sormustin - Banneri
makramee ohje pallosolmu

Käsityömaailmassa on menossa niin kova makrameeinnostus, että iski itseenkin makrameekärpänen. Tai siis se iski taas. Tykkään selkeälinjaisemmista makrameetöistä – viimeksi tein puoliympyrän mallisen -, joten selkeälinjaisempaa lähdin tälläkin kertaa tekemään. Pallosolmut ovat helppoja tehdä ja ne ovat pyöreässä muodossaan hyväntuulisia, muistuttaa vähän pallokuosia. Kuvasin ja kirjoitin teillekin samalla tehdessäni ohjeen sekä pallosolmuun että pallosolmu-makramee-työhön.

Makramee-pallosolmu – ohje

Leikkaa kaksi pitkää narua. Sido ne leivonpääsolmuilla keppiin tai puurenkaaseen. Tee ensin kolme kaksoistasosolmua. Kaksoistasosolmu koostuu kahdesta vaiheesta.

Vaihe 1

kaksoistasosolmu makramee

Vaihe2

kaksoistasosolmu makramee

Kun olet tehnyt kolme kaksoistasosolmua, vedä keskimmäiset tukilangat solmujen yläpuolelta lankojen välistä ympäri. Tee vielä muodostuneen pallon alle yksi kaksoistasosolmu.

pallosolmu makramee pallosolmu makramee

 

Pallosolmu-makramee-ohje

Tarvitset

Puukepin

Makrameelankaa, tässä Lankavan Minimop

 

1. Leikkaa 18 x 4m pitkä lanka. Sido jokainen lanka keskikohdastaan leivonpääsolmulla keppiin. Aloita pallosolmu-rivin tekeminen vasemmasta reunasta. Tee ensimmäisillä langoilla pallosolmu, sitten seuraavilla jne, kunnes koko rivi on valmis. Rivissä on 9 palloa.

2. Kun siirryt seuraavalle riville, jätä kaksi lankaa roikkumaan vapaana. Tee seuraavilla langoilla pallosolmu ja jatka siitä koko rivi loppuun saakka. Näin seuraavan rivin pallosolmut asettuvat lomittain edellisen kerroksen pallojen kanssa. Myös loppuun jää kaksi lankaa roikkumaan vapaana.  Rivissä on 8 palloa.

pallosolmu makrameetyö

3. Seuraava kerros aloitetaan taas vasemmasta reunasta vapaana roikkuvilla langoilla. Palloja tehdään vasemmalta oikealle, yhteensä 8 palloa. Loput langat jäävät roikkumaan vapaina. Näin työn muoto alkaa hiljalleen asettua kolmion muotoon.

4. Tämä pallokerros aloitetaan kuten kerros 2 eli kaksi lankaa jää roikkumaan vapaana. Palloja tehdään vasemmalta oikealle yhteensä 7 kappaletta. Loput langat jäävät roikkumaan vapaina.

5. Tämä pallokerros aloitetaan aivan vasemmasta reunasta. Palloja tehdään yhteensä 7 kappaletta.

Jatka samaan malliin toistaen eri kohdista alkavia kerroksia. Palloja solmitaan aina kahdella kerroksella saman verran ja näin pallojen lukumäärä vähenee joka toisella kerroksella. Jatka kerroksia, kunnes palloja on jäljellä enää yksi.

makrameetyö palloista

Hapsut

Jos haluat työhön tuuheammat hapsut, leikkaa sopivan mittaisia langanpätkiä ja sido ne leivonpääsolmuilla vinon pallosolmurivistön pallojen väliin. Leikkaa lopuksi langat tasaiseksi ja haro tai kampaa ne tasaiseksi.

hapsut makramee

 

makramee ohje seinävaate

Jos suoralinjaisemmat makrameet kiinnostavat, kurkkaa myös ohjeeni metallikehikkoon tehtyyn makrameetyöhön täältä.

 

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X