sormustin - Banneri

Perin kaveriltani rikki menneet farkut vuosia sitten. Farkut ovat olleet aivan täydelliset jalassa, jo mukavan pehmoisiksi kuluneet. Näiden farkkujen kohdalla päätin jo alun alkaen korjata näkyvästi, sashiko-kirjonnalla. Reikiä on tullut pikkuhiljaa lisää ja niitä olen sitä mukaa kirjonut. Monet ovat ihailleet farkkujeni kirjailuja luullen niiden olevan housujen alkuperäinen koriste. Onkin ollut hauska seurata yllättyneitä ilmeitä, kun olen kertonut, että näillä on korjattu reiät piiloon. Kirjomalla korjaamisesta kirjoitin viime kesänä tähän postaukseen, sillä kirjoa voi muutenkin kuin sashikolla.

sashiko boro kirjonta korjaaminen

Sashiko-kirjonta keskittyy geometrisiin kuvioihin

Kun pinterestiin kirjoittaa hakusanan ”sashiko” on hakutulosten määrä hurmaavan jättikokoinen. Itse geometrisista kuvioista tykkäävänä huokailen ja ihastelen kaikkia erilaisia sashiko-kuvioita. Sashiko on siis vanha japanilainen kirjontatyyli, jossa ommellaan etupistoilla geometrisia kuvioita. Usein etupistoja pistellään neulaan koko kankaan leveydeltä (tai ainakin todella pitkästi) ja pistot vedetään rivi kerrallaan valmiiksi. En ole sashikossa mestari, mutta eipä sitä tarvitsekaan olla. Itse lähestyn kaikkea käsityötä siitä näkökulmasta, että oma persoona saa niissä näkyä eikä ole yhtä oikeaa tapaa tehdä. Boro-tekniikka taas on japanilainen korjaamistekniikka. Boro-korjauksessa kangaspaikat ommellaan kiinni sashiko-kirjonnalla. Paikka saa siis näkyä!

sashiko boro kirjonta korjaaminen

Tue rikkinäinen kangas hyvin

Sashikolla korjatessa tulee rikkinäisen kankaan tueksi lisätä toinen kangas. Itselläni on tallessa esimerkiksi lasten rikkinäisistä farkuista talteen otettuja tilkkuja. Ne on usein ohuita ja vähän kuluneita, siispä ne ei tunnu pahasti korjatuissa housuissa. Tykkään korjata farkut siten, että paikka tulee housujen alle – sen voi kuitenkin laittaa myös päälle. Paikka tulee kiinnittää hyvin. Itse käytän hakaneuloja ja nuppineuloja kiinnittämisessä, mutta hyvin voisi käyttää myös vaikkapa ihmeteippiä paikkatilkun reunoissa. Kaksipuoleista tukikangasta en mielelläni käytä tällaisissa korjauksissa, koska en halua tukikankaan näkyvän reiästä. Tässä korjauksessa kiinnitin tilkun reunoistaan hakaneuloilla. Reiän reunat laitoin vielä nuppineuloilla paikoilleen.

sashiko boro kirjonta korjaaminen

Ideoita sashikoon saa paljon pinterestistä tai instagramista. Itse löysin kivan kuvion pinterestistä. Piirsin pois haihtuvalla tussilla reiän päälle ruudukon – se olikin haastavaa, sillä polvikohta oli jo venynyt ja vanunut. Kuvasta mallia katsomalla kävin kirjomaan polveen ensin suoria viivoja ja sitten vinoja. Näin valmistui uusin sashiko-kirjonta polveen.

sashiko boro kirjonta korjaaminen

Kuvissa näkyvä toinen polvi sai pyöreän paikkansa jo kaksi vuotta sitten. Tässä korjauksessa käyttämäni löyhäkierteisempi puuvillalanka oli jo paikoin kulunut puhki, joten ompelin kuviota uudella, tiukkakierteisemmällä langalla uudelleen. Käytin samaa tiukkakierteisempää lankaa myös uudessa korjauksessa, josko se kestäisi hieman paremmin kulutusta.

#korjauskeskiviikko -haaste on edelleen käynnissä eli keskiviikkoisin jaan korjausvinkkejä instagramissani ja rohkaisen kaikkia muitakin korjaamaan vaatteita ja antamaan vaatteille pidemmän käyttöiän. Hyppää mukaan korjaamaan vaatteita aina joka (keski)viikko!

 

Anni

instagram / facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X