sormustin - Banneri

Viikko sitten vietettiin koko perheen flunssaa. Flunssaan kaatui yksi toisensa jälkeen ja välillä aika tuntui aika pitkältä sisällä parannellessa. Pientä tekemistä kaikkien kaivatessa muistin, että perheen pienimmiltä puuttuu pienet pussit hammastahnoille, hammasharjoille ja rasvoille. Kaivelin kangasvärejä, maskinestettä ja kankaita ja käytiin painamaan kangasta meikkipusseja varten. Kankaanpaino on mukava ja palkitseva tekniikka lasten kanssa.

kankaanpaino maskineste

Kankaanpaino yksityiskohtaisemmin maskinesteen avulla

Kankaanpaino on aina lapsista jännittävää. Tyypillisesti käytän sabluunana kontaktimuovia. Kontaktimuovissa on kuitenkin se huono puoli, että jos kankaanpainoa ei tee tarkasti, voi väriä valua muovin alle ja lopputulos on suttuinen. Maskineste poistaa tämän haasteen.

Lapset saivat valita mieleisensä kuvat netistä omiin pussukoihinsa – toiselle Darth Vader ja toiselle Batman, jonka sisälle kirjoitin Batmanin sitaatin I never give up. Asetin tulostetut kuvat kankaan alle ja valopöydän avulla piirsin kuviot Javana-maskinesteellä. Maskineste on pienessä tuubissa. Tuubissa on kuitenkin hyvin kapea korkki, joten siitä nesteen tursottaminen oli hyvin helppoa. Sitten annettiin kuvioiden kuivua.

maskineste

Kun maskineste on kuivunut, pääsivät lapset kankaanpainohommiin. Kiinnitin kankaat maalausalustaan maalarinteipillä, jotta painaminen on helpompaa. Lapset tuputtivat väriä kuvioiden päälle. Maskinesteen kanssa siistein lopputulos tulee, jos värikerros on ohut, sillä paksumpi kerros usein saattaa lähteä rapisemaan pois liuskoittain. Darth Vaderin kimpussa ollut ei kuitenkaan malttanut olla sivelemättä paksua kerrosta kankaalle. Ja sitten taas odoteltiin kangasvärin kuivumista.

kankaanpaino lapsen kanssa tuputtamalla

Prosessia riittää useammalle kerralle

Kun kangasväri oli kuivunut, kiinnitin sen silittämällä ja sen jälkeen liotin kankaita lavuaarissa. Pienen liotuksen jälkeen maskineste lähti rapsuttelemalla irti. Ja sitten taas odoteltiin kuivumista, kunnes kankaat sai ommeltua pussukoiksi. Vaikka odottelua oli paljon, ei se haitannut, prosessia vain riitti useammalle päivälle!

maskinesteen poistaminen

Lapset pääsivät mukaan pussukoiden suunnittelu- ja valmistusprosessiin kivalla ja helpolla tavalla. Oli ihana nähdä heidän intonsa pussukoiden valmistumisprosessissa. Kun mieleiset kuvat oli pussukoissa ja he itse pääsivät tekemään kankaanpainoa, heräsi kiinnostus koko prosessia kohtaan ja siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ja voi sitä riemua, kun mieleiset pussukat valmistuivat! Maskinesteen avulla sai aikaan myös kivan, vähän viimeistellymmän tuotteen. Maskineste sopisi hyvin myös projektiin, jossa lasten piirrustukset siirtäisi kankaalle maskinesteellä ja lapset saisivat maalata päältä. Näin myös lasten oma suunnittelu olisi mukana prosessissa. Ehkä ensi kerralla siis sellaista projektia!

darth vader ja batman pussukat

Onko maskineste entuudestaan tuttu? Millaisia töitä olet maskinesteen avulla tehnyt?

 

Anni

instagram / facebook

Kommentit (2)

En ollut maskinesteestä kuullutkaan!
Meidän suosikit kankaan kuvioinnissa ovat olleet jo muutaman vuoden ajan kangasliidut. Ne sopivat kohteisiin, joita ei tarvitse pestä kovin usein (sillä vaikka niissä luvataan pesunkestävyys, mielestäni kuluvat ja haalistuvat pesuissa). Kangasliidulla jälki on mielestäni elävämpää kuin kangastusseilla.

Lasten kanssa kannattaa ehdottomasti kokeilla myös strassien liimaamista valmiisiin töihin.

Hei kiitos vinkeistä! Pitääpä kokeilla nuo liidut sekä strassit lasten kanssa!!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X