Miten ihmiset pystyvät juomaan piimää?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Itsekään en pysty sitä juomaan, sillä se on ihan liian tunkkaisen makuista.
Kefiiri oli muistaakseni juomakelpoista, mutta sitähän ei ole ollut pitkään aikaan kaupoissa.
 
vierailija
Piimää on tehty vielä 100 vuotta sitten jokaisen kotona, ja varsinkin lämpimänä vuodenaikana se on ainoa, mikä on säilynyt, jos ei kellaria ole ollut käytössä. Lattiarajassa olen nähnyt vanhalla mummolla piimäastioita rivissä, kun ei sähköä talossa ollut. Hänellä oli talo myynnissä ja ihmetteli, mihin sie sitä sähköä tarttet, kun ei hekään ole koskaan tarvinneet - pari lehmää oli yhä navetassa ja poikansa kanssa niitä oli hoidellut:D
Arnoldus kertoi em. linkin takana:
"Aikakauden lääkärikirjojen mukaan sammastautia ei pidetty yleensä vaarallisena. Jos lapsi kuoli sammakseen, oli kyseessä yleensä huonokuntoisella lapsella laajalle levinnyt tauti ja siitä johtuvia vatsaoireita. Sammas voi tarttua lapsesta imettäjän rinnanpäihin ja siitä takaisin lapseen. Tauti on tavallisin alle 3 kuukauden ikäisillä lapsilla, mutta sitä esiintyy myöhemmälläkin iällä, jos lapsella on huono yleiskunto tai jokin perussairaus. Tauti ei ole epidemialuonteinen eikä alueittain esiintyvä.

Sammasta on ollut vähemmän niillä lapsilla, jotka ovat saaneet pelkästään rintaa. Huono hygienia lisäsi sammaksen esiintymistä, esim. jos lapsi ei saanut syötyään vettä suun puhdistamiseksi, jos lasta ruokittiin imetyksen ohella tai yksinomaan vaikeasti puhdistettavalla lehmänsarvella, joka oli täytetty maidolla, piimällä, vellillä tai vedestä ja imelletystä ruisjauhosta tehdyllä "syömäjuurella", tai jos lapsen annettiin väliaikoina imeä purupussia, jossa oli hienonnettua leipää ja sokeria.

Eroja sammastaudin tilastoidussa esiintymisessä ja kuolleisuudessa voi tulla lasten ruokintakulttuurista johtuen. Pohjanmaan rannikkoseuduilla miehet ovat usein olleet pitkiä aikoja poissa kotoa kalastuksen tai hylkeenpyynnin vuoksi. Silloin naiset joutuivat olemaan päivät pitkät peltotöissä ja muissa maataloustöissä, ja pienet lapset olivat vanhojen mummujen tai perheen muiden lasten hoivissa. Tämä on ollut yhtenä tärkeänä syynä ainakin Pohjanmaan rannikkoseutujen tavallista suurempaan imeväiskuolleisuuteen 1700-ja 1800-luvuilla."

Sammas lisääntyy sokerista ja "nopeista" hiilareista, kuten jauhosta, mutta piimässä sitä ei ole niin paljon kuin maidossa.(y)
 
Erittäin harvoin tulee juotua, mutta
AB piimä on hyvää jos se tuntuu ns. hiukan ”kirpakalta” suussa.😋
 

Yhteistyössä