Makrameekoulu alkaa! Esittelyssä erilaiset materiaalit solmeiluun
Kaupallisessa yhteistyössä Ekotar Designin kanssa.
Makramee on noussut yhdeksi lempitekniikoistani viime vuosina. Asiaan on toki vaikuttanut se, että olen innostunut viherkasveista ja olen solmeillut paljon amppeleita itselleni – katso lempiamppelini ohje täältä. Olen myös tykännyt solmia seinävaatteita, niiden tekemisessä on jotain todella rentouttavaa ja maadoittavaa. Makramee sopii monenlaiselle käsityöntekijälle. Perussolmut kun ovat hallussa, niin makramee sujuu nuoremmaltakin askartelijalta. Päätin aloittaa makrameekoulu-juttusarjan, jossa neuvon kuvien kera askeleet jokaiseen perussolmuun ja niiden käyttöön. Juttusarjan aloittaa kuitenkin katsaus erilaisiin makrameemateriaaleihin – ihan mistä tahansa langasta ei kannata alkaa tehdä makrameetyötä. Sain tähän materiaalipostaukseen yhteistyökumppaniksi kajaanilaisen Ekotar Design -verkkokaupan, jossa on erittäin monipuolinen makrameelankatarjonta!
Ekotar Design on alati kasvava, Kajaanin ydinkeskustassa sijaitseva lanka- ja käsityömyymälä sekä verkkokauppa. Ekotar design on yksi tunnelmallisen Kauppapihan Puodin neljästä yrityksestä (Kauppakatu 7, Kajaani). Valikoimiin kuuluu monipuolinen valikoima makrame-, virkkaus- ja neulelankoja. Ekotar designin somea voit seurata instagramista, facebookista, tiktokista tai youtubesta.
Koodilla SORMUSTIN
saat -10% alennuksen Ekotar Designin normaalihintaisista tuotteista 29.9.2024 saakka.
Syötä alekoodi verkkokaupan tilauksen yhteydessä kassalla koodikenttään tai mainitsemalla alesta kivijalassa oston yhteydessä. Alea ei voida hyvittää jälkikäteen, eikä sitä vaihdeta rahaksi tai lahjakortiksi.
Kierteillä vai ilman?
Makrameelangaksi sopii monenlainen lanka, mutta ei kuitenkaan ihan kaikki. Makrameelangat ovat pääasiassa puuvillaa ja ne ovat hieman paksumpia lankoja. Yksikierteiset langat hapsuuntuvat herkemmin, sillä niissä on vain yksi kierre. Tässä näkyy Bobbiny-merkkinen 3mm-lanka sävyssä Iris, sekä 1,5mm-lanka sävyssä Golden Natural. Mitä ohuempi lanka on, sitä siromman lopputuloksen solmeilussa saa. Yksikierteinen lanka on helpompi saada hapsutettua auki lopuksi. Hapsuja voi kammata auki kammalla. Jos aukikammattu lanka kiertyy takaisin kierteelle, voi suoristusta vahvistaa vaikkapa hiuslakalla.
3-kierteinen lanka on tunnultaan jämäkämpi. Myös kolmikierteiset langat saa avattua hapsuiksi, mutta kierteistä muodostuneesta kiharasta voi olla hankala päästä eroon. Kolmekierteisiä lankoja löytyy hyvin monissa eri paksuuksissa. Seuraavan kuvan vasemmassa reunassa näkyy metallinhohtoinen Bobbiny Metallic Macrame Rope, joka on 3mm leveää. Tällaiset langat sopivat hyvin efektiksi ja yksityiskohdaksi makrameetöihin. Toki voisi tällaisesta langasta solmeiltu avaimenperäkin olla aika upea. Keskellä näkyy 5mm paksu Bobbiny-lanka. Värejä tässä koossa on paljon, muutama esimerkki kuvan keskellä. Erilaisia värejä käyttämällä saa mukavaa vaihtelua töihin. Oikeassa reunassa näkyy 9 mm paksu Bobbiny. Kaikista paksuimmat makrameelangat toimivat parhaiten efektinä ja yksityiskohtina, sillä esimerkiksi tuo 9mm paksu lanka on todella jämerä.
Erilaiset punoskuteet eivät purkaannu
Jos ei kaipaa hapsuja ollenkaan työhönsä, erilaiset punoskuteet ovat hyvä vaihtoehto. Nämä pitävät muotonsa hyvin ja ovat napakan tuntuisia myös solmeillessa. Alla olevassa kuvassa näkyy Lankavan 5mm paksua Paulina-punoskudetta, vaalea lanka on hieman ohuempi, 4mm paksu Pamela-punoskude.
Punoskuteita on toki lisääkin. Yksi esimerkki tästä on 9mm paksu Bobbiny Jumbo-punoskude. Tätä – kuten toki muitakin makrameelankoja – voi käyttää myös muihin käsitöihin kuten virkkaukseen.
Mikromakramee koruihin ja muihin töihin
Hauska, uusi tuttavuus on mikromakrameelangat. Mikromakramee on yksityiskohtaisesta pikkunäpertelystä tykkäävälle oiva tekniikka, mutta makrameesolmujen kannattaa olla hallussa jo ennen mikromakrameen maailmaan astumista. Mikromakrameessa lankoja voi lisätä ja jättää pois kesken työn ja langanpäät poltetaan kiinni työhön liekillä. Tämä tuo aivan uusia mahdollisuuksia makrameehen. Ekotar Designiltä löytyy mikromakrameelankoja monessa eri värissä. Näissä polyesterilangoissa on vahapinta, joka helpottaa solmujen pysymistä paikoillaan. Vaha kuitenkin tekee kädet hieman tahmaiseksi tehdessä. Se tuntuu aluksi tosi hassulta, mutta siihen tottuu. Itse korut eivät kuitenkaan tunnu enää käytössä tahmaiselta.
Makrameekoulun ensimmäinen oppitunti oli tässä! Nyt haluaisinkin kuulla, millainen ja mikä makrameelanka on sun lemppari? Entä heräsikö kysymyksiä langoista?
Makrameelankoja ja -värejä löytyy paljon paljon lisää. Niitä kannattaa katsoa Ekotar Designin-verkkokaupasta.
Koodilla SORMUSTIN saat -10% alennuksen Ekotar Designin normaalihintaisista tuotteista 29.9.2024 saakka. Syötä alekoodi verkkokaupan tilauksen yhteydessä kassalla koodikenttään tai mainitsemalla alesta kivijalassa oston yhteydessä. Alea ei voida hyvittää jälkikäteen, eikä sitä vaihdeta rahaksi tai lahjakortiksi.
Jos makrameekärpänen puri heti, tsekkaa makrameeaiheiset ohjeeni ja muut postaukset täältä. Ja toki nyt kannattaa olla kuulolla, sillä seuraava makrameekoulu tulee ihan pian!
Anni
Jaa oma kokemuksesi