Kasvomaski kankaasta - viimeinen oljenkorsi vai huijausta
Aika pian koronan astuttua uutisiin, tulivat erilaiset ommellut kasvomaskit käsityömaailmaan. Löytyi virkattuja hupiversioita pusuhuulilla, mutta paljon eri kaavoin ommeltuja, suosikkikuoseista tehtyjä kankaisia maskeja. Lähes kaikkia kasvomaskeihin liittyviä päivityksiä yhdisti yksi seikka – kommenteissa käytävä p*skamyrsky. On löytynyt aikamoisia kommentteja liittyen kangasmaskeja käyttävien ja niitä vastustavien älykkyyteen. Jotkut käsityöryhmät ovat päättäneet, ettei kangasmaski-keskusteluja enää käydä – se on eipäs-juupas-hommaa, joka ei tunnu päättyvän mihinkään rakentavaan. Itse luotan eniten kotona pysymiseen ja käsien pesuun. Seuraan kuitenkin mielenkiinnolla kasvomaski-keskustelua ja sen kehittymistä. Tässä blogitekstissä viittaan Ylen uutisiin, Suomen Tekstiili & Muoti -artikkeleihin sekä Työterveyslaitoksen ohjeistukseen. Pääset alkuperäisiin teksteihin Lähde-kohdista.
Kangasmaski on kasvomaski, ei hengityssuojain
Vastapuolen argumentit keskittyvät useimmiten siihen, ettei maski suojaa oikeasti koronavirukselta, se ei ole hengityssuojain, ja se on huijausta. Virallisten hengityssuojainten valmistaminen, myynti ja maahantuonti on tarkasti säädeltyä, siksi kangasmaskista ei saa käyttää termiä hengityssuojain. Kun naaman edessä on kankainen kasvomaski, voi sillä rauhoittaa omaa mieltään valheellisesti, saattaa luulla olevansa turvassa, vaikkei näin olisikaan. Maski saattaa myös kääntyä itseään vastaan – jos maskia nostaa naamalle ja pois ja takaisin naamalle, on koko homma turhaa. Kun maski laitetaan naamalle, siihen ei saisi koskea enää. Ja kun se otetaan pois, se laitetaan suoraan pesuun.
Kangasmaskeja suosivat tuovat usein esille sen, ettei ole muuta vaihtoehtoa – eikö ole parempi käyttää kangasmaskia kuin ei mitään? Jossain maailmankolkissa asunnosta poistuminen on jo kuulemma kiellettyä ilman mitään maskia, jolloin itse ommeltu kasvomaski on ainoa vaihtoehto kertakäyttöisten hengityssuojainten ollessa loppuunmyytyjä. Aasiassa maskin käyttäminen on toivottavaa erityisesti, jos on flunssan oireita. Maski ei ole vain suoja, vaan se on myös merkki muille pysyä vähän loitommalla.
Kangasmaski on viimeinen oljenkorsi
Virallisten suojien alkaessa huveta, on kangasmaskiin alettu turvautua kotihoidossa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä päätti teettää useita tuhansia kangasmaskeja, sillä kertakäyttömaskeja ei kohta enää ole jäljellä. (Lähde) Viimeisimmäksi on uutisoitu sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukeen kertovan kankaisten hengityssuojien tuottamisesta. Uutisen mukaan ”suoja ei ole sama kuin niin sanottujen kirurgisten suojainten, mutta ne auttavat edes vähän”. Kankaista maskia käytetään kerran, minkä jälkeen se joko pestään tai hävitetään. (Lähde) Kangasmaskien yleistyessä kotikäytössä, on hyvä painaa tuo mieleensä. Kankaista maskia käytetään kerran. Sitten se pestään. Kyseessä ei ole tekstiilikappale, jota voi nostaa suun eteen, sitten kaulalle ja takaisin suun eteen.
Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä kehoittaa itse tehtyjen maskien kohdalla kuitenkin kriittisyyteen. ” Tällainen kankainen este ei estä viruksia tai bakteereita pääsemään kankaasta läpi, mutta voi vähentää niiden määrää. Ennen kaikkea kangassuojat voivat kuitenkin voivat torjua, ettei omasta suusta lennä mitään vastapuolen kasvoille.” (Lähde)
Jos ompelet kasvomaskin
Erja Mäkelä muistuttaa, että kangasmaskia ei kannata tehdä mistä materiaalista tahansa. Kankaan läpi on pystyttävä hengittämään kunnolla. Jos hengitysvastus kasvaa, jaksaminen vähenee. Kankaan pitää olla myös tarpeeksi tiivis, siinä ei saa näkyä reikiä. Maski ei kannata olla myöskään liian tyköistuva, sillä sen kanssa pitää pystyä hengittämään ja olemaan. Mäkelä ehdottaa uutisessa materiaaliksi kaksinkertaista ohutta lakanakangasta, sillä se on mahdollista pestä 90 asteessa. (Lähde)
Jos haluat ommella kankaisen maskin ja jopa myydä niitä, muista ettei niitä saa kutsua suojaimiksi. Tarkempi ohjeistus maskien ompelua, myyntiä ja käyttöä varten lukee Työterveyslaitoksen sivuilla.
Jos käytät kankaista kasvomaskia
Työterveyslaitoksen Mäkelä muistuttaa vielä kangasmaskin oikeasta käytöstä. Kangasmaskia ei saa ottaa välillä pois ja laittaa laukkuun tai taskuun ja sitten takaisin. Kangasmaskia ei saa ottaa edes puhumisen ajaksi pois. Tämä siksi, että kangasmaskia riisuessa ja pukiessa suojaimen sisä- ja ulkopinta likaantuu helposti ja tartuntariski kasvaa. Kangasmaskia saa koskea vain nauhoista, joilla se kiinnitetään. Käytön jälkeen se laitetaan suoraan 90 asteen pesuun. (Lähde) On hyvä myös muistaa, että kostunut maski läpäisee mikrobeja kuivaa helpommin. (Lähde) Niin kertakäyttöisen kuin kankaisen maskin käytössä on tärkeää käyttää sitä oikein, ohjeet voit katsoa tästä ylen uutisesta.
Itse tehty kasvomaski ei suojaa koronavirukselta
Suomen tekstiili & muoti on muistuttanut siitä, ettei itse tehty maski suojaa koronavirukselta. STJM on myös varoitellut tuudittautumasta vääränlaiseen turvallisuudentunteeseen, jota kangasmaski saattaa luoda. STJM kertoo, että virallisten suojavarusteiden ompelukapasiteettia löytyy, mutta hengityssuojaimiin sopivan kuitukangasmateriaalin löytäminen on haastavampaa. (Lähde) Seuraan siis mielenkiinnolla Suomen tekstiili & muodin uutisointia aiheeseen liittyen.
Myös työterveyslaitos tuo esiin tärkeitä pointteja: Maski voi suojata muita, jos maskin käyttäjällä on virustartunta, mutta jos oikeasta hygieniasta ei pidetä huolta, kangasmaski voi olla viruksenlevittäjä. ”Väärin käytettynä itse tehty maski lisää epäpuhtauksien määrää hengitysteiden edessä.” Tärkeimmät ohjeet koronavirukselta suojautumiseksi ovat (edelleen): pysy kotona, pidä 1-2 metrin turvaväli, pese kädet vedellä ja saippualla ja käytä käsihuuhdetta. (Lähde)
Suosittelen vielä lukemaan Työterveyslaitoksen artikkelin kangasmaskeista. Siihen on hyvin tiivistetty kangasmaskien eri puolet sekä oikeat käyttöohjeet.
Anni
Lisäys 15.4.2020
THL:n pääjohtaja kehotti 14.4.2020 suomalaisia käyttämään kangasmaskeja julkisilla paikoilla. Asiantuntijoiden näkemykset kangasmaseista kuitenkin vaihtelevat THL:n sisällä. Lue uutinen täältä!
Jaa oma kokemuksesi