Minun tarinani 08.02.2022 Päivitetty 22.08.2022

Mustasukkainen kumppani ajoi Julian itsetuhoisuuden partaalle – ensikoti auttoi nuorta äitiä: ”Enää en häpeä kokemuksiani”

Ensikoti auttoi Juliaa pääsemään jaloilleen vaikean parisuhteen jälkeen. Kumppaninsa törkeimmän teon hän sai onneksi selville vasta myöhemmin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kahden minuutin keskustelu, ja se oli siinä. Vastarakastuneet Julia, 19, ja Tatu, 20, halusivat lapsia.

Julia oli juuri valmistunut ammattikoulusta ja saanut jatkosopimuksen harjoittelupaikastaan. Heinäkuussa 2012, vain kuukausi keskustelun jälkeen, vauva ilmoitti tulostaan.

Onni kuitenkin loppui lyhyeen.

Elokuussa Tatu luki Julian keskusteluhistorian läpi ja suuttui tälle, koska tämä oli 15-vuotiaana flirttaillut toisen pojan kanssa.

Tatu pahastui myös kohteliaasta työsähköpostista, jonka Julia oli lähettänyt miespuoliselle asiakkaalle. Varmuuden vuoksi Tatu soitteli kaikki Julian miespuoliset tuttavat läpi ja kielsi heitä olemasta enää Juliaan yhteydessä.

Marraskuussa pari muutti yhteiseen asuntoon. Pian Julia huomasi makselevansa vuokraa ja vakuutuksia yksin.

Joulukuussa Tatu oli vakuuttunut siitä, että Julia petti häntä roskakatoksessa naapurin kanssa. Tuona päivänä piha oli ollut liukas, ja roskien viennissä oli kestänyt muutama minuutti tavallista kauemmin.

Lue myös: Kun Riikka hoiti yksin vauvat ja Lasse paineli peltotöihin, kaksosten tuoreet vanhemmat ajautuivat parisuhdekriisiin – näin he selvisivät

Tatu seurasi Juliaa jopa lenkille.

Koska salarakkaita saattoi väijyä muuallakin kuin sekajätelaatikolla, Tatu alkoi seurata Juliaa lenkille. Hän kaarteli Julian perässä vähän matkan päässä, ja joka kerta, kun Julia häneltä asiasta kysyi, hän kiisti seuranneensa tätä yhtikäs minnekään.

Kohta Julia ei saanut lähteä yksin edes terveyskeskukseen tai ruokakauppaan.

Tammikuussa 2013, kun Julia oli seitsemännellä kuulla raskaana, hänen teki mieli viillellä itseään.

Neuvola kertoi ensikodista

Aika on tuonut perspektiiviä asioiden tarkasteluun. Jotkin omistakin päätöksistä tuntuvat jälkikäteen tarkasteltuna Juliasta omituisilta. Kuten se, että hän suostui Tatun kosintaan.

– Olin niin nuori ja minua pelotti, että jäisin vauvan kanssa yksin. En halunnut rikkoa perhettämme ennen kuin se oli perustettukaan, nyt 29-vuotias Julia muistelee.

Julia haki apua itsetuhoiseen ajatteluunsa heti. Siitä huolimatta hänellä oli edelleen valtava ongelma ratkottavanaan.

– Neuvolassa uskalsin lopulta kertoa, että parisuhteeni on aivan karmea. Koin kuitenkin, etten pärjäisi vauvan kanssa yksin.

Neuvolassa Julialle kerrottiin ensikodista. Yhdessä hoitajien kanssa Julia laati ennakollisen lastensuojeluilmoituksen syntymättömästä lapsestaan.

Sisimmässään Julia yhä elätteli toivoa, että suhde Tatun kanssa saataisiin vielä toimimaan. Hakemus ensikotiin oli kuitenkin lohduttava varatoimenpide.

Kahta viikkoa ennen synnytystä Julialle selvisi, että Tatu itse oli pettänyt häntä koko raskauden ajan.

