sormustin - Banneri

Kaupallinen yhteistyö Idän kehräämö

Olen seurannut Idän kehräämöä sen ensimetreistä alkaen ja fanittanut sitä suuresti. Iloitsen joka kerta, kun Suomeen tulee uusia tekstiilialan yrityksiä, mutta Idän kehräämön syntyessä iloitsin erityisesti sen kestävistä periaatteista. Idän kehräämö kehrää 250 km säteellä tuotettua villaa ja villa käsitellään alusta loppuun asti saman katon alla kehräämössä Nurmeksessa, jolloin villa ei tee välivaiheiden välillä ylimääräisiä reissuja. Lisäksi kehräämöä kutsutaan ”innovaatiokehräämöksi”, sillä Idän kehräämö kehittää kasvivärjäystä suomalaisilla kasveilla ja myös testaa uudenlaisia kuituja villalangan kehräämisessä. Siispä olin aivan super innoissani, kun pääsin tekemään kaupallisen yhteistyön Idän kehräämön kanssa ja kurkistamaan ovien taakse, miten valmistuu 100% suomalainen lähivillalanka.

idän kehräämö

Idän kehräämö, 100% Suomessa

Kehräämön tärkeimpiä arvoja on valmistaa lanka kokonaan Suomessa ja mahdollisimman läheltä saaduista materiaaleista. Siksi Idän kehräämö päätti heti alussa kerätä villaa vain 250 km säteellä, Pohjois-Karjalasta, Savosta ja Kainuusta. Villan saapuessa kehräämölle tehdään ensin villan lajittelu. Ihan kaikkea villaa ei voi kehrätä, vaan liian lyhyt tai superlikainen villa karsitaan pois. Huonommasta villasta tehdään karstausvaiheessa taimivilttejä, käyttökelvoton villa toimitetaan lannoitepellettien raaka-aineeksi.

villan lajittelu

Villa pestään omalla kehräämöllä. Villassa on usein likaa ja roskia, jotka täytyy saada pois ennen villan käsittelyä. Pesu tapahtuu levollisesti liottaen, ettei villa huovu pesun aikana. Sen jälkeen villa kuivataan ritilöillä kuivaksi. Kuivattelu vaatii aikaa ja villan kääntelyä, jotta villa saadaan kokonaan kuivaksi.

villan kuivaus

Kuivattu villa siirtyy seuraavaksi avattavaksi. Villa asetellaan liukuhihnalle, missä villa avataan koneellisesti.

villan avaus

Avauksen jälkeen villa karstataan. Karstauksessa villakuidut asettuvat samansuuntaisesti. Karstauksen aikana laitteen alle tippuu villasta vielä villan roskia ja heiniä. Koska Idän kehräämön arvoihin kuuluu hyödyntää kaikki loppuun saakka, tämä karstauksessa syntyvä jäte otetaan talteen ja toimitetaan lannoitepellettien raaka-aineeksi.

villan karstaaminen

Karstauksessa koneesta tulee ulos taimivilttiä, hahtuvalevyjä, hahtuvalankoja sekä leperettä.

karstaus

Seuraavaksi topsia kammataan ja venytetään kehräämistä varten.

villalangan valmistus

Sitten lanka kehrätään. Kun lankoja kerrataan, saadaan useampisäikeistä lankaa. Puolikampalangan kehruussa kammattu topsi venyy ja saa kierteen.

villalangan valmistus

Kun lanka on valmis, se vyyhditetään vyyhdityskoneella.

vyyhditys

Lopuksi lankavyyhdit pestään, kuivataan, pakataan ja myydään. Kuvassa näkyy eriväristä Helmiäinen-lankaa, jossa oli todella pehmoinen tuntu ja kaunis kiilto.

idän kehräämö villalanka

Perinteinen ajatus suomalaisesta villalangasta on se, että se on karheaa – syy tähän on se, että usein suomalainen villalanka on usein karstalankaa. Idän kehräämön langat eivät kuitenkaan tunnu karheilta, siihen on monta syytä. Ensinäkin ne ovat puoli-kampalankaa. Langoissa on pehmeä tuntu ja kaunis kiilto. Langoissa on myös vielä villan omaa lanoliinia jäljellä, mikä lisää langan pehmeää tuntua. Langan pehmeyteen vaikuttaa myös se, että langan kuidut ovat pidempiä kuin karstalangassa ja kampaus vielä asettaa kuidut samansuuntaisiksi, jolloin pisteleviä langanpäitä on vähemmän. Idän kehräämö käyttää langoissa suomenlammasta sekä kainuun harmasta, jotka ovat yksiä maailman pehmeimmistä villakuidusta.

Innovaatiokehräämössä testataan ja löydetään uusia keksintöjä

Osa langoista värjätään kasviväreillä. Idän kehräämö haluaakin kehittää koko ajan kasvivärjäysmenetelmiä, jotta lankoja voitaisiin värjätä kestävämmin.

kasvivärjäys

Värjäyksien lisäksi kehräämössä on kokeiltu erilaisia lankakomboja. Esimerkiksi strösseli-langassa on villan lisäksi Paimiossa valmistettua kierrätettyä puuvilla- ja pellavakuitua.

strösseli Idän Kehräämö

Kaikki hyötykäyttöön

Idän kehräämö ei heitä mitään pois, vaan käyttää arvokkaan materiaalin ihan kokonaan hyödyksi. Kehruukelvottomasta villasta valmistetaan karstattua villalevyä, jota kutsutaan taimiviltiksi. Taimivilttiä voi käyttää siementen idättämiseen, jolloin viltti laitetaan mullan päälle ripoteltujen siementen päälle suojaksi – tällöin siemet itävät nopeammin. Taimiviltin voi laittaa myös kasvimaan päälle hallan suojaksi ja rikkakasveja estämään. Taimiviltistä voi irrottaa myös suikaleita villapinteleiksi hevosille ja toki askartelija keksii viltistä monenlaista askartelua! Se kehräämön villajäte, jota ei voi hyödyntää taimiviltteihin, päätyy lannoitepellettien raaka-aineeksi.

taimiviltti

Kokeile vaikka itse!

Itselleni lankojen tunnustelu on erityisen tärkeää! Onkin ollut kiva huomata, miten aktiivisesti Idän kehräämö on jaksanut reissata ja kehräämön lankoja on päässyt kokeilemaan erilaisissa tapahtumissa kesän 2023 aikana. Idän kehräämö jatkaa matkustamistaan edelleen tuoden langat asiakkaiden tunnusteltaviksi ja ihailtaviksi. Seuraavan kerran Idän kehräämön voi tavata 30.9.-1.10. Kuopion kädentaitomessuilla ja 6.-8.10. Majatalosta majataloon syysneuloosissa Nurmeksessa. Ja toki koko ajan toiminnassa on myös verkkokauppa, josta saa omat lempparilangat suoraan kotiovelle.

Anni

instagram | facebook

Jaa oma kokemuksesi

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X