sormustin - Banneri

Rikkinäiset polvet ovat tuttu näky lapsiperheissä. Vaatteita menee rikki aika paljon ainakin meillä, kun temuajia on useampi. Tämä näkyy niin omassa kodissa kuin koulussakin. Ympäristöopissa meillä oli kakkosten kanssa aiheena kierrätys ja vastuullisempi elämäntapa. Vaatteiden korjaaminen tuli puheeksi. Lipsautin suustani tuolloin oppilaille, että pitäisköhän meidän korjata vaatteita täällä koulussa ja suurin osa huusi JOO! Siis miksipä ei vaatteita voisi paikata ja korjata kakkostenkin kanssa! Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Katso lisää korjausohjeitani ja -ideoitani täältä.

vaatteiden korjaaminen ohje

Lapset mukaan korjaamiseen

Vaatteiden korjaamisen opettaminen lapsille on antoisaa ja tärkeää. Ensinnäkin lapset tykkäävät saada lisää käyttöikää niille omille ja mukavantuntuisille vaatteille. Toiseksi on tärkeä opettaa pienestä pitäen, että vaatteita voi ja saa korjata, jolloin vaatteiden korjaamisesta tulee normaalia arkea. Kolmanneksi lapset eivät ole niin kranttuja lopputuloksen suhteen. Siinä on hyvä opetella ja kartuttaa korjaamistaitoja hiljalleen. Näkyvät paikat ovat myös lasten mielestä kivoja. Tässä korjaustavassa jokainen sai suunnitella oman paikkansa itse.

Toteutin korjaustunnin kakkosten puolikkaan ryhmän tunnilla. Luokalla on menossa vohvelikirjontatyöt, joten sen eteneminen hoitui jo aika itsenäisesti koulunkäynnin ohjaajan ja harjoittelijan kanssa, jolloin oman työpanokseni pystyin antamaan henkilökohtaiselle auttamiselle korjaamisessa. Toisessa ryhmässä korjaajia oli kolme ja se meni oikein sujuvasti. Toisessa ryhmässä korjaajia oli jo seitsemän ja siinä alkoi olla kiireen tuntua, kun piti auttaa monia. Mutta valmista saatiin aikaan myös ja ensi viikolla jatketaan lisää.

vaatteiden korjaaminen ohje

Korjaaminen kankaalla ja etupistoilla

Korjaaminen  on helppoa, kun käyttää apuna kaksipuoleista tukikangasta ja ompelee etupistoilla. Tämä sujuu kakkosilta jo mainiosti. Lapset tykkäsivät itse suunnitelluista paikoista kovasti.

 

Tarvikkeet

Kaksipuoleista tukikangasta

Kangasta

Lankaa ja neula

 

Piirrä paperille reikää reilusti isompi kuvio. Jäljennä kuvio kaksipuoleiselle tukikankaalle. Silitä kuvio leivinpaperin läpi paikkakankaan nurjalle puolelle.

vaatteiden korjaaminen ohje

Leikkaa paikkakangas tukikankaineen päivineen, aseta reiän päälle tukikangas alaspäin ja silitä kiinni. (Tässä vaiheessa oikasin oppilaiden kanssa siten, että he leikkasivat sekä tukikankaan että paikkakankaan ensin erikseen ja sitten paikat silitettiin kerralla kiinni. Näin vältyttiin silitysraudan äärellä päivystämiseltä. Kaksivaiheinen silitys on kuitenkin siistimpi tapa tehdä.)

vaatteiden korjaaminen ohje

Ompele lopuksi paikka etupistoilla kiinni kaksinkertaisella ompelulangalla, tikkauslangalla tai kirjontalangalla. Jos neula pysyy paremmin kädessä, voi paikan ommella myös pykäpistoilla, jolloin reunat ei ala repsottaa pesunkaan jälkeen.

 

Anni

instagram / facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X