sormustin - Banneri

Joulupaita-villitys on rantautunut Suomeen. Omaa elämää ei ole kauheasti joulupaidat hetkauttaneet, en ole suhtautunut puolesta enkä vastaan, kunnes esikoinen alkoi puhua joulupaidasta, koska ”kaikilla muillakin on”. Sitten keskimmäisen päiväkodin viikko-ohjelmassa luki ”joulupaitapäivä”. Itselleni oli yllätys, että joulupaidat todella ajatellaan kuuluvan niin tiiviisti jo suomalaiseen garderoobiin, että voidaan pitää yhteisiä joulupaitapäiviä.

joulupaita poro

Joulupaita on pahimmillaan kertakäyttövaate

Eihän siinä joulupaidassa sinänsä mitään vikaa ole. Ongelmallisuus tulee kuitenkin siitä, että kyseessä on vaate, jota käytetään harvoin. Vaate on sitä ekologisempi, mitä pidempään ja mitä enemmän se on käytössä. Joulupaita on pahimmillaan päällä kerran vuodessa. Kun itse pyrin pidentämään vaatteiden käyttöikää mahdollisimman paljon korjaamalla, sotii omaa arvomaailmaa vastaan hankkia vaate, jota käytetään vain pari kertaa vuodessa – vaikka se olisi pari kertaa vuodessa seuraavat kymmenen vuotta.

joulupaita poro

Ongelmalliseksi joulupaidat tekee myös niissä käytetty materiaali. The Guardian uutisoi pari vuotta sitten siitä, että joulupaidat ovat pääsääntöisesti akryyliä eli muovia ja lisäksi monet ostavat joka joulu uuden joulupaidan. Koen, ettei maapallolla nyt niin hyvin mene luonnonvarojensa puolesta, että olisi tällaiseen haaskaukseen varaa. Toki pahempiakin ympäristösyntejä löytyy varmasti, mutta joulupaidasta tuntuisi aika helpolta luopua, jos yrittää ekologistaa omaa elämäntapaa.

 

Parempi joulupaita

Pohdin joulupaita-kulttuuria instastooreissani ja inboxini räjähti viesteistä. Monet päivittelivät kaupallista hapatusta, mutta monet myös puolustelivat joulupaitojaan. Ja se on ihan totta, että joulupaita voi olla myös ekologinen. Joulupaidan kestävyyteen vaikuttavat seuraavat seikat:

  • Tarkista joulupaidan materiaali. Jätä akryyli-hömpötykset kauppaan ja osta puuvillaa tai villaa. Laadukkaampi materiaali kestää aikaa ja käyttöä paremmin. Ota myös huomioon, missä paita on valmistettu ja onko paidan materiaali sertifioitua ja ekologisesti sekä eettisesti kestävää.
  • Kirppikset kannattaa koluta ensin, sillä onhan käytetty aina parempi vaihtoehto.
  • Monet käyttävät joulupaitaansa koko syksyn tai läpi vuoden. Erityisesti lapsia ei tällainen vaatteen jouluhenkisyys haittaa, vaan joulupaita on päällä usein. Mitä enemmän käyttökertoja paidalle tulee, sen parempi.
  • Useampi kertoi hankkineensa yksivärisen paidan, johon on kiinnittänyt erilaisia koristeita, jotka on vaihtanut vuoden tai parin välein. Näin sama paita on saanut uusia ilmeitä säännöllisesti eikä sitä varten ole tarvinnut ostaa uutta vaatetta.
punaiset paidat

Kuitenkin näitäkin pointteja on hyvä huomioida:

  • Vaikka omaa joulupaitaansa käyttäisi ekologisesti ja paljon, liittyy joulupaitakulttuuriin epäekologisia kaupallisia piirteitä. Esimerkiksi päiväkodin joulupaitapäivää paheksuttiin paljon, koska se eriarvoistaa lapsia (kaikilla ei ole varaa ostaa kertakäyttövaatteita) ja opettaa lapsia kaupalliseen villitykseen
  • Lapset kasvavat, joten harvoin sama joulupaita mahtuu päälle kahta joulua päällekkäin.
joulupaita poro

Lapsi sai tämän poropaidan käytettynä. Nyt paita on jäänyt pieneksi ja siinä on reikiäkin, joten sillä ei ole jälleenmyyntiarvoa. Siispä vanha paita pääsi osittain uuteen paitaan mukaan.