”Tein itsekin väärin, kun luin hänen viestejään”

–  Muistan, miten tunsin kasvoillani kuuman välähdyksen. En voinut uskoa sitä todeksi.

Julialla ei ollut omaa tietokonetta, mutta hän oli saanut Tatulta luvan lainata tämän laitetta töiden hakemiseen. Työnantaja oli irtisanonut Julian koeajan viimeisenä päivänä. Julia oli ollut paljon sairauslomalla alkuraskautensa aikana.

Eräänä aamuna Tatu oli lähtenyt töihin, mutta hän oli unohtanut sähköpostinsa auki.

Petos tuntui Juliasta käsittämättömältä.

Postilaatikossa päällimmäisenä keikkui nettideittailupalvelun ilmoitus, jossa luki, että Tatu oli saanut joltain naiselta uuden viestin.

Julia klikkasi Tatun profiilin auki. Hetken tongittuaan hän huomasi, että Tatu oli jutellut lukuisten eri naisten kanssa siitä lähtien, kun Julia oli tullut raskaaksi.

– Tein itsekin väärin, kun luin hänen viestejään, mutta en siinä tilanteessa voinut muutakaan.

Tatun omituiset katoamiset, jotka vaihtelivat muutamasta tunnista jopa pariin vuorokauteen, saivat mahdollisen selityksen.

– En tiedä varmuudella, pettikö hän minua silloin fyysisesti. Mutta jos hän petti, uskon hänen tehneen sen tuollaisina hetkinä.

Synnytykseen oli enää pari viikkoa aikaa. Julia päätti, ettei hän käsittelisi asiaa Tatun kanssa vielä vaan keräisi voimiaan tulevaan koitokseen.

Lue myös: Marin, 40, ja tyttären vauvoilla ikäeroa 11 kk – ”Ei tarvitse ehkä enää tehdä lisää, kun tyttäreni vauva saapuu maailmaan”

Löytöretki rytmiin

Vauva syntyi huhtikuussa 2013. Pienokainen itki paljon. Julia hoiti lasta käytännössä yksin, eikä ehtinyt kunnolla nukkumaan tai syömään.

Parin kuukauden kuluttua Julia ilmoitti Tatulle, että hän tietää tämän touhuista ja että hän haluaa erota tästä.

– Tatu kielsi kaiken, ja päinvastoin hän syytti minua pettämisestä. Hän on vielä tänä päivänäkin sitä mieltä, että minä olin suhteemme pettäjäosapuoli.

Kun vauva oli kolmen kuukauden ikäinen, Julia ja vauva muuttivat ensikotiin.

– Minua jännitti, koska luulin, että se olisi sellaista laitostouhua. Kuitenkin jo ovella luuloni osoittautui vääräksi. Ohjaajat toivottivat minut heti tervetulleeksi ja olivat todella mukavia.

Ensikodissa Julia oppi päivä- ja ruokailurytmin, jota hän noudattaa edelleen.

Päivät ensikodissa toivat elämään vakautta, joka oli ennen Julialta puuttunut. Hän oppi ruokailemaan ja nukkumaan järkevässä rytmissä, ja niin vauvankin päivärytmi muuttui paljon paremmaksi.

He heräsivät seitsemältä. Yhdeksältä kokoonnuttiin muiden asukkaiden kanssa aamupiiriin. Aamupäivisin siivottiin ja laitettiin ruokaa, ja lounaan jälkeen mentiin ulkoilemaan. Iltapäivisin kaikilla oli vapaa-aikaa.

– Se oli tosi mukavaa. Keskiviikkoisin pidettiin lisäksi vauvamuskaria, mikä oli aina koko viikon kohokohta, Julia hymyilee.

Julia saavutti elämäänsä paitsi vakaan rytmin, hän myös oppi kommunikoimaan paremmin vauvansa kanssa.

– Alussa minusta tuntui hölmöltä jutella ja leperrellä vauvalle. Ensikodissa minua kuitenkin rohkaistiin siinä. Kohta jo opinkin selostamaan, että nyt harjaan hiukset, menen vessaan tai laitan jauhelihan pannulle.

