sormustin - Banneri

Taisi olla heinäkuun alku, kun tuli ensimmäiset ”takaisin kouluun” -mainokset. Uuden kouluvuoden aloituksessa kivointa onkin hankkia uusia kouluhärpäkkeitä, penaaleja ja reppuja – katso ohjeeni glitter-penaaliin täältä ja ommeltuihin kalenterin kansiin täältä. Kotoa kuitenkin löytyy jo valmiiksi kivoja ja ihan hyviä ja käyttökelpoisia kyniä. Miksi siis ostaa uusia kyniä, jos niitä löytyy jo omasta takaa? Päätimme koristella vanhoja kyniä kolmoselle menevän Een kanssa silkkimassalla. Tämä on paitsi mainiota vanhan tavaran uudistamista myös tosi kivaa askartelemista. Silkkimassa on myös hyvin kätevä ja ei-sotkeva askartelumateriaali lyhyeenkin askartelutuokioon, loppusiivoukseen ei mene juurikaan aikaa.

silkkimassa hahmot kynä tuunaus

 

Silkkimassa (silk clay) on siisti ja helppo materiaali

Viime vuosien aikana kauppojen askarteluhyllyille on tullut muovailuvahojen ja dasmassan ohelle erilaisia värikkäitä massoja. Foam clay jäi itselle vieraammaksi materiaaliksi, mutta silk clay tuli meille ensin lahjan muodossa, nyt kävin ostamassa sitä kirjakaupasta lisää. Silkkimassa on kevyttä massaa, joka kuivuu huoneilmassa. Tuntumaltaan massa on vähän kuin venyvää muovailuvahaa, hieman purkkamaista, mutta se ei jää kiinni sormiin.  Massa on todella pehmeää ja nimensä mukaisesti silkkisen tuntuista. Massa kiinnittyy helposti muihin massapaloihin mutta sitä saa kiinnitettyä helposti mm. styroxpalloihin ja puuhun. Muovaileminen on helppoa ja osat tarttuvat toisiinsa kevyesti painamalla. Tarttumapintaa voi tehdä tukevammaksi sipaisemalla siihen hieman vettä.

Massa oli helppo siivota pois, se ei jämähtänyt askartelualustaan eikä sormiin. Silk clay -massa tulee säilyttää ilmatiiviisti. Sitä varten massa myydäänkin kätevissä muovirasioissa – odotan aina muovirasioiden tyhjenemistä, koska nuo rasiat ovat aivan mainioita pikkutavaroiden kuten lego-hahmojen ja pikkupinnien säilyttämiseen.

 

Ei sateeseen tai rajuun käsittelyyn

Perheen kuopus on kokeellinen testailija, joka lipaisee ja pistää suuhun kaikenlaisia tavaroita (nykyään onneksi vähän vähemmän kuin taaperona). Kerran yksi silkkimassasta tehty leikkieläinten kakku päätyi kuopuksen suuhun ja silloin havaitsin, että silkkimassa ei kestä kosteutta kauhean hyvin. Ei se massa aivan mössöksi mennyt, mutta pinta pehmeni ja niljaantui kyllä melko nopeasti. Yhtä lailla kun vähän kuivahtaneen silkkimassan saa takaisin muovailtavaan muotoon parilla tipalla vettä, lörtsähtää myös kuivahtanut massa. Se on siis silkkimassan huono puoli, että se ei kestä vettä valmiina tuotteena. Toki massan keveys myös tekee siitä hentoista. Tai siis jos vertaa vaikkapa uunissa kovetettavaan fimomassaan, niin silkkimassa ei kestä yhtä rajua käsittelyä kuin kovetettu fimomassa. En sitten tiedä, kestäisikö silkkimassajutut paremmin, jos ne vaikkapa lakkaisi.

silkkimassa hahmot kynä tuunaus

Lue lisää helpoista fimo-massa-askarteluista täältä

Kynä-tuunaus silkkimassalla

Teimme tosiaan Een kanssa kivoja pikkujuttuja kynien päihin. Hankalin vaihe oli saada muovailtu juttu tiukasti kynän päähän. Parhaimmaksi tavaksi saada massa muotoiltua kynän päähän oli joko pyöritellä pallo, johon varovasti tehtiin kolo, jonne saatiin kynä työnnettyä. Toinen tapa oli tehdä massasta levy, joka pyöritettiin kynän päähän ja muovailu tehtiin tämän tason päälle. Varmaan tällaisia askarteluja jatkaessa selviää parhaat keinot silkkimassatyöskentelyyn. Pienen pienet yksityiskohdat, kuten suun piirtäminen, jätettiin siihen, kun massa on kuivaa.

silkkimassa hahmot kynä tuunaus

Yritin etsiä tietoa, mistä materiaalista silkkimassa on tehty, mutta tätä tietoa en löytänyt mistään – outoa. Massa on kuitenkin gluteenitonta. Massaan liittyy tukehtumisvaara, joten tätä tulee käyttää aina aikuisen valvonnassa!

 

Ovatko nämä uudenlaiset askartelumassat tuttuja? Millaisia askarteluja te olette massoista askarrelleet?

 

Anni

facebook | instagram

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X