Monikäyttöinen vaate, paras vaate

Monikäyttöinen vaate on paras vaate. Näin vaate saa mahdollisimman paljon käyttökertoja. Syksyn naamiaiset hoidin monikäyttöisellä naamiaisasulla – lue dinosaurus-asusta täältä. Dinosaurushuppari ja samanväriset housut olivat yhdessä naamiaisasu, mutta käytettävissä myös erikseen. Tällaisella näkökulmalla lähestyin myös lasten joulupaita”tarpeita” – halusin heidän joulupaitatoiveensa kuitenkin huomioida, koska lapsille on tärkeää kokea kuuluvansa joukkoon. Tein nelivuotiaalle punaisen paidan Eurokankaasta ostetusta ohuesta collegesta. Tämä paita meni värinsä puolesta joulupaidasta, sama paita käy tanssiesitykseen tonttuasuna. Arkena paita voi olla vaikkapa Spiderman-paita. Myös pikkuveli saa tämän paidan käyttöönsä sitten kun paita jää tämänhetkiselle käyttäjälleen pieneksi.

applikointi ompelu applikointi ompelu

Koululaiselle tein samasta kankaasta paidan – kaavana molemmissa on Paapiin kaavakirjan Myyry-paita. Kirppiskasassa oli pieneksi jäänyt poro-paita, joka oli itse asiassa reikäinenkin eikä siksi edes myyntikelpoinen. Liitin tästä vanhasta pieneksi jääneestä ja rikkinäisestä paidasta poron kuvan paidan rintamukseen. Neulasin kuvan tiuhasti paitaan ja ompelin tikinpituudella 3,5 ja paininjalan puristusta hölläämällä kuvion ympäri. Lopuksi leikkasin ylimääräiset kankaat pois. Lapsi oli aivan onnessaan tästä paidasta. Kun pikkuveljet perivät tämän paidan, voi ripsekkään poron ratkoa helposti pois paidasta, jos se tuntuu liian tyttömäiseltä veljille. Sitten on meillä taas uusi Spiderman-paita tai paidan voi koristella uusiksi.

 

Millaisia ajatuksia joulupaita herättää sinussa? Vastustatko tiukasti vai kuuluuko joulupaita jouluusi?

 

Anni

instagram / facebook

Kommentit (5)

Olen vältellyt joulupaitoja lapsilla juurikin siksi, että ne mahtuvat vain sen yhden vuoden kerrallaan. Myös tuo kamala muovinen materiaali neuleissa saa pysymään kaukana halvoista ja ”hassuista” amerikan paidoista. Harjoin lapsikaan meinaan tykkää sitten käyttää sitä sähköistä paitaa, joka liimaa hiukset pitkin kasvoja. Eikä aikuinenkaan.
Kuten joulukoristehyllylläkin, yritän jouluvaate ja -asustepaljouden keskellä keskittyä järkevästi ajattelemaan, että ne kaikki näyttävät ”vanhoilta” jo heti ennen uutta vuotta.

Itselleni ostin muutama vuosi sitten puuvillaisen jouluhupparin. Se on ollut kovasti käytössä – tosin sekin vain aina joulukuussa – ja ajaton ilme iskee edelleen.

Lapsille paitaa sopivampi joulun ajan asuste on perinteinen tonttulakki. Päiväkodissa sellainenkin mielellään jokaiselle ”talon puolesta”.

Järkevästi ja hyvin ajateltu! Tonttulakit kestää paljon paremmin aikaa ja käyttöä!

Itse en paheksu joulupaitaa, omistan itsekin yhden jouluneulepaidan ja koko on sellainen, joka menee itselläni vaikka seuraavat 40 vuotta.

Lapsillakin on joulupaidat, niitä käytetään myös muina aikoina, oli joulu tai ei. Ja joulupaidan ei tarvitse olla edes kuvallinen joulupaita, omalla tytölläni on Metsolan punainen paita, jossa edessä frillakaulus ja se toimii jouluna ja joulun jälkeen.

Vanhemmalla lapsella on kaksi jouluneuletta, pikkusisko perii ne sitten seuraavaksi. Mielestäni jouluisia vaatteita aika hyvin myös kierrätetään, ainakin lapsilla.

Olet ihan oikeassa ja tällaiset onkin todella hyviä, mitä käytetään paljon. Jotkut kansainväliset tutkimukset kuitenkin kertoo, että joulupaita on vain muutamana päivänä päällä ja joka vuosi ostetaan uusi, lisäksi joulupaitamatskuna on akryyli, mikä on luonnolle huono eikä kestä käyttöä. Eli sellainen kertakäyttövaatekulttuuri on huono. Mutta onneksi on myös tällaista kestävämpää joulupaitakulttuuria <3

Se on kyllä aivan hullua ostaa joka vuosi uusi. Sitä ei voi ymmärtää.

Meillä vielä lisäksi on sen verran reiluja paitakokoja, että ne menee senkin puolesta useampana vuotena. Tuo aiemmin mainitsemani Metsolan frillakauluksinen punainen paita menee tulevana jouluna jo kolmatta joulua päällä ja sitä käytetään toki muutoinkin. Kuten muitakin joulupaitoja.

Ja itsellä on aina joulukuusta tavoitteena pukeutua joka päivä jouluisasti eli useampana päivänä tulee käytettyä joulupaitaa ja oikkujouluihinkin olen välillä laittanut joulupaitani päälle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X