sormustin - Banneri

Kirjonta on ihanaa ja helppoa. Kirjontaa voi olla kuitenkin vaikea lähteä tekemään, jos ei ole koskaan sitä tehnyt. Melkein mikä tahansa kudottu kangas käy pohjaksi. Siisteintä jälkeä tulee, kun kirjoo muliinilangalla, sillä siitä voi irrottaa säikeitä, jos haluaa tehdä ohuempaa viivaa – jos kaipaat vinkkiä muliinilankojen säilytykseen, tsekkaa tämä lankojen järjestelypostaukseni. Itse tykkään kirjoa viivapiirroksia, sillä ne valmistuvat nopeasti. Päätin aloittaa Kirjontakoulu-postaussarjan, jossa annan vinkkejä kirjontaan. Esittelen tässä postauksessa kirjontapistot, joilla saa suoraa viivaa tai katkoviivaa kirjotuksi.

kirjontapistot

 

Etupisto on helpoin pisto

Etupisto on se aivan helpoin pisto. Lanka etenee kankaan alle ja päälle. Hankalinta etupistossa on saada pistojen välit pysymään säännöllisinä, mutta siihenkin harjaantuu.

etupisto

Edestakainen etupisto – ala-asteen klassikko

Edestakainen etupisto koostuu etupistoista. Ensin edetään suora linja päästä päähän etupistoilla ja sitten palataan etupistoilla takaisin täyttäen tyhjät kohdat. Opettajana tuntuu, että edestakainen etupisto on alakoulun klassikkopisto. Tätä tehdään ompelukuvissa ja pehmoissa ja muissa käsin tehtävissä ompeluissa todella usein.

edestakainen etupisto

Tikkipisto – siistein pisto

Edestakaisella etupistolla saa suoraa viivaa aikaiseksi, mutta usein takaisin päin ommellessa tulee halkoneeksi ensimmäisten etupistojen lankoja, jolloin viivasta tulee hieman epätasainen. Tikkipisto tekee oman kokemukseni mukaan kaikista siisteintä suoraa viivaa.

Tikkipisto etenee seuraavasti: Pistä piston verran langan ulostulokohdasta taaksepäin ja pistä lanka takaisin oikealle puolelle piston verran edellisestä pistosta eteenpäin. Pistorivi muodostuu saman tien ja kirjontapistot asettuvat kauniisti.

tikkipisto

Kirjontapistot haltuun

kirjontapistot

Kirjontaa voi tehdä mielestäni vailla tiukkoja sääntöjä. Kun peruspistot osaa, voi kirjoa melkein mitä vain miten vain. Näitä suoran viivan pistoja käytin paljon tässä kirjotussa taulussa, josta voit lukea tarkemmin täältä.

kirjottu taulu

 

Viivamaiset kirjontapistot on nyt opittu. Mitä haluaisit oppia seuraavaksi kirjontakoulussa?

 

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X