sormustin - Banneri

Virkkaus on yksi lempitekniikoistani ja erityisesti kesäisin tykkään tarttua puuvillalankoihin ja koukkuun. Virkkaus kuuluu myös työhöni erityisesti nyt, kun opetellaan ketjusilmukkaa ja kiinteää silmukkaa kakkosten kanssa ja virkkaamista spiraalin muodossa vitosten kanssa. Virkkaaminen on tekniikkana monipuolinen – simppelillä kiinteällä silmukalla voi tehdä vaikka mitä muotoja ja tuotteita. Mutta ensin täytyy oppia se kiinteä silmukka. Virkkaamista opettaessa kaipasin opetukseni tueksi GIF-muodossa olevaa ohjetta, joka voisi taululla tehdä koko ajan tuota esimerkkiä, miten silmukka menee. Ohjekuvia ja -videoita löytyy toki paljon, mutta koen giffin hyödyttävän, koska sama näkyy yhä uudelleen ja uudelleen. Kokosin ensimmäisistä virkkauksen askelista GIF-ohjeet, jotka voin laittaa seinälle pyörimään virkkaustuntien ajaksi. Haluan julkaista nämä samat ohjeet teillekin, jotta perussilmukoiden opiskelu olisi mahdollisimman helppoa muillekin aloittelijoille!

virkkaus

Virkkaus alkaa aloitussilmukasta ja hyvistä välineistä

Tärkeintä virkkaamisen opettelussa on hyvät välineet. Olen todennut, että ohuempi ontelokude sekä nro 5 koukku on toimiva yhdistelmä. Tässä kuitenkin täytyy ottaa yksilöllinen vaihtelu huomioon. Pientä näpräämistä osaava pärjää ehkä paremmin pienemmällä 3,5 koukulla ja villalangalla, toinen taas saattaa tarvita paksumman trikookuteen ja koukun nro 8. Tärkeintä on, että virkattava lanka ja koukun koko istuu mukavasti omaan käteen, jotta opetteleminen on mahdollisimman mutkatonta.

En ole tarkka virkkausasennosta, se tuppaa muotoutumaan ajan kanssa yksilölliseksi. Pyrin kuitenkin opettamaan lapsille tämän työasennon: etusormi pysyy antennina pystyssä, antenni säätelee langan kireyttä. Lanka jatkaa matkaa pikkurillin ja nimettömän sisään. Peukalo ja keskisormi pitää virkkaustyöstä kiinni, koska jos työstä ei pidä kiinni, työ vain pyörii koukulla. Oikean käden asento riippuu ainakin minulla käytettävän langan paksuudesta – paksummat kuteet on helpompi virkata, kun kädellä ottaa koukun päältä, ohuemmat langat soljuvat taas paremmin, kun ottaa koukun alta koukusta kiinni.

virkkaus ote

Ja sitten tarvitaan aloitussilmukka! Muista, että aloitussilmukkaa saa kiristettyä vetämällä langasta.

aloitussolmu

Ketjusilmukka

En opeta koulussa ollenkaan sormivirkkausta, sillä siitä on vaikea opetella eroon (ja lisäksi sitä on tehty useimmissa eskareissa jo). Kun ykkösellä opetellaan ketjusilmukka koukulla, kakkosella on sitten helpompi tarttua koukkuun ja opetella kiinteä silmukka, kun koukku on jo tuttu työväline.

Ketjusilmukkaan on hyvä keksiä tarina, meillä on puhuttu koukku-pupusta, joka kurkkaa pesäkolosta, toteaa, että on niin kylmä, että pitää kietaista kaulahuivi kaulaan ja menee takaisin pesäkoloon. Hyvä muistutus on myös, että pupu katsoo napaan – eli koukku on kohti omaa napaa, alaspäin, nimittäin muutoin koukku pyörii lapsen kädessä kuin väkkärä eikä langankierrot pysy kyydissä.

Ketjusilmukka

Kiinteä silmukka

Kun päästään opettelemaan kiinteä silmukka, alkaa virkkaamisen mahdollisuudet avautua. Kun mantra ”silmukan ali, langankierto ja veto, langankierto ja kahdesta läpi” tulee tutuksi, alkaa langasta muodostua ehyttä pintaa.

 

kiinteä silmukka

 

Miten sinä olet opettanut virkkaamisen saloihin? Mitkä vinkit ja ohjeet sinä olet kokenut ehdottomiksi virkkausta opettaessa?

 

Jos virkkaus alkaa jo sujua, tsekkaa nämä virkkausohjeeni:

Purkinkorkkeihin virkattu pala-pannunalunen (sopii niille, jotka osaavat kiinteän silmukan ja osaavat myös lisätä silmukoita)

Virkattu pesusieni (sopii isommille oppilaille, pienet kauneusvirheet eivät haittaa yhtään)

Sateenkaari-matto (sopii sellaiselle, joka osaa jo pylvään)

Pupu-helistin ja panda-helistin (sopii sellaiselle, joka pärjää jo ohuemman langan kanssa)

Virkattu banaani (pitää osata kiinteän silmukan lisäksi lisäykset, kavennukset sekä kerrosten lasku)

 

Anni

instagram / facebook

Kommentit (2)

Hei, kommentoin näin vanhaan kirjoitukseen kiittääkseni. Kotona itkevä ja turhautunut ekaluokkalainen muuttui iloiseksi virkkaajaksi. Vasenkätiselle ei oikein ohjeet avautuneet ja netin videot olivat liian nopeita. Käänsin kuvasi peilikuvaksi ja hidastin animaatiota ja päästiin vihdoin kärrylle. Eli kiitos, kiitos, kiitos!

Voi miten ihanaa ja liikuttavaa! Kiitos palautteesta <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X