sormustin - Banneri

Olen jo muutaman vuoden tehnyt kangasseurantaa omassa ompeluharrastuksessani. Saan kiksejä siitä, että seuraan sitä, kuinka paljon kulutan ja kuinka paljon ostan kangasta. Olen merkinnyt seurantaan niin plussat (ostetut kankaat) kuin miinuksetkin (ommellut kankaat). Tavoitteena on ollut aina päästä miinukselle ja nyt alkaa muutaman vuoden työ näkyä, nimittäin kangasvarastoni eivät enää tursua joka tuutista, vaan alkavat olla jo suht hillityt. Tähän asti olen tehnyt kangasseurantaa ompeluryhmissä tai oman muistivihkon sivulla. Vuodelle 2021 päätin siirtyä kuitenkin ihan paperiseen taulukkoon, ompelupäiväkirjaan, johon voi kirjata myös muitakin huomioita tehdyistä ompeluista. Ompelupäiväkirja on helppo tapa seurata omaa ompeluharrastusta, käytettyjä kaavoja ja kankaiden käyttämistä.

ompelupäiväkirja ompeluharrastukseen

Kangasseurantaa on helppo tehdä laskukaavan avulla

Ostetut metrit on helppo merkata itselle muistiin, kangasta kun ostaa pääasiassa täysleveänä. Miinukset ovatkin oma lukunsa. Kulutetun kankaan pystyy määrittämään helposti laskukaavan avulla: ’kulutetun kankaan leveys senttimetreissä’ X ’ kulutetun kankaan korkeus senttimetreissä’ / 150 cm = kankaan kulutus täysleveänä kankaana. Esimerkiksi jos ompelisin kauppakassin, jonka mitat ovat 30 x 50 cm (sis. saumanvarat), laskisin 30 cm x 50 cm x 2 / 150 cm = 20 cm. Jos kantokahvat ovat samasta kankaasta, ne tulisi laskea ompeluun myös. Näin laskien ei tule laskeneeksi miinuksiksi sitä kankaan osaa, mitä ei ole käyttänyt.

ompelupäiväkirja ompeluharrastukseen

Ompelupäiväkirja listaa käytetyt kankaat ja muut huomiot

Kun mietin, mitä haluaisin omassa ompelupäiväkirjassani olevan, päädyin seuraaviin kohtiin.

Pvm. Jotta pysyy joku tolkku seurannassa, on hyvä, että ompelutöiden valmistumispäivämäärä tai edes -kuukausi on selvillä.

Projekti on kattava termi sille, mitä ompelushommaa onkaan tekemässä. Olkoon se sitten vaate tai vaikka huonekalun verhoilu.

Kangas on merkittävä osa ompeluharrastusta. Tähän voi merkitä, mistä kangas on ostettu tai mikä kuosin nimi on. Ompelupäiväkirjan sivun sivussa olevat pisteet ovat sitä varten, että siihen voi laittaa vaikkapa tilkun kyseisestä kankaasta muistoksi.

Menekki-kohtaan voi merkitä kankaan kuluneen menekin yllä mainitulla laskukaavalla (leveys x korkeus / 150 cm).

Huomiot-kohtaan voi merkitä kankaan kaavan tai jos haluaa laittaa jotain muuta ylös ompeluprojektista, esim. jos vaikka kaavaa piti jotenkin muokata.

Kangasseuranta on lempparikohtani, nimittäin siinä tapahtuu varsinainen kangasseuranta. Itse pidän muistia ostetuista kankaista eli plussista ja kulutetuista kankaista eli miinuksista. = merkin takana sitten selviää se, onko kangasta kulunut enemmän vai vähemmän kuin mitä sitä on taloon tullut.

Itse merkitsen tähän taulukkoon myös varastooni saapuvat kankaat. Tällöin täytän vain pvm-, kangas-, menekki- ja kangasseurantakohdat eli milloin tuli kangasta, mistä, miten paljon, ja miten se vaikuttaa kangasseurantaan.

Tulosta ompelupäiväkirja pdf-muodossa TÄSTÄ!

 

ompelupäiväkirja ompeluharrastukseen

Ompelupäiväkirja hillitsee ostelumaniaa

Kun osallistuin ensimmäistä kertaa kangasseurantaan, kankaiden ostelu tuli itselle selvemmin näkyväksi. Oli pysäyttävää nähdä, että silloin tällöin ostetut metrit oikeasti täyttivät hyllyä ja pysäyttävää oli myös tajuta, että aina niitä ostettuja kankaita ei tullut ommelleeksi. Pikkuhiljaa kankaiden ostamisessa tapahtui muutos – vähemmän mielijohdeostoksia, enemmän tarveostoksia, enemmän pohdintaa ostosten takana eli ostin vain sen verran kuin oikeasti tarvitsin enkä varman päälle kaksi kertaa tarvetta enemmän. Ompelupäiväkirja siis auttaa oman kuluttamisen järkeistämisessä ja ehkä myös hillitsemisessäkin. Ompelupäiväkirja on siis mainio tapa pitää kirjaa omasta harrastuksesta mutta myös parhaimmillaan ekologinen teko.

 

Mukavia ompeluhetkiä!

 

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X