Karoliina Pentikäisen, 36, matka tunnetuksi äidiksi alkoi musertavin huolin: ”Eniten ahdisti, että vauva oli kunnossa, mutta istukkani ei”
Vielä 2010-luvun alussa julkisuudessa ei tunnettu Karoliina Pentikäistä. Silloin Karoliina, tyttönimeltään Sallinen, työskenteli äidinkielenopettajana, haaveili kirjailijanurasta – ja ennen kaikkea äitiydestä.
Voiko äiti tehdä töitä vanhempainvapaalla? Onko ok jättää alle kuukauden ikäiset kaksosvauvat hoitoon ja mennä puolison kanssa yöksi hotelliin? Entä voiko viisihenkisessä perheessä kertyä jopa neljä koneellista pyykkiä päivässä?
Kun vaikuttaja Karoliina Pentikäinen, 36, on julkaissut postauksen blogissaan tai Instagram-tilillään, näistä ja monista muista kysymyksistä on kohistu iltapäivälehtiä myöten.
Opettajan töitä tehnyt Karoliina tuli raskaaksi 25-vuotiaana, kaveriporukkansa ensimmäisenä. Se oli pelottavaa aikaa: alkuraskauden tiputtelu ei loppunutkaan, vaan verenvuoto jatkui koko raskauden ajan.
Vuodon syy oli huonosti kiinnittynyt istukka, eivätkä lääkärit uskaltaneet lupailla liikoja – vauva saattaisi selvitä tai sitten ei. Raskausaika kului enimmäkseen sairauslomalla.
– Minulle oli vaikea tieto, että ”vika” oli istukassa eikä vauvassa. Olen aina ajatellut keskenmenon syyksi sen, että vauva ei ole valmis maailmaan. Nyt eniten ahdisti se, että vauva oli kunnossa, mutta minun istukkani ei.
Nuoruudessa sairastetun aivokalvontulehduksen laukaisema migreeni yhdistettynä hyperemeesiin, voimakkaaseen raskauspahoinvointiin, vei Karoliinan monta kertaa kipulääketiputukseen sairaalaan.
Rankan raskauden jälkeen synnytys oli onneksi helppo ja nopea. Tyttövauva syntyi joulukuussa 2010 täysiaikaisena, mutta huonosti toimineen istukan vuoksi painaen vain 2,5 kiloa.
Kateutta lapsettomia kavereita kohtaan
Vauvan refluksi ja koliikki, kivulias imetys, talven pimeys. Esikoisen vauva-aika on jäänyt Karoliinan mieleen rankkana.
– Välillä olin kateellinen lapsettomille kavereilleni. Vaikka halusin äidiksi, aluksi tuntui, että jään jostain paitsi, kun olen vain vauvan kanssa kotona. Vaaleanpunaisessa vauvakuplassa oleminen on aina tuntunut minulle vieraalta.
2010-luvun alussa Suomen blogikulttuuri oli vasta heräämässä. Vuoden 2011 kevättalvella Karoliina ehdotti, että alkaisi kirjoittaa blogia Kaksplussan nettisivuille, jonka blogialusta oli vielä kehitteillä.
Blogi perustettiin, ja Karoliina postasi suunnilleen kerran viikossa elämästään pienen vauvan äitinä.
– Halusin vain kirjoittaa. Ei minua kiinnostanut, seurataanko blogiani vai ei.
Kun Kolmistaan-blogilla oli jo paljon lukijoita, Karoliina erosi. Ainoa lapsi oli viiden vanha.
”Olet huono äiti, kun et ajattele lapsesi parasta!”
Karoliina ei avannut syitä isästä eroamiseen, mutta lukijat tekivät omia olettamuksiaan. Tuntemattomien mielipiteet ryöpsähtivät Karoliinan kasvoille.
– Ero oli vaikea, ja kommentit satuttivat.
Pian eron jälkeen Karoliina tapasi Aten. Ammattijääkiekkoa pelannut Atte muutti Saksaan kahden viikon päästä tapaamisesta.
Pariskunta vieraili toistensa luona, ja välillä myös esikoinen oli mukana Saksassa. Etäsuhde toimi hyvin.
Sekä Karoliinalle että Atelle oli alusta asti selvää, että yhteinen lapsi olisi tervetullut. Ensin he halusivat kuitenkin antaa Karoliinan esikoiselle tilaa ja aikaa tutustua Atteen.
– Olimme joka tapauksessa valmistautuneet siihen, että en voi endometrioosin takia enää saada lapsia.
Diagnoosi: lisärinnat
Kun Karoliina ja Atte alkoivat yrittää lasta, yritys venyi lopulta puoleentoista vuoteen. Onni oli suuri, kun raskaustesti vihdoin näytti positiivista ja varhaisultrassa kuului vahva syke.
Järkytys oli melkoinen, kun raskausviikolla 10 sykkeitä olikin kaksi.
– Kaikki kyselivät, jännittääkö meitä, millaista kaksosarjesta tulee. Emme stressanneet sitä lainkaan. Enemmänkin odotimme jännityksellä uudenlaista arkea monikkoperheenä.
Ensimmäisestä raskaudesta tuttu hyperemeesi palasi, mutta tällä kertaa Karoliina sai siihen lääkettä. Muuten raskaus sujui hyvin.
Kaksostytöt syntyivät lokakuussa 2019. Karoliina halusi onnistua imetyksessä, ja pettymys oli kova, kun se olikin yhtä kivuliasta kuin esikoisen kanssa.
Tällä kertaa kivulle vihdoin löytyi syy.
– Minulla on lisärinnat, joista maito ei pääse tiehyitä pitkin ulos, vaan pakkautuu.
Diagnoosi oli Karoliinalle valtava helpotus, ja imetys vaihtui pulloruokintaan. Esikoisen vauva-aikaan verrattuna kaksoset olivat suhteellisen helppoja, vaikka kaikki piti tehdä kahteen kertaan.
– Minua helpotti, kun tiesin, ettei vauva-aika kestä ikuisesti.
Naurettava pyykkikohu
Neljä ja puoli miljoonaa blogivierailua vuodessa ja keskimäärin kolme postausta viikossa.
Bloggaaminen on tällä hetkellä Karoliinan päätyö. Esikoinen on 11- ja kaksoset puolitoistavuotiaita, ja blogin aiheet pyörivät edelleen pääsääntöisesti äitiyden ympärillä.
Päätyökseen bloggaavia on enenevissä määrin. Karoliina tietää, että jotkut eivät pidä bloggaajien työtä oikeana työnä.
– Itsekin häpesin pitkään käyttää itsestäni bloggaaja-termiä. Kerroin mieluummin olevani opettaja, joka kirjoittaa esimerkiksi kolumneja.
Karoliinan keskustelua herättävät postaukset syntyvät halusta herätellä ihmisiä; Karoliinaa ärsyttää, että monesta asiasta ajatellaan niin yksioikoisesti.
”Aten mielestä olen niin intohimoinen, etten voi puhua neutraalisti edes juustosta.”
– Harva asia on minulle ihan sama. Aten mielestä olen niin intohimoinen, etten voi puhua neutraalisti edes juustosta.
Karoliina haluaa edistää ajatusmallia, jonka mukaan ei ole vain yhtä tapaa olla äiti. Äiti voi tehdä töitä äitiyslomalla yhtä lailla kuin olla monta vuotta kotona lasten kanssa.
– Viime vuosina olen halunnut vaikuttaa erityisesti siihen, etteivät ihmiset olisi niin armottomia itselleen. Voi olla yhtä aikaa onnellinen lapsistaan ja väsynyt lapsiarkeen.
Kun Karoliina ja Atte jättivät alle kuukauden ikäiset kaksosensa hoitoon isovanhemmille ja lähtivät kahdestaan yöksi hotelliin, nousi äläkkä.
Asiaa kommentoivat lehdissä asiantuntijat lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosta myöten.
Karoliina on puhunut julkisuudessa paljon siitä, miten tärkeänä hän pitää parisuhteen hoitamista ja oman yöunen vaalimista myös vauva-aikana.
Hänen mielestään kaikkein naurettavin kohu syntyi, kun Karoliina kertoi blogissaan pesevänsä kolmesta neljään koneellista pyykkiä päivässä.
– Inboxini meni tukkoon viesteistä, joissa ihmiset vaativat tietää, miten lajittelen pyykit, Karoliina naurahtaa.
Olisitko ylpeä kommenteistasi?
Äidinkielen opettajan töitä tehdessään Karoliina neuvoi oppilaitaan seuraavasti: Jos jokainen some-kommenttisi painettaisiin kirjaan ja lukisit sen vanhana, olisitko ylpeä itsestäsi?
Normaalisti Karoliina saa viestejä yksityisesti 200–300 vuorokaudessa ja kohauttavimmista postauksista moninkertaisen määrän. Viesti voi olla pelkkä emoji tai perusteellinen kirje.
Kaikille henkilökohtaisesti vastaaminen olisi mahdotonta, ja esimerkiksi pyykkikohusta Karoliina päätyi kirjoittamaan yleisen vastineen. Sekään ei tuntunut tyydyttävän lukijoita.
– Ei auttanut, vaikka selitin, miten paljon meillä kertyy hikisiä urheiluvaatteita ja pukluisia vauvanvaatteita.
Jotkut avautuvat viesteissä herkistä asioista ja kirjoittavat pitkiä tarinoita. Silloin Karoliina tuntee harteillaan vaikuttajan vastuun taakan.
– Jos itse lähettäisin viestin tai kommentoisin, tuntuisi kieltämättä pahalta, jos en saisi vastausta.
”Taistelu, joka oli kaiken myllyn arvoista”
Nykyään Karoliina miettii itsekin tarkemmin, mistä kirjoittaa. Aiheen pitää olla sen verran tärkeä, että on valmis ottamaan kuraa niskaan.
– Itselleni kannanottaminen on luontaista myös live-elämässä. Olen kuitenkin miettinyt, veisinkö blogiani pinnallisempaan suuntaan. Kipeästä aiheesta kirjoitan vasta sen jälkeen, kun olen ensin käsitellyt sen itse.
”Jos sain yhdenkin tajuamaan, ettei korona ole pikkujuttu, olen onnellinen.”
Toisaalta Karoliina tuntee itsensä onnekkaaksi, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa tärkeisiin asioihin. Kun hänen 59-vuotias isänsä oli kuolla koronaan, hän kirjoitti tunteikkaan postauksen, jonka toivoi herättelevän ihmisiä koronan vaarallisuudesta.
– Jos sain postauksellani yhdenkin ihmisen tajuamaan, ettei korona ole mikään pikkujuttu, olen onnellinen.
Samasta syystä Karoliina koki velvollisuudekseen puuttua, kun Maria Nordin rohkaisi talvella blogissaan ihmisiä vastustamaan kansallisia koronasuosituksia.
Suorasanaisessa postauksessaan Karoliina arvosteli myös Mungolife-blogin Anna Pastakia, joka oli lentänyt perheineen lomailemaan Dubaihin. Matkan aikaan Suomen ulkoministeriö suositteli välttämään tarpeetonta matkustamista.
– Vaikuttajalla on vastuu. Vaikuttaja ei voi olla vaikuttaja vain silloin, kun itse sitä haluaa tai saa siitä rahaa kaupallisten kampanjoiden muodossa, Karoliina sanoo.
– Korona oli ehdottomasti taistelu, jonka halusin käydä ja joka oli kaiken sen myllyn arvoista. Siinä oli kyse ihmishengistä.
Jaa oma kokemuksesi