Rypäleraskaus?

  • Viestiketjun aloittaja Vauvansa menettänyt mami
  • Ensimmäinen viesti
Vauvansa menettänyt mami
Hei. Osaisiko kukaan auttaa? Kävin neuvolalääkärillä rv 10 kovien alavatsakipujen vuoksi. Sydänääniä ei kuulunut ja lääkäri sanoi että kehitys päättynyt vko 7. Lähete kätilöopistolle. Siellä ultra ja istukka näytti röpelöiselle, ei osattu sanoa mikä kohdun tilanne. Nyt mitattu hcg 30 000. Huomenna taas kätilöopistolle. Mietin että mitkä arvot yleensä rypäleraskaudessa ja miksi lääkärit ei osaa sanoa edes onko rypäle, onko kohdunulkoinen vai mikä tilanne? Ei aikaa vielä kaavintaan ja tuntuu ettei lääkäritkään oikein osaa sanoa mistä on kyse. Rv pitäisi olla 11. Eikö tuo hcg arvo olisi näitä viikkoja vastaava? Mutta jos kehitys päättynyt vk 7 niin eikö arvojen olisi pitänyt jo laskea? Veikkauksia/kokemuksia mistä voisi olla kyse? Huomenna taas ultrataan, miksi? Jos kyse kerran keskenmenosta. Ei ymmärrä. Mitään vuotoa ei ole tullut.
 
Rypäleraskaus (mola hydatidosa) on istukan sairaus. Siinä kohdussa on rypälemäisesti turvonneita, nesteen täyttämiä istukan nukkalisäkkeitä, mutta ei sikiötä. Hoitamattomana rypäleraskaus voi tunkeutua kohtulihakseen (invasiivinen mola). Noin yksi tuhannesta raskaudesta on rypäleraskaus.
Oireet

Tavallisin oire on alkuraskauden aikana ilmaantuva verinen vuoto emättimestä (yli 90 %:lla). Rypäleraskautta voidaan epäillä, jos kohdun koko on raskauden kestoon nähden poikkeavan suuri. Joskus esiintyy tavallista voimakkaampaa pahoinvointia ja alavatsakipuja. Rypäleraskaus voi kehittyä myös pian keskenmenon tai synnytyksen jälkeen. Silloin oireena on pitkittynyt jälkivuoto.
Taudin toteaminen

Alkuraskauden verenvuodon syy selvitetään emättimen kautta tehtävän kaikututkimuksen (ks. «Gynekologinen kaikututkimus» 1) avulla. Kaikututkimuksessa täydellisen rypäleraskauden tyypillinen löydös on kohdun ns. lumisademaisema. Veren istukkahormonipitoisuudet ovat normaaliin raskauteen verrattuna korkeat.

Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00648
 
Vierailija
itse asiassa osittaisessa Molassa myös sikiö on kehittynyt. Osanotto, todella paska mäihä :( Itse sain täydellisen rypäleraskaus diagnoosin kolme kuukautta sitten. Arvoja en muista mutta niissä voi varmaan olla eroja täydellisen ja osittaisen kohalla?
 
vierailija
Yleisin rypäleraskaus on täydellinen rypäleraskaus, ja sille on ominaista vain isältä peritty kromosomisto, äidiltä tulleiden kromosomien eliminoiduttua munasolusta (Loukovaara & Lehtovirta 2001, 2539–2540). Täydellisessä rypäleraskaudessa kohdun täyttää rakkulamaiset turvonneet villukset ja alkiota ei ole havaittavissa eikä sikiötä kehity. Osittaiselle rypäleraskaudelle on ominaista äidiltä 2/3 ja isältä 1/3 perityt kromosomit, ja vain osa kohdun villuksista turpoaa. Osittaisessa rypäleraskaudessa voidaan havaita useita vaikeita kehityshäiriöitä omaava sikiö tai sikiön osia. (Lehtovirta 2001, 247–249; Loukovaara 2013.)
 

Yhteistyössä