Teoista törkein

Tatu tuli ensikotiin pakollisten tapaamisten ajaksi. Muuten hän ei siellä vieraillut.

Kahden ensikodissa vietetyn kuukauden jälkeen tuoreet vanhemmat päättivät, että he yrittäisivät vielä kerran uudestaan. Yhteinen arki vauvan kanssa ei tuntunut ajatuksena kummastakaan mahdottomalta.

Kokeilu jäi kuitenkin lyhyeksi. Marraskuussa, kun asumista ensikodissa oli takana yhteensä viisi kuukautta ja oli aika lähteä, Julia ja vauva muuttivat kaksin uuteen asuntoon.

Pari viikkoa muuton jälkeen Julia sai puhelun. Soittaja oli eräs ensikodista tuttu äiti.

– Hän kertoi, että Tatu oli pettänyt minua kerran ensikodissa vieraillessaan. Ei tosin hänen kanssaan, mutta asia painoi häntä niin, ettei hän voinut olla kertomatta.

Tatu satutti Juliaa niin monta kertaa, että oli parasta olla yrittämättä enää.

Kun Julia oli tullut syksyllä kipeäksi, Tatu oli tullut huolehtimaan vauvasta. Tatu oli odottanut, että Julia nukahtaisi. Sen jälkeen Tatu oli hiipinyt vauva mukanaan toisen käytävän varrella sijaitsevaan huoneeseen, jossa asui viimeisillään raskaana oleva nainen.

Tatu oli harrastanut seksiä naisen kanssa. Julian ja Tatun yhteinen lapsi oli ollut samassa huoneessa.

Tämä kaikki oli tapahtunut syyskuussa, jolloin Julia ja Tatu olivat päättäneet, että he yrittäisivät pelastaa suhteensa vielä kerran.

Lue myös: Kannattaako lasten vuoksi pysyä yhdessä? Kaksi asiantuntijaa kertoo mielipiteensä: ”Kaikissa suvuissa ei erota”

Se oli viimeinen niitti. Julia ei enää koskaan yrittänyt rakentaa uudelleen suhdetta Tatuun.

– Onneksi sain kuulla siitä vasta jälkikäteen. Jos olisin tiennyt silloin, olisin varmasti nostanut hirveän metelin.

Ei huolta huomisesta

Nykyisin Julia on 29-vuotias. Hänellä on kaksi lasta, mutta kuopuksella on eri isä.

Ensikoti ei ole perheen historiassa mikään vaiettu ajanjakso.

– Olen kertonut lapsilleni, että olin nuori, erosimme ja tarvitsin apua vauvan hoitamisessa. Olemme katsoneet kuvia tuolta ajalta ja käyneet ensikodin pihallakin katselemassa, miltä siellä näyttää.

– Lapset ovat opettaneet minua elämään päivän kerrallaan, Julia kertoo.

Nyt Julia unelmoi vakituisesta työpaikasta ja omistusasunnosta, jossa olisi enemmän neliöitä kuin nykyisessä kodissa.

Lapset puolestaan haaveilevat lemmikistä. Sen Julia on heille myös luvannut – heti, kun he muuttavat isompaan kotiin.

Julia on hyväksynyt tapahtumat osaksi elämäntarinaansa. Vielä pari vuotta sitten tilanne oli toinen.

– Enää en häpeä itseäni tai elämääni, enkä pelkää omien mielipiteideni ääneen lausumista. Kokemukseni ovat vahvistaneet minua.

Julia esiintyy artikkelissa peitenimellä suojellakseen lastensa yksityisyyttä, mutta hänen oikea henkilöllisyytensä on Kaksplussan tiedossa. Myös Tatun nimi on muutettu.

Lue myös: Miia syötti kaksosia upouudessa asunnossa, kun hänen miehensä kaksoiselämä paljastui: ”Lapseni antoivat syyn nousta aamuisin”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X