Kemikaalit ja riskit – mikä on mielestäsi ylireagointia?

Tuoreessa KaksPlus-lehdessä on artikkeli kemikaaleista. Miten terveyden kannalta riskaabeleille kemikaaleille altistusta voisi arjen keskellä kohtuullistaa? Mikä on ylireagointia? Kerro oma mielipiteesi!
 
Fyysikko
Vältä:

Valmis/roskaruoat
Kosmetiikka
Kaukaa euroopan ulkopuolelta tuodut vihannekset/hedelmät
Tupakka/alkoholi

Suosi:

Kotiruokaa
Luomua
Lähialueilta tuodut vihamnekset/hedelmät
Hanavettä (tunnetuin turvallinen kemikaali)
 
"Elaine_Gottshall
Alkuperäinen kirjoittaja yliherkkyyttä ei ole;30096037:
http://yle.fi/uutiset/eu-komissio_kieltaa_mehilaisille_vaarallisen_myrkyn_kayton/6612256

Mikä mahtaa olla artikkelin motiivi?
Ovatko valvontaviranomaiset täysin jonku tuottajan talutettavissa? Hunajakin täytyy ostaa luomuna, ettei sairastuisi - mut niin harva arvaa, kuinka paljon myrkkyjä sallitaan... Jäämiä aina jää, mutta asiaksa ei saa sitä tietoa mistään. Ylireagoinnista on siis turha puhua missään. Katsos:
Crohn ja Colitis ry - CCAFIN - Tulosta sivu
 
"Elaine_G"
Hunajaa käytetään Elaine Gottshallin kehittämässä ruokavaiossa, mutta siihen aikaan, kun hän sen kehitti, hunaja ei ollut vielä myrkyllistä. Siksi kaikki eivät saa siitä apua nykyään. Luomusallitut lisäaineet ovat puolestaan hyvin haitallisia sairaille.

Luomujäämiä kai joku valvoo, muita ei kai enää ollenkaan?
 
"Elaine*G"
[QUOTE="Elaine_G";30096112]Hunajaa käytetään Elaine Gottshallin kehittämässä ruokavaiossa, mutta siihen aikaan, kun hän sen kehitti, hunaja ei ollut vielä myrkyllistä. Siksi kaikki eivät saa siitä apua nykyään. Luomusallitut lisäaineet ovat puolestaan hyvin haitallisia sairaille.

Luomujäämiä kai joku valvoo, muita ei kai enää ollenkaan?[/QUOTE]

Crohn ja Colitis ry - CCAFIN - SCD Suomessa

Entisenä mehiläisenhoitajana tiedän, mistä puhun. Tässä etsijöille aiheesta lisää:
Crohn ja Colitis ry - CCAFIN - SCD Suomessa
 
"Elaine_G"
Vehnää on muunneltu noihin aikoihin ja suuremman sitkon ansiosta teolliuus mieltyi sen käyttöön. Kukaan ei kai arvannut seuraamuksia silloin... Valitettavasti just teollisissa sapuskoissa käytetään tuota karrageenia E407 paljon ja siksi pelkkä gluteenittomuus ruoassa ei auta paljoakaan:-(
http://www.crohnjacolitis.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?action=print;num=1321650129

Jos laittaa hakuun scd, ei tule tuloksia ollenkaan. Jokin automaatti siellä valkkaa jo valmiiksi asiat, joita ihmiset etsivät. Siksi laitoin nuo pari linkkiä. Etsivä ei löydä.
 
