin 24h 0925250111

 

Älä jää yksin. Älä jää miettimään onko oma murhe tai ahdistus liian pieni. Ollaan kaikki yhdessä toisiamme varten.

 

#somekiusaaminen #kiusaaminen #yhdessä

 

Tämä viesti on muille, jotka painivat asian kanssa. Olen saanut viime aikoina olla somessa rauhassa ja hengittää. Olen silti huomannut, että kaikilla ei näin ole. Voimia jokaiselle, joka siis painii asian kanssa.❤️

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

 

 

 

Kommentit

2 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

😍

Avatar

Tärkeä kirjoitus! Mukava kun pitkästä aikaa kirjoittelit blogin puolella🤩

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä