sormustin - Banneri

Äitiarki on vuosien saatossa muuttanut ompelemisen pikasurautus-harrastukseksi. Pikaisesti ompelen leggarit tai jonkin paidan. Useimmiten pikaisesti surauttelen paikkoja housuihin. Yksityiskohtien tekeminen on tuntunut vaikealta, vaatihan ne keskittymistä ja keskeytyksetöntä aikaa. Olen kuitenkin ollut inspiroitunut instagramissa @ariahleinstyle -tilin upeista muotiluomuksista. Olen halunnut omaksua samaa hitaan tekemisen meininkiä (tsekkaa muuten myös hitaan ompelemisen ryhmä facebookissa!), jossa ei ole tarkoitus saada nopeasti valmista, vaan miettiä yksityiskohtia ja tehdä taidokasta ja laadukasta jälkeä. En tässä elämänvaiheessa varmaan pysty hyppäämään syvään päätyyn hitaan ompelemisen kanssa, mutta pysähdyin miettimään, voisinko hidastaa tekemistäni ja tehdä laadukkaampaa ja mietitympää jälkeä. Olin kipeästi uusien pyjamahousujen tarpeessa, joten aloin hidastaa tekemistäni näiden housujen kohdalla.

Vanhat housut kaavoina uusille

Ompelin nämä pyjamahousut käyttäen kaavana vanhoja yöhousujani. Nuo flanellihousut olivat minulle aivan lempparit sen yli kymmenen vuotta, mitä ne kestivät aktiivisessa käytössä. Sain ne joululahjaksi opiskeluaikoina varmaan 15 vuotta sitten. Muistan, miten ylellisen ihanilta nuo vähän arvokkaammat pyjamahousut tuntuivat tiukalla budjetilla elävän opiskelijan elämässä. Housut alkoivat hiutua hanurista hiljalleen ja korjasinkin niitä monta kertaa. Lopulta ne repesivät niin, ettei niitä saanut enää järkevästi korjatuksi – yritin kyllä, mutta paikkakangas ja ompeleet tuntuivat jo takapuolessa ikävänä koppurana. Halusin jatkaa näiden lempihousujen elämää, joten leikkasin ne saumojen kohdilta paloiksi ja käytin paloja kaavana uusiin housuihin.

pyjamahousut ompelu

On kankaassakin muistoja. Tämä kangas on isäni Tansaniasta lahjaksi saama kangas. Kankaassa on perinteinen maasai-heimon ruutukuviointi ja tällaista kangasta näkyi erityisesti miesten päällä. Kangas on laskeutuvaa ja sileää. Juuri ihanaa yöhousuihin.

pyjamahousut hidas ompelu

Hitaampaa ompelua

Houkutus on ommellessa oikaista ja tehdä nopeampia ratkaisuja. Esimerkiksi mihin tarvitsee taskuja, kun kyseessä on pyjamahousut? Päätin kuitenkin sinnikkäästi hidastaa tekemistäni. Ensinnäkin pyrin leikkaamaan housukappaleet siten, että ruuturivit osuisivat samoihin kohtiin. Onnistuin siinä aika kivasti, vaikka olisin voinut olla tarkempi pystysuuntaisten viivojen suhteen keskietu- ja keskitakasaumojen kohdalla. Päätin ommella taskut, vaikka niitä ei välttämättä öisin tule kauheasti tarvinneeksi. On se kuitenkin kiva yksityiskohta! Piti jopa tsekata ompelun käsikirjan ohjeet taskupussin oikeaoppiselle ompelemiselle, kun ei ihan suorilta muistunut mieleen. Ja leikkasin taskukappaleetkin kahdesti, jotta sain ruutukuvioinnin menemään samaan suuntaan. Kohdistin kyllä kuviotkin leikatessa, mutta avonaisessa taskussa kuviot ei enää kohtaa niin kauniisti. Myös kuminauhakujan ompelin erissä ja siististi saumanvarat piilottaen, tein myös napinlävet kiristysnarulle, vaikka siinäkin teki mieli luistaa.

yöhousut

Otin vanhoista housuista talteen kiristysnauhan kuminauhakujaan. Lisäksi nappasin housujen takaa lapun talteen. En halunnut uusia housuja mainostaa Triumph-merkkisiksi, joten taitoin merkin kahtia ja harsin sen alareunoistaan kiinni. Let it snow -teksti ja lumihiutale on söpö lisä housuihin.

ompelumerkki ompelumerkki

Kun mieli on asettunut ottamaan oikopolkuja ja tekemään nopeita, tehokkaita ratkaisuja, vaatii tietoista päättäväisyyttä rauhoittua ja ommella ne yksityiskohdatkin tarkasti. Nyt on kuitenkin todella hyvä mieli jokaisesta huolittelusta ja mietitystä yksityiskohdasta. Hiljaa hyvä tulee ja jatkossakin pyrin rauhoittamaan ompeluprojekteja ja nauttimaan hitaasta ompelusta.

 

Anni

instagram / facebook

Kommentit (2)

Hei Anni! Olipas ihana lukea sun pohdintoja ompelun hidastamisesta myös täältä sun blogin puolelta. Mahtavaa, kuinka myös päätit toteuttaa tuota ajatusta housujesi kohdalla, etenkin, kun kankaaseen liittyy vieläpä noin upea tarina! Wau! Hienoa ja taidokasta työtä!
Juurikin niin, että muuttaa tietoisesti niitä pieniä arjen ompelukiireessä omaksuttuja tapoja pienin askelin. Loistavana esimerkkinä vaikkapa manitsemasi ”ruuturivit” eli kuviokohdistaminen! Kuviokohdistaminen vaatii enemmän aikaa kaavojen leikkuussa mutta nostaa oman ompelun laadussaan eri tasolle kuin, että sitä ei tekisi lainkaan. Jo niinkin suhteellisen simppelillä asialla saa ihan eri ”laatu-fiiliksen” omaan ompeluun, ja jälki on harkittua, ajatuksella tehtyä hidastamista. Kiitos 🙂

<3 Pienin askelin kohti laadukkaampaa ompelua :)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X