sormustin - Banneri

*Yhteistyössä PintyPlus Finland*

Kalkkimaalit ovat olleet mattapintaisen habituksensa ansiosta tuttuja suomalaissisustuksissa jo jonkun aikaa. Suurena spraymaalien ystävänä olinkin innoissani kuullessani, että kalkkimaalia saa myös spray-muodossa. Olen sanonut useasti, että jos askarteluharrastuksen haluaa aloittaa, kannattaa aloittaa spraymaalihankinnoilla, ne kun sopivat monenlaiseen uudistamiseen ja askartelun pohjaksi. Koska kalkkisprayn kyljessä lukee ”täydellinen mille tahansa pinnalle” ajattelin lähteä testailemaan, mitä eri materiaalit sanovat kalkkimaalispraysta.

Koukut ja puikot saivat uudet säilyttimet.

Kalkkispray on vesipohjainen ja etiketin mukaan myös ympäristöystävällinen. Maali kuivuu todella nopeasti, mikä on ehdotonta plussaa. Ensimmäisenä kokeilin harmaata (ash grey) kalkkisprayta ompelemilleni säkkikangaspussukoille. Säkkikangas jotenkin kuuluu vahvasti jouluun, mutta halusin saada ei-niin-jouluiset säilytyspussukat, siksipä päätin sprayata ensimmäisenä ne. Vaaleanruskea pohja vaati pari kerrosta maalia tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Maali tuli harvakudoksisesta säkkikankaasta juuri sopivasti läpi ja nurjasta puolesta tuli kiva kontrasti harmaalle kankaalle. Väri tarttui helposti ja ehkä hieman myös tukevoitti jämäkäksi tarkoitettuakin kangasta.

Myös tarjotin sai pari kerrosta kalkkimaalia ja päälle vahasprayn.

Maalia sai päällensä seuraavaksi pari metallista purkkia sekä metallinen elähtänyt tarjotin. Näillekin riitti pari kerrosta maalia. Toki vahvalle kulutukselle joutuessaan, esimerkiksi purkin kannen alle jäävässä osassa, maali naarmuuntui helposti. Purkeista ja tarjottimesta tuli pienellä vaivalla käyttökelpoiset ja siistit. Lopuksi suihkutin pussukoihin sekä metalliastioihin PintyPlussan vahasprayta, joka antaa värille lisäsuojaa ja parantaa pysyvyyttä. Hätäisenä tyttönä toimin ennen kuin luin ohjeita. Ohjeessa siis lukee ”suihkauta ohut kerros ja hiero pehmeällä kankaalla”. Ohut kerros joo, mutta hierominen jäi väliin, jolloin vaha levittäytyi hieman epätasaisemmin ja siksi väri jäi metalliastioissa vähän epätasaiseksi. Toisaalta se ei rustiikkisessa lopputuloksessa haittaa ihan kamalasti. En muutenkaan ole ihmisenä niin justiinsa, joten tällainen sinne-päin-lopputulos on minulle ihan ok.

Tältä maalatut tavarat näyttivät ennen.


Tältä taas jälkeen.

Aikaisemmin keväällä ostin valkoisen kalkkisprayn paikallisesta Neiti Neilikan kukkakaupasta. Sillä sprayjasin kolme ikean ruskeaa kukkaruukkua. Keraaminen pinta selkeästi imi maalia enemmän ja jouduin maalaamaan ruukut todella moneen kertaan, ehkä kolmesti tai neljästi. Valkoinen spray kului minulla näihin kolmeen kukkaruukkuun aluslautasineen kokonaan, kun taas harmaata jäi kahden säkkikangaspussukan ja kolmen metalliastian jälkeen vielä jäljellekin.

Ruskea ruukku on valkoisena paljon raikkaampi.

Tykkäsin kalkkispraysta. Sen samettinen pinta on vallan suloinen ja monenlaiseen sisustukseen sopiva. Toisaalta en ehkä lähtisi kuitenkaan maalaamaan kalkkimaalilla isompia projekteja. Tuntuu, että maalaamisen jälkeen kalkkisesta pinnasta lähtee irtoväriä käsiin aika helposti. Sisustustuotteissahan se ei haittaa, mutta isommissa ja kulutukselle enemmän altistuvissa kohteissa haitta voi olla suurempi. Saatavilla on myös kalkkimaalikyniä, jotka sopivat yksityiskohtaisempaan työskentelyyn. Tähän hätään en löytänyt mitään sopivaa kohdetta kalkkimaalikynälle, joten tarpeeseen piirrustelin yhden kortin sillä. Kalkkimaalimainen pinta toistui tässäkin ja useammalla kerroksella sai peittävämmän lopputuloksen. Jos kiinnostaa, niin Kemikaalikimara testasi vuosi sitten kalkkimaaleja ja hän jaksoi ottaa myös tarkemmin selvää kalkkimaalien kemikaalipuolesta.

Kalkkimaalikynätestailuja kierrätyskartongille.

Ihanan iloista viikon jatkoa!

Anni

Kommentit (10)

Okei, enpä ollut kuullutkaan spray- ja tussiversioista. Kemikaaliyliherkkänä spray kylläkin taitaa olla nounou, mutta nuo tussit: niiden avulla ainakin minäkin voisin turvallisesti kokeilla jotain samenttisen kalkkista. 🙂 Huippu muodonmuutos noilla pussukoilla.

Tyylikästä! Kalkkimaali on ihanaa ja tykkään sen utuisuudesta. Spray-version kokeilu on ollut mielessäni jo pitkään. On varmasti kätevä. Kuinkas riittoisaa se on?

Riittoisuus riippuu varmaan vähän siitä, mille matskulle sitä laittaa. Yksi puteli meni kolmen ruukun peittävään spreijaamiseen, mutta harmaalla taas maalasin ei-niin-imeviä pintoja, joten sitä on vieläkin jäljellä, vaikka maalasin suurin piirtein saman pinta-alan. Että osaa tuota riittoisuutta nyt sitten määritellä 😀

Tulipa kivat pussukat!

Kiitti! Ne on miun suosikit myös!

Kiitos vinkistä. Kalkkimaalispray on minulle aivan uusi tuttavuus. Upeaa jälkeä olet saanut aikaan sillä 🙂

Kiitti! Sillä saa kyllä aivan erilaista pintaa kuin tavallisilla spraymaaleilla.

Tulipa kivat noista pussukoista ja tosiaan niin kuin sanoi, vähemmän jouluisia!

Jep, heti niissä on vähän särmää!

Kyllä se haju on aikamoinen, vaikka ulkona maalaisi. Tussista ei hajua lähtenyt, joten se voisikin olla sopiva kokeilla pieniin kohteisiin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X