sormustin - Banneri

Joko villasukat on kaivettu talvea varten esiin? Minä olen tassutellut villasukissa jo hyvän tovin. Olen myös löytänyt talven neuleista lisää parsittavaa. Lempisukista oli taas kulunut päkiä puhki ja 20 vuotta vanhasta luottoneuleesta löytyi kulunut kyynärpää. Kun puhutaan parsimisesta, ajatellaan usein ristikkoparsintaa. Itse olen kuitenkin tykästynyt toiseen tekniikkaan neuleiden korjaamisissa: pykäpistoparsinta sopii monenkokoisille ja -muotoisille rei’ille.

pykäpistoparsinta

Kuvan on ottanut Pihla Liukkonen.

 

Pykäpistoparsinta muotoutuu reiän muotoon

Pykäpistoparsinnan idea on, että ensin pujotellaan reiän yli oikealta vasemmalle tukilanka. Sitten ommellaan pykäpistoja vasemmalta oikealle niin, että pistot kiertävät sekä edellisen kerroksen pykäpiston että tukilangan ympäri.

Tämän tekniikan etu on siinä, että kerroksien leveyttä on helppo muokata reiän koon mukaisesti. Pykäpistoilla voi käydä vaikka pyöreänkin reiän kimppuun ja edetä reunoilta keskelle – tosin tällöin ei ommella tukilankaa, vaan reiät pistellään aina vain edellisen kerroksen pykäpistojen läpi. Pykäpistoilla korjaa myös hiutuneet hihansuut.

Katso 15 sekunnin reels-video pykäpistoparsinnasta instagramistani:

 

Valitse riittävän ohut lanka

Pykäpistoparsinta on siistimpi, jos sen tekee ohuella langalla. Käsityökaupoista on usein saatavilla ohutta parsinlankaa. Jos omista varastoista löytyy juuri oikean väristä mutta liian paksua lankaa, voi langan jakaa ohuemmiksi säikeiksi ja korjata tällaisella langan säikeellä. Tässä kuvassa on korjattu neule. Kainalon reikä on korjattu langan säikeellä ja kyynärpään reikä kokonaisella langalla. Lankojen paksuusero näkyy lopputuloksessa melko selvästi.

pykäpistoparsinta neuleessa

Kortin ohjekuva on Korjaa kauniiksi -kirjasta (2020, Moreeni). Kuvan on piirtänyt Minni Sirelä.

Lisää neuleiden korjaustavoista voit lukea Korjaa kauniiksi -kirjastani, josta kirjoitan täällä. Korjausvinkkejä trikoovaatteiden (ja erityisesti polvien) korjaamiseen löydät täältä.

 

Iloa neuleiden korjaamiseen!

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X