sormustin - Banneri

Aloitin elokuun puolella makrameekoulun. Tarkoituksena on solmu kerrallaan opetella makrameen alkuaskeleet, joilla päästään makrameen maailmaan. Ensimmäinen makrameekoulu eli erilaisista makramee-materiaaleista löytyy postaus täältä. Toinen makrameekoulu eli aloitussolmut taas löytyvät täältä näin. Nyt otetaan haltuun se (minusta) kaikista tärkein perussolmu, nimittäin tasosolmu ja kaksoistasosolmu. Näiden solmujen avulla saa aikaan erilaisia kuvioita, joita voi käyttää niin seinävaatteissa kuin amppeleissakin.

makrameekoulu

Tasosolmu

Tasosolmuun tarvitset reunalangat sekä keskelle tulevat tukilangat. Reunalangoilla tehdään solmu kahden tukilangan ympärille. Oikealle kääntyvä tasosolmu menee näin: Ota vasemmanpuoleisin lanka, vie se tukilankojen yli ja oikeanpuoleisen langan ali (1. kuva). Sitten jatka oikeanpuoleisella langalla tukilankojen ali ja vasemmalle muodostuneen silmukan läpi ylös (2. kuva). Kiristä reunalankoja tasaisesti sivuille päin, jotta langat kiristyvät tukilankojen ympärille tasaisesti, solmut jäävät tukilankojen sivuille.

tasosolmu makrameekoulu

Kun tällaisia tasosolmuja tekee monta peräkkäin, alkaa muodostunut nauha kääntyä spiraalin muotoon (kolmas kuva). Tasosolmua voi tehdä myös peilikuvana, jolloin spiraali kääntyy vasemmalle päin. Tällaisia spiraaleja voi käyttää esimerkiksi amppeleissa yksityiskohtina tai myös keppiin tehtävissä isommissa makramee-seinävaatteissa. Tässä seinävaatteessa näkyy spiraalia pieni kaitale keskimmäisen osan reunoilla – ohje pieneen salmiakkikuvioon kuvan vasemmassa reunassa löytyy täältä.

makramee kuvio ohje

Kaksoistasosolmu

Kaksoistasosolmu on nimensä veroinen – siinä tehdään kaksi tasosolmua peräkkäin, mutta ensin vasemmalta oikealle ja sitten oikealta vasemmalle.

Kaksoistasosolmu menee näin: Ota vasemmanpuoleisin lanka, vie se tukilankojen yli ja oikeanpuoleisen langan ali (1. kuva). Sitten jatka oikeanpuoleisella langalla tukilankojen ali ja vasemmalle muodostuneen silmukan läpi ylös (2. kuva). Kiristä reunalankoja tasaisesti sivuille päin, jotta langat kiristyvät tukilankojen ympärille tasaisesti, solmut jäävät tukilankojen sivuille. Sitten sama oikealta vasemmalle: Ota oikeanpuoleisin lanka, vie se tukilankojen yli ja vasemmanpuoleisen langan ali (3. kuva). Sitten jatka vasemmanpuoleisella langalla tukilankojen ali ja oikealle muodostuneen silmukan läpi ylös (4. kuva). Kiristä reunalankoja tasaisesti sivuille päin, jotta langat kiristyvät tukilankojen ympärille tasaisesti, solmut jäävät tukilankojen sivuille.

kaksoistasosolmu

Tässä kuvassa näkyy ylhäällä kaksoistasosolmua, joka pysyy tasaisena solmuna, ja alla tasosolmua, joka lähtee kiertämään.

tasosolmu ja kaksoistasosolmu

Kaksoistasosolmuista voi helposti tehdä myös palloja, joista taas saa hauskoja kuvioita makrameisiin. Pallosolmun sekä kaneli-makramee-koristeen ohje löytyy täältä.

kaneli makramee

Kaksoistasosolmuista voi solmuilla myös koiralle hihnan. Ohje koiran talutushihnaan löytyy täältä.

makramee talutushihna viiriäiskoira

Kaksoistasosolmulla voi tehdä myös laajempaa pintaa, kuten tässä amppelissa, johon ohje löytyy täältä.

makrameeamppeli

Käytän usein kaksoistasosolmua myös amppelin ripustuslenkin tekoon. Ohje tähän löytyy esimerkiksi täältä.

kääresolmu

Kolmas makrameekoulu oli siis tässä – seuraavaksi mennään kohosolmuihin!

Jos makrameekärpänen puraisi jo, tsekkaa kaikki makrameeohjeeni ja muut makrameeaiheiset postaukseni täältä.

Anni

facebook | instagram

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X