"Elaine_G"
[QUOTE="Elaine_G";30096145]Vehnää on muunneltu noihin aikoihin ja suuremman sitkon ansiosta teolliuus mieltyi sen käyttöön. Kukaan ei kai arvannut seuraamuksia silloin... Valitettavasti just teollisissa sapuskoissa käytetään tuota karrageenia E407 paljon ja siksi pelkkä gluteenittomuus ruoassa ei auta paljoakaan:-(
Crohn ja Colitis ry - CCAFIN - Tulosta sivu

Jos laittaa hakuun scd, ei tule tuloksia ollenkaan. Jokin automaatti siellä valkkaa jo valmiiksi asiat, joita ihmiset etsivät. Siksi laitoin nuo pari linkkiä. Etsivä ei löydä.[/QUOTE]

scd crohn luomuhunaja - Google-haku

Muuntogeeniset tuotteet sairastuttavat, on tiedetty jo kauan. Vehnää ei ole pidetty muuntogeenisenä aiemmin, mutta onhan se ollut... Kirjoja eivät ihmiset näköjään kovin paljon lue:-(

Onneksi joku on onnistunut noiden bottien ohi ja kertonut asiasta, esim tuolla:
scd crohn luomuhunaja - Google-haku

Sokeat taluttavat sokeaa liian usein, siis parantuneiden tietoja ei lääkäri kerää, koska rahoittajien intressit ovat ihan muualla:-(

Neonikotinoideja käytetään - varsinkin meillä - monen muunkin kasvin viljelyssä, kuin rypsin...
 
"Elaine_G"
Ilman viljaakin voi hyvin pärjätä, onneksi:)
Enpä tiennyt neonikotinoideista vielä silloin, että ovat niin yleisesti käytössä, mutta monista muista tiesin, kuten korrenvahvistajista, joita tietysti on muussa viljassa, kuin luomussa. Muuntogeenistä VEHNÄÄ on kuitenkin luomunakin tarjolla, joten kannattaa siirtyä spelttiin, jos ei ilman sitä pärjää. Mantelijauho tosin on paljon parempaa, kunhan ei ole homehtunut tai eltaantunut... Ja kananmunat meillä ovat aina luomua, ollut jo kauan. Paljon on silti oppimista jatkuvasti:)

Elaine Gottshallin kirjaan tutuistuin jo kauan sitten. Kannattaa tilata oma.

Ylireagointia olisi ottaa mahakipuun jotain lääkettä! Kaikki johtuu jostakin ja jos on stressiä, se johtuu fosfaateista, mutta senhän kaikki tietävätkin, koska onjelma spotlight kertoi siitä vasta ja se löytyy netistä: "Fosfat i maten". Yle arkistosta. Kirjoittakaa ihmeessä juttu siitä lehteen. kiitos!

http://koti.utanet.fi/~paula/xyz/sitkojauho.htm
 
amba
Hiusvärit on selvä juttu, ettei niitä pidä käyttää - vaikuttavathan ne joidenkin tutkimusten mukaan jopa rakkoon eli jokainen joka ymmärtää ihmisen olevan kokonaisuus, tajuaa myös, että jokainen käytetty kemikaali vaikuttaa kehon kokonaisuuteen.

Tupakointi, alkoholi, ne ovat selvät ja tietenkin myös lääkkeet. Itse olin vuosia käyttämättä jopa särkylääkkeitä (! tavanomaisiksi miellettyjä ibuprofeiinia ja parasetamolia), joskaan en raskaaksi ole tietentahtoen hankkiutunut tai tullut.

Kofeiini on myös yksi, joka vaikuttanee sikiöön jo varhaisessa vaiheessa. Olen itse "kofeinistin" äidin lapsi, ja vaikka ei ole mitään todisteita siitä, että olisin keskittymishäiriöineni juuri kofeinistin äidin tuotos, on kai sanomattakin selvää, että ko. tuotteen lailla stimuloiva aine vaikuttaa äidin kautta myös kehittyvään ihmisolentoon. Rakastan kahvia niin sanotusti yli kaiken nykyäänkin (kolmikymppisenä), mutta luulen, että siitä luovun suureksi osaksi jos ja kun joskus "raskaudun".

Eri lääkkeet ovat kaksipiippuinen asia:esim. tietyntyyppisiä masennus- ym. lääkkeitä jopa suositellaan (??) odottavan ädiin käytettäväksi, jos käyttämättömyyden haitat ovat suuret. Kuitenkaan en esim. itse toivoisi tilannetta, jossa synnyttämäni lapsi kärsisi nk. vieroitusoireista esim. tällä hetkellä ahdistusoireisiini käyttämäni venlafaksiinin tähden. Tästä huolimatta toki toivon, että "luoja soisi" miehelleni ja minulle lapsen, kun olen muuten jo päässyt yli pahimman - jos saisin tietää olevani raskaana, aloittaisin (toki lääkärin ohjauksella) kyseisen lääkityksen "alasajon". Lisäksi toki on olemassa lääkityksiä, joiden alaslaskemista ei välttämättä voi niin "helposti" harkita, kuten minunkin käyttämä beetasalpaaja, mutta tässäkin asiassa viisaan lääkärin apu ja konsultaatio auttanee.

On siis kemikaaleja, joista ei voi luopua tai ainakaan se ei ole helppoa, ja kemikaaleja joista luopuminen on hävettävän helppoa (kahvi esimerkiksi, mainittakoon vielä myös tupakka, joka on todellakin vain ihmisen oma "ylellisyyspäihde") ja kemikaaleja, jotka ovat osaltaan säilyttävä tasapainon joka tarvitaan tietyissä tilanteissa.
 
Ttppii
No kyllä on varsinaiset asiantuntijat taas vauhdissa. Luomuhunajakin on jopa luomuksi harvinaisen idioottimainen tuote. Kukas ne mehiläiset kaitsee? No luomu muutenkin on 99% uskontoa. Ja että vehnä gmo:ta? No eipä todellakaan ole. Eipä silti, vaikka jos olisi, ei GMO:lla minkäänlaista vaaraa ihmisille. Ei edes teoreettista taustaa miten voisi olla vaaraa.
 
kriittistä tietoa-
Kemikaalialtistukseen voi hyvin vaikuttaa välttämällä ylimääräisiä desinfiointeja ympäristössään sekä työpaikallaan, varsinkin homedesinfiointien osalta http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1850866 , valitsemalla pesuaineiksi esim. Allergia-ja Astmaliiton suosittelemia pesuaineita sekä välttämällä ruoan kuumentamista muoviastioissa mikroaaltouunissa. Osin toinen asia on geenimanipulointi ja valitsemalla ei-geenimanipuloituja tuotteita ruokavalioonsa (pääosa kaloista, kotimaiset kasvikset, osa lihatuotteista). Esim. homeiden ja sienien evoluutio on kestänyt yli 450 miljoonaa vuotta. Noin 1940-luvulta (jaa.) lähtien on käynnistynyt suuntaus, jonka mukaan ihminen pystyy geeniteknologialla tuon evoluution voittamaan ja ehkä pysymään aina luontoa edellä, jopa voittamaan luonnon. Asiatietoa puuttuu, koska riskit gm-tuotteissa ovat suuret (googleen esim. hakusanat genetic recombination) ja kuluttajat onneksi asiallisesti välittävät siitä, mitä syövät. Geneettistä materiaalia on aina vaihtunut ja tulee vaihtumaan eri organismien välillä, ja tämä perusasia olisi hyvä tiedostaa. Nyt evoluution kaltaista tilannetta nopeutetaan ihmisten toimesta äärimmilleen, ilman yli riittävän monien sukupolvien yli ylittäviä seurantatutkimuksia. Yhdysvalloissa löytyy tiedejärjestöjä, joiden gm-tuotteita koskevia kannanottoja löytyy esim. täältä:
http://www.ucsusa.org/food_and_agriculture/our-failing-food-system/genetic-engineering/
 
Hyvä lista. Harmillista, että nyt on selvinnyt, ettei hanavesikään ole välttämättä riskitöntä. Jos putkiremontti on tehty pinnoittamalla vanhat putket, niin pinnoitteessa voi olla joitakin juomaveteen liukenevia kemikaaleja. :( Onneksi asia tapetilla.
 
Kiitos kiinnostavasta tiedosta! Ilmeisesti lihatuotteisiin sitä pumpataan sitomaan vettä, jotta myyntipainoa saadaa ylös. Se vaikuttaa myös tuotteen rakenteeseen ja suolapitoisuuteen: Fosfaatti lis
Jos jollekin muulle uusia asia, niin tässä Eviran tiivistys: Stabilointi-, emulgointi- ja nostatusaineita ja sulatesuoloja. Saa käyttää kuten fosforihappoa ja fosfaatteja (E338 - 341) moniin elintarvikkeisiin, mm. joihinkin juustoihin, jäätelöön, jälkiruokiin, kakkuihin, keittoihin ja kastikkeisiin, aamiaismuroihin, liha- ja kalavalmisteisiin ja pakastekalaan. Enimmäismäärärajoituksia.
 
@Kriittistä tietoa: hyviä linkkejä! Lisäisin tähän vielä sen haasteen, että GMO:n kohdalla meillä ei ole riittävästi tietoa, miten muokatut kasvit vaikuttavat ympäröivään ekosysteemiin. Jos kasvia viljelee, aluetta on vaikea rajata. Voivatko esim. pölyttäjät kärsiä GMO-muutoksista? Toisaalta esim. kuivuutta sietäville lajikkeille on huutava pula.
 
kriittistä tietoa-
Kemikaaliteollisuuden lobbaamat neonikotenoidit ovat todennäköisesti eniten mehiläistuhon taustalla, http://www.ess.fi/omaankotiin/omaankotiin-artikkelit/2013/05/07/mehilaiset-arvokkaimpia-polyttajina ,mutta katsotaan Yhdysvaltoja: ensin heiltä romahti mehiläiskanta, ja sitten (yöllä hyönteisiä saalistavat) lepakot ovat saaneet uuden sienitaudin, joka on romahduttanut lepakkokantoja. Lepakot syövät myös tuhohyönteisiä. Me olemme tuon ruokapyramidin huipulla. GMO ei ole valitettavasti vastaus kuivuuteen: http://www.ucsusa.org/assets/documents/food_and_agriculture/high-and-dry-report.pdf Ylireagointia on torpata kaikki kriittinen keskustelu, hyssytellä ongelmaa ja tukeutua vain teollisuuden itsensä tilaamiin raportteihin, järkevää on omalta kohdalta vähentää kemikaalialtistusta terveen järjen mukaisesti ja ehkä havaita lähellä tuotetun ruoan edut.
 
kemikaalipommi
Ostamalla lapselle itävaltalaiset NATURKIND lastenvaunut joiden kangasosat ja lämpöeristeet on valmistettu luomupuuvillasta ja luomukaritsanvillasta. Samoin kovikelevyt ovat eurooppalaista pyökkiä ja korkkia. NATURKIND on jo vuosikaudet ollut ainoa tuotemerkki, jonka lastenvaunuista ei ole löytynyt saksalaisen kuluttajajärjestön Stiftung Warentestin suorittamissa testeissä lainkaan lapsen terveydelle haitallisia kemikaalijäämiä.

Muiden valmistajien vaunuista löytyi jopa valtavia määriä lapsen elimistöön vaikuttavia haitta-aineita, todellisia kemikaalipommeja, joista suuri osa vielä varastoituu lapsen sisäelimiin, vaikuttaen siellä koko elämän. Nämä kemikaalit migrautuvat pienen lapsen ohuen ihon läpi elimistöön.

Turvaistuintesteissä näitä haitta-aineita jo tutkitaan ja tulokset julkaistaan. Koska näitä testejä julkaistaan yhtä laajasti myös lastenvaunuista ja -rattaista.

Tiedä sitten onko tällainen ylireagointia, mutta joka tapauksessa lapsen terveen elämän kannalta myönteinen asia. Tietoa: www.naturkind.at tai www.kitlineagency.com
 
"mie"
en pidä ylireagointina. Ihmiset ovat vaan mielestäni peloissaan/hämmentyneitä/ärsyyntyneitä, kun jotain pitäis muuttaa elämässä. suosimme luomua lisä ja torjunta-aineiden takia. Viljatuotteiden kohdalla pitäis tehdä parannusta kylläkin. Tekstiilejä ostamme mahd. paljon käytettyinä jotta pahimmat kemikaali jo haihtuneet. Mistä muusta esim. hurjat syöpäluvut ja suolistosairaudet johtuu?
 

Yhteistyössä