sormustin - Banneri

Päätin tänä vuonna aloittaa korjauskeskiviikot. Olen ehkä yrittänyt aloittaa tätä aiemminkin, haaveillut olen ainakin jo jonkun aikaa, mutta nyt yritän taas. Tavoitteenani on korjata joku vaate tai tekstiili joka keskiviikko. Esittelen myös korjaukseni instagramissani, ideat jakoon inspiraatioksi ja korjauskynnyksen madaltamiseksi, sillä aina ei suinkaan korjaukset ole mitään huippuhienoja saati vaikeita. Tämän vuoden ensimmäisenä keskiviikkona esittelyyn lähtee vähän isompi korjaus.

purkaantunut matto

Ostettiin pari edullista mustavalkoraidallista mattoa seitsemän vuotta sitten edelliseen kotiin muuttaessamme. Laadun sijaan tuli satsattua halpaan hintaan ja se kyllä näkyy. Jotenkin jälkikäteen hävettää tällainen halpa ostos, mutta sitä suuremmalla syyllä haluan pidentää näiden mattojen ikää ja välttyä uuden ostamiselta. Loimilangat olivat purkaantuneet reilusti maton toisesta päästä ja siksi tämä matto onkin ollut varastossa useamman vuoden. Nyt otin itseäni niskasta kiinni ja korjasin maton takaisin käyttöön, eikä ollut mitenkään super-vaivalloinen juttu. Tässä siis matto-korjaus ohjeineen!

Näin korjataan päästään purkautunut matto

purkaantunut matto korjaus

Tässä matossa oli päärmeelle ommeltu pääty. Ensimmäisenä täytyy purkaa tämä päärme, jotta päästään loimilankoihin ja kuteeseen käsiksi. Tämä avaustoimenpide paljastikin heti, miksi matto oli lähtenyt purkaantumaan: loimilankoja ei oltu solmittu juuri ollenkaan päärmeen sisältä, muutama solmu löytyi mutta ei enempää. Eihän sellainen matto kestä käytössä!

Kun päärme on avattu, pura maton kudetta siihen asti, mistä alkaa ehjä maton alue. Purkaantunutta aluetta voi yrittää toki kutoa loimilangoilla entiselleen, mutta tällaisen narumallisen kuteen kohdalla kyseessä oli aika mahdoton tehtävä ja mattoa piti purkaa koko matkalta. Tämän maton kohdalla purin reilut 10 cm, että sain purkaantuneen alueen poistettua. Solmi loimilangat puretun alueen reunaan, yksi alapuolelta ja yksi yläpuolelta, umpisolmulla. Purin mattoa erissä reunasta lähtien ja solmin sitä mukaa loimilankoja, kun sain purettua. Näin tilanne pysyi hallinnassa koko ajan.

purkaantunut matto korjaus

Huolittelin maton mattokanttinauhalla. Mattokanttinauhaa löytyy käsityötarvikekaupoista ja nettikaupoista ja maksaa n. 4€/metri. Ennen kuin ompelet mattokanttinauhaa, kutista se kastelemalla se vedessä. Anna kanttinauhan kuivua hyvin. Leikkaa mattokanttinauhasta mattoa 2cm pidempi pätkä. Käännä nauhan päät sentin taitteelle ja ompele taite ompelukoneella. Sen jälkeen käännä mattokanttinauha maton pään ympäri. Jätin solmitut loimilangat mattokantin sisään, siellä ne ei haittaa eikä langat pääse purkaantumaan niin herkästi.

Kiinnitin kanttinauhan klipseillä, koska neulat eivät käänny kovin sopuisasti paksun kanttinauhan ja maton läpi. Vaihda ompelukoneeseen jämäkämpi neula, joka menee mutkitta paksujen kerrosten läpi (esim 90), laita tikin pituudeksi 4mm ja ompele suoralla ompeleella mattokanttinauha kiinni. Varmista ommellessa, että nauha kiinnittyy molemmilta puoliltaan ompeleen alle.

purkaantunut matto korjaaminen

Mattokanttinauhalla tulee siisti huolittelu mattoon. Maton reuna on myös matalampi kuin edellisen päärmeen kanssa. Meillä lemmikkiperheessä on robotti-imuri ollut ehdoton ja imuri on usein jäänyt paksuun mattopäärmeeseen kiinni. Saa nähdä, toimisiko littanampi mattokantti nyt imurinkin kanssa paremmin.

mattokanttinauha korjattu matto

Matto sai nyt reilusti käyttöikää enemmän – seuraavaksi tosin pitää korjata myös maton toinen pääty, ja toki se toinenkin samaan aikaan ostettu matto pitänee korjata pian. Maton korjauksesta tuli siisti ja mattokanttinauha toi mukavaa särmää vanhaan mattoon.

Tuletko mukaan korjauskeskiviikkoon eli haasteeseen, jossa joka (keski)viikko korjataan yksi vaate? Ainakin näin lapsiperheen äitinä tuntuu, että korjattavaa tulee enemmän kuin mitä ehdin korjata. Ainakin tämä haaste antaa vähän potkua omalle korjauspinon selätykselle. Seuraa haastetta instagramissa hashtagilla #korjauskeskiviikko

Muita korjausohjeitani löydät täältä! Tule toki tsekkaamaan myös instagramin puolelle, mitä korjausjuttuja keksinkään!

 

Anni

instagram / facebook

Kommentit (2)

Ai vitsit oonkin kaivannut tällaista blogia, missä jaetaan korjausvinkkejä. Itse olen nyt alkanut viime vuosien aikana korjaamaan vaatteita yms. Seuraavina projekteina olisi paikata yksi Name Itin haalari ompelemalla siihen polvien ja pepun kohtaan uudet ulkokankaat ja lisätä näin käyttöikää. Myös lämpöpussiin pitäisi ommella uusi vetskari.

Se on harmi, kun niin monet heittää vaatteita yms roskiin eikä viitsi korjata.

Itsestä tuntuisi tosi pahalta heittää tuo haalari roskiin, koska siinä on muutoin monessa kohdassa kangas vielä hyvässä kunnossa.

Niinpä! Pienellä vaivalla saa oikeasti takaisin vaatteet käyttöön!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X