Lapsi 01.09.2017 Päivitetty 12.12.2022

5 tapaa osoittaa lapselle rakkautta – ota oppia maailmalta

Lapsi tarvitsee rakkautta kehittyäkseen tasapainoiseksi ja empaattiseksi aikuiseksi. Lue millä tavoin vanhemmat eri puolilla maailmaa lapsiaan huomioivat.

Teksti
Anna Nummisto
Kuvat
iStock

Lapsen kehityksen, terveyden ja hyvinvoinnin kannalta vanhempien osoittama rakkaus on ensiarvoisen tärkeää. Suomalaiset lapset saavat osakseen halauksia, suudelmia, kannustusta ja kuuntelua, mutta miten vanhemmat osoittavat lapsilleen rakkautta muualla maailmassa?

1. Ruotsissa lapsi on tasa-arvoinen perheenjäsen

Ruotsalaiset vanhemmat kohtelevat lapsiaan hyvin samaan tapaan kuin toisia aikuisia. Lapsilla on perheissä lähes yhtä paljon oikeuksia kuin vanhemmilla ja perheen pienimmätkin pääsevät mukaan päätöksentekoon. Esimerkiksi kesälomamatka saatetaan valita pitkälti sen mukaan, minne lapset haluavat mennä. Ruotsalaiset vanhemmat osoittavat rakkauttaan huomioimalla lapset tasavertaisina perheenjäseninä ja opettavat heille empatiaa.

2. Kiitollisuus on rakkautta Filippiineillä

Filippiineillä lapset opetetaan jo pienestä pitäen kohtelemaan vanhempia kunnioittavasti sekä olemaan kiitollisia saamastaan huolenpidosta ja kasvatuksesta. Tämän kiitollisuuden ja kunnioituksen vanhemmat heijastavat takaisin lapsilleen. Filippiiniläiseen kasvatukseen kuuluu, että lapset osallistuvat jo varhain perheen arkisiin toimintoihin ja oppivat jakamaan vastuuta sekä velvollisuuksia. Yhteenkuuluvuuden korostaminen on myös tapa osoittaa rakkautta.

3. Rajat ovat rakkautta Keniassa

Kenialaiset vanhemmat ovat hyvin suojelevia lapsiaan kohtaan. Ylenpalttinen huolehtivaisuus on paikallinen tapa osoittaa sekä lapselle että muulle yhteisölle, kuinka tärkeitä lapset vanhemmilleen ovat.

4. Kiinassa isätkin osallistuvat

Kiinassa vanhat sukupuolirooleihin sidotut perinteet ovat viime aikoina saaneet kyytiä, muutos näkyy myös perhe-elämässä. Aikaisemmin kiinalainen isä oli perheen pää ja leivän tuoja, eikä tämän tehtäviin kuulunut lastenhoito tai kotiaskareet. Nykyajan modernit kiinalaisisät osallistuvat kuitenkin lastensa hoitoon ja kasvatukseen siinä missä äiditkin – ja myös isän sopii näyttää tunteensa avoimesti.

5. Italiassa ei peitellä tunteita

Italialaiseen tyyliin kuuluu suurten tunteiden avoin näyttäminen. Italialaiset vanhemmat ovatkin usein hyvin intensiivisesti mukana jälkikasvunsa elämässä (myös vanhemmalla iällä) ja pienetkin asiat käsitellään kovaan ääneen ja suurilla tunteilla höystettynä. Italialaisessa perheessä itketään ja nauretaan sekä rakastetaan kovaan ääneen ja täydellä sydämellä.

Lähteet: Parenting.com, Huffington Post

Lue myös:

Ylisuojeleminen vahingoittaa lapsen kehitystä – näin hellität kontrollointia

Miten kasvattaa sosiaalinen lapsi? – muista tukea empatian kehittymistä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X