sormustin - Banneri

Muistan, miten imetys tuntui aivan absurdilta ajatukselta, kun odotin esikoistamme kahdeksan vuotta sitten.  Ajatus siitä, että ihmislapsen ravinto voisi tulla minusta oli ihan hassu. Eihän kyynärpäistänikään pullahtele lihapullia! Halusin kuitenkin imettää, sillä tiesin imetyksen suuret hyödyt. Imetys oli vaikeaa ja se sattui. Muistan, miten mieheni katsoi minua, kun imetin ja itkin, ja sanoi, ettei sen noin kamalaa pitäisi olla.

En ollut saanut kätilöopistolla juurikaan opastusta imetykseen – mitä nyt saarnan siitä, miten lapsestani tulee nyt idiootti, koska en ollut ensimmäisen yön aikana imettänyt riittävästi (kukaan ei ollut kertonut, miten paljon pitäisi imettää ja toiseksi olin viettänyt suurimman osan siihen astisesta ajasta leikkaussalin pöydällä parsittavana). Toinen imetysopetus sisälsi sen, että täysin vieras kätilö iski rintavarustukseeni kuin kissa peiton alla liikkuvaan varpaaseen – yllätysisku ja terävät kynnet. Hetki oli niin hämmentävä, etten muista hänen sanoistaan mitään.

virkatut tissit

Lopulta keinot verta valuvien rintojen helpotukseen löytyi googlen avulla. Maidonkerääjät, rintakumit, Bepanthen (jumalten voide!), kaalinlehdet, niillä pääsi jo hyvin alkuun. Sitten imetys alkoi sujua ja esikoisemme oli täysimetetty. Toisen lapsemme imetys oli eheyttävä kokemus. Se sujui, tiesin jo kaalinlehtivinkit ja muut. Maitoa riitti luovutettavaksi asti, mikä oli ihanaa. Myös kolmannen lapsen imetys on sujunut hyvin. Olen nauttinut kahdenkeskisistä läheisyyden hetkistä imetyksen äärellä. Nyt kuitenkin ymmärrän, että imetys on opeteltava taito, joka ei suju välttämättä sormia napsauttamalla. Mutta yhtä tärkeää kuin haluta opetella imetystä on se, että siihen kannustetaan ja sitä opetetaan, rohkaisevasti ja lempeästi.

Kätilöystäväni kertoi opetustisseistä synnytysosastolla. Sen avulla on helpompi havainnollistaa otteita ja käsinlypsyäkin. Oi, jos minäkin olisin saanut tissihyökkäyksen sijaan lempeän opetustuokion opetustissin kera silloin esikoisen kohdalla! Kätilöystäväni kuitenkin kertoi, että synnärin tissi oli jo aika elähtänyt, keltainen tissi harmaalla nännillä. Koska Mikkelin synnytysosasto on kerrassaan ihana, ja olen saanut synnyttää siellä todella hyvässä hoidossa kaksi huippua ja eheyttävää synnytystä, ajattelin virkata heille muutamat rinnat imetyksen opettamista varten.

virkkaa tissit imetys-opetukseen

Virkkaa tissit näin

Huom!

Virkkaa opetustissi spiraalina eli siirry aina suoraan seuraavalle kerrokselle.

Päättele langan päät sitä mukaa kuin niitä tulee, sillä lopuksi päätteleminen on hankalaa.

 

Tarvitset

Pinkkiä ja vaaleaa lankaa (minulla 7 veljestä -vahvuista)

Lankaan sopivan virkkuukoukun (tässä 3,5)

Vanua

 

Virkkaa pinkillä langalla 2 kjs.

1. krs. Virkkaa ensimmäiseen kjs:aan 6 ks.

2. krs. Virkkaa jokaiseen silmukkaan ks. (6 s) Jos haluat nännistä pystymmän, pujottele tämän kerroksen silmukoiden ympäri lankaa ja kiristä.

3. krs. Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan. (12 s)

4. krs. Virkkaa *1 ks ja tee lisäys eli 2 ks yhteen silmukkaan*, toista *-*  yhteensä kuudesti (18 s)

5. krs. Virkkaa *2 ks ja tee lisäys*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (24 s)

6. krs. Virkkaa *3 ks ja tee lisäys*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (30 s)

7. krs. Virkkaa *4 ks ja tee lisäys*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (36 s) Virkkaa piilosilmukka ja päättele lanka. Jatka työtä ihon värisellä langalla.

8. krs. Virkkaa *5 ks ja tee lisäys*, toista *-*  yhteensä kuudesti (42 s)

9. krs. Virkkaa *6 ks ja tee lisäys*, toista *-*  yhteensä kuudesti (48 s)

10. krs. Virkkaa *7 ks ja tee lisäys*, toista *-*  yhteensä kuudesti (54 s)

11.- 16 krs. Virkkaa jokaiseen silmukkaan ks (54 s). Muoto alkaa pyöristyä, kun lisäyksiä ei tule enempää.

17. krs. Aloita kavennukset. Virkkaa tämän kerroksen silmukat edellisen kerroksen silmukoiden takareunaan, näin muoto taittuu selkeämmin. Virkkaa *7 ks ja kavenna yksi silmukka*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (48 s)

18. krs. Virkkaa jatkossa silmukat normaalisti silmukoiden molempien reunojen ali. Virkkaa *6 ks ja kavenna yksi silmukka*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (42 s)

19. krs. Virkkaa *5 ks ja kavenna yksi silmukka*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (36 s)

20. krs. Virkkaa *4 ks ja kavenna yksi silmukka*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (30 s)

21. krs. Virkkaa *3 ks ja kavenna yksi silmukka*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (24 s) Täytä tissi vanulla.

22. krs. Virkkaa *2 ks ja kavenna yksi silmukka*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (18 s)

23. krs. Virkkaa *1 ks ja kavenna yksi silmukka*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (12 s)

24. krs.  *Kavenna yksi silmukka*, toista *-*  yhteensä kuudesti. (6 s) Katkaise lanka ja pujottele se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

virkatut rinnat

Nämä tissit matkustavat Mikkelin keskussairaalan synnytysosastolle kiitokseksi vielä näin useiden vuosien jälkeen hyvistä synnytyksistä – toki olen heitä kiittänyt myös synnytysten jälkeen, mm. Iin kätilölle ompelin Stormtrooper-pussukan. Toivottavasti näistä on siellä imetysopetustuokioissa iloa ja hyötyä!